Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Rozděl a – plakej! Kdy na Prahu přijdou bouře?

2. 10. 2012
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Asi je to zbytečné, ale taky bych měl pár kritických poznámek:
- "Jenže skutečný problém – a zdaleka ne jen na jihu Evropy – je masová nezaměstnanost, a především deziluze a strach z budoucnosti." Ano, problém to je, ale problém závislý. Podívejme se na ta stáda státních zaměstnanaců a firem žijicíchpouze ze státních peněz. Ve chvíli, kdy firma, která opravdu produkuje nějaké hodnoty, které si lidé kupují, protože chtějí (a ne protože musí, když je k tomu donutí stát), musí živit mimo zaměstnanců armádu státního aparátu, je její konkurenceschopnost velice nízká. Aby stát jako parazit takovou firmu zcela nezabil zvýšením daní nad únosnou mez, musí si na svůj provoz půjčovat. Kdyby se výrazně ořezal státní aparát, zbavíme se dluhu, můžeme snížit daně a firmy budou rády najímat další zaměstnance.

-&quo t;...je víra občanů, že vláda pečuje o jejich blaho". Stát nemá co pečovat o blaho občanů. Stát má spravovat společné záležitosti a zajišťovat bezpečí, svobodu a vymahatelnost práva. Tečka. Nic víc. Teda pokud nebudeme vzhlížet k socialistickým myšlenkám, kterých jsme si tu užívali poměrně dlouho.

"...n evnímá,jak zásadními změnami procházejí ti, kteří se z nějakého důvodu (a ne vždy dobrovolně) ocitli na okraji společnosti". Ano takovým je třeba pomoci, aby se vrátili z okraje společnosti zpět. Ne jim zajistit bezpracnou existenci na okraji na věky věků. Čili podat pomocnou ruku ano, ale pokud ji dotyčný odmítne, je to jeho problém.

Hrozím se myšlenky, že uvažování pana Prouzy je vzorkem většinového uvažování naší současné společnosti :-(.

Nahlásit

-
0
+

No tedy tento clanek se panu Prouzovi opravdu nepovedl. Nema cenu argumentovat, protoze to udelali jiz ti prede mnou.
Ale jeden komentar bych si preci jen dovolil....pokud lide emigruji do jizni ameriky, nikdy toho nebudou litovat. Lide tady jsou v prumeru o dost stastnejsi a svobodnejsi nez kdekoliv v tom, cemu naivne rikame vyspely svet. CR by se tady toho mohla hodne priucit a okopirovat. Kdo to tady trochu zna, tak vi, o cem je rec. Autor bez znalosti veci stavi zivot v tomto regionu do svetla neceho, co je pro cloveka prohrou. To sice odpovida vseobecne rozisrenemu nazoru v CR, nicmene je celkem mimo.
Koncem tydne se zase vracim do CR, uz se tesim na kysele xichty, arogantni ridice vseho druhu, na odpovedi typu ''to nejde'', ''to nedelame'', ''to nemame na jidelnim listku'', na ty hory narizeni, zakazu, pravidel, parkovaci zony, vsechny mozne dotace, kterymi se pod rouskou vseobecneho blaha rozdeluji penize kamaradum...uprimne receno, nechce se mi zpet, citim se zde v ''rozvojovem'' svete daleko stastnejsi a svobodnejsi nez kdykoliv predtim. Kez toto zakouti nasi planety zustane rozvojovym co nejdele.

Nahlásit

-
0
+

Obávám se, že nezaměstnanost a deficity spolu příliš úzce souvisejí. Zatímco ještě před pěti lety mohly nové firmy získat půjčky na rozjezd (a na vytváření pracovních míst), dnes jsou peníze nedostupné, protože banky půjčují především vládám.

Nahlásit

-
0
+

1. "... omezují se platy, důchody i sociální dávky a mladí a vzdělaní lidé emigrují do Afriky a Latinské Ameriky"

Hm, zvláštne, že tieto problémy ľudia riešia odchodom do krajín, kde snáď ani slová ako "dôchodok" a "sociálne dávky" ani nepoznajú. Zrejme problémom týchto ľudí bude niečo úplne iné než klesajúce množstvo peňazí zadarmo. Žeby to bolo prílišné množstvo regulácií, zákazov a príkazov, ktoré zabraňuje akejkoľvek inovácii a kreativite pri podnikaní?

2. "Investoři totiž na rozdíl od vlád – včetně té české – chápou, že příliš drastické utahování kohoutku jen zbytečně prohlubuje recesi a zpomaluje ekonomiku."

I nvestorihlavne chápu, že čím menšie prerozdeľovanie, tým menšie možnosti na bezpracný zisk vydojený zo štátnych rozpočtov (tj. peňazí ukradnutých občanom).

Veľmi by ma zaujímalo, kde autori takýto článkov chodia na svoje názory. Toto predsa nemôže napísať človek, ktorý sa nad tým aspoň na 5 minút sám zamyslí.

Nahlásit

-
0
+

Pane Prouzo, nevím komu tady "ohříváte polívčičku", ale já v tom článku slyším falešné tóny.
Z diskutujících souhlasím s panem Altmanem, sám bych to líp nenapsal.

Nahlásit

-
0
+

Pane Prouzo, pojďme se tedy podívat, kdo je tady vlastně za toho koně s klapkami na očích:
„Ještě před týdnem se zdálo, že se situace v Evropě uklidní.“
Komu se to zdálo? Na základě jakých argumentů takto usuzujete? Protože to napsali někde v novinách, anebo proto, že světové burzy „virtuálně“ poskočily po další dávce své drogy?
A co teprve toto?To je opravdová perla: „Evropské instituce i některé vlády bohužel i přes spousty varovných signálů stále žijí v mylné představě, že hlavní problém evropské ekonomiky jsou deficity veřejných financí. Jenže skutečný problém – a zdaleka ne jen na jihu Evropy – je masová nezaměstnanost, a především deziluze a strach z budoucnosti.“
Takto úžasné překlopení příčiny a důsledku jsem zde na seriózním Finmagu již dlouho nezaznamenal.
Pokud se, pane Prouzo, domníváte, že nezaměstnanost je primární problém, který je nutné řešit, existuje přeci elegantní postup. Vezměte všechny nezaměstnané, dejte jim lopaty, rozdělte je po dvojicích. Každý první bude kopat díru a každý druhý ji zahrabávat. A plat jim můžete dát, jaký si řeknout. Prostě si ty peníze „dluhopisově vytiskněte“. A máte po starosti, což? Pak lidé evidentně – dle vaší logiky – přestanou mít obavu o budoucnost.
Jestliže je to ale tak, že primárním problémem jsou opravdu deficity veřejných financí, tak potom je řešení jinde. Dostat stát do latě (tj. nižší výdaje, než příjmy – ať jsou jakékoliv), vytvářet přebytkové rozpočty a z nich co nejdříve splatit dluhy. Až bude mít český stát dluhy 0 CZK a přebytkové rozpočty, pak mu může být naprosto jedno, jaký o něm šíří „názor kdejaká ratingová agentura“.
Na závěr jedna evidentně objevná skutečnost: Kdo totiž, pane Prouzo, nemá (a nepotřebuje) dluhy, ani za mák ho nezajímá, s jakým úrokem je mu kdo ochoten půjčit!
PS: Kdyby snad viděl J.M. Keynes, jak si dnešní světová politika udělala z jeho teorie štít, ve jménu kterého likviduje globální hospodářství, asi by si publikování rozmyslel…

Nahlásit

-
0
+

Dluhy jsou cesta do otroctví, nebo chcete-li, do pekla. Když ďábel sliboval, že splní vše, po čem toužíte, dal vám dlužní úpis a chtěl jenom podpis. A člověk mohl probendit vše. Až jednoho dne si přišel ďábel pro duši hříšníka.
Myšlenka článku je tak hloupá, že se snad ani nemá smysl polemizovat. Na dluzích vždycky vydělali jen keťasové. Ale jak snadné je vytvořit armádu dluhově závislých, bohužel!

Nahlásit

-
0
+

Pane autore, o jakých škrtech to mluvíte?

Kritizujete to, že vlády nebudou utrácet o 8% více, než kolik seberou firmám a lidem na daních, ale "jen" třeba o 4% více?

Zkuste si vy doma trvale utrácet o 8% více, než vyděláte, uvidíme, jak vás to bude stimulovat. Kupte si každý rok na dluh plazmu a dovolenou v Karibiku.

A pokud od tohoto nezpodpovědného chování po X letech budete nucen upustit (protože dále už vám trh bude ochoten půjčovat jen za neakceptovatelně vysoký úrok), následovat budou obdobné kroky, jako v případě EU:

- Členové vaší rodiny budou protestovat, že letos nebude nová plasma a dovolená (vždyť přeci na důstojnou dovolenou mají NÁROK)

- Výrobci plasem a cestovky budou protestovat, že jim klesly tržby

- Ale vy to nakonec vyřešíte šalamounsky -vaše manželka si koupí barevnou tiskárnu, bude si tisknout peníze a ty vám půjčovat (případně za ně skupovat od známých vaše směnky po splatnosti)

Tomu říkám ekonomika! Jak dlouho je na něco takového potřeba studovat? Z toho přeci nakonec musí být mdlo i tomu vašemu božskému Keynesovi.

Nahlásit

-
0
+