Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dluhová brzda? Daňové turbo!

30. 10. 2012
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jestliže podle Svazu průmyslu a dopravy platí faktury včas pouze pětina odběratelů (21 %), tak mně uniká čemu pomůže, zákonné zkrácení splatnosti například na polovinu.

Ale zejména je splatnost smluvní podmínkou dvou strana a státu není (nemělo by být) nic do toho, jakou si sjednají. Je to jejich kapitál. Úkolem státu je zajistit vymahatelnost smluv a ne určovat, co v nich má být. Tedy například rychlou exekuci na neplatící odběratele po dohodnuté splatnosti, at už je dohodnutá jakákoliv (těch 79%).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ad 1) Ve státní správě je stále dost zaměstnanců, kteří paří Solitaire, navštěvují stránky určitého typu, apod. Bohužel, znám pár takových lidí.
Ad 3) Často je to tak, že ti, co mají fakturu vyplatit, tak činí v nejdelším možném termínu, který jim zákon umožňuje. Pokud vůbec. A co je státu do toho? V případě kratší lhůty splatnosti přijdou peníze na firmu dříve (jak logické, že?). Za dobu dejme tomu 1 rok pak může tato firma tyto peníze obrátit víckrát. A samozřejmě stát z těchto obratů taky něco má.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Snaha vybrat víc je špatná, protože to znamená lidem sebrat víc a utrácet víc za to co lidé nechtějí. A nechoďte na mne s altruismem a pomocí bližnímu, sociální dávky bez důchodů dělají asi 10% státního rozpočtu. Zatímco státní zakázky na všelijaké "cyklostezky&qu ot;a programy Evrospkých fondů na přesun peněz od užitečných k neužitečným činnostem dělají kolem 600 miliard, tedy něco přes polovinu rozpočtu. Tam se ale šetřit nesmí.

Tak se u nás děje to, že postiženým se seberou dvě stovky ve jménu šetření, aby se mohlo utratit 5 miliónů na školení manažerů soukromé firmy v komunikaci za dotace z EU.

Je něco absurdnějšího než toto ?

Nahlásit

-
0
+

Obavám se, že vámi navrhovaná opatření jdou proti sobě:

ad 1) Obecně platí, že občané jsou ochotni platit daně do určité výše a vícez nich už nedostanete ať děláte, co děláte. Nebo dostanete, ale za tu cenu, že náklady na výběr (to vaše "vyšlápnutí&quo t;)převýšídaň vybranou díky tomu vyšlápnutí. O nárůstu byrokracienemluvě.

ad 2) Takto obecně s tím lze souhlasit. Ale čertík je jako obvykle skrytý v detailu.

ad 3) Co je prosím vás státu do toho, jakou splatnost siobčané dohodnou? Jakto bude stát kontrolovat a vynucovat? Kolik takové vynucování bude stát?

ad 4) Přinejmenšim návrhy ad 1) a ad 3) ke povedou ke zvýšení byrokratické zátěže.

Nahlásit

-
0
+

No, snaha vybrat víc by nebyla až tak špatná. Záleží na tom, co se za tím skrývá (v českých reáliích obzvláště). Pokud jde o zvyšování spotřební daně, jak se snaží činit naše vláda, myslím, že není třeba komentovat.
Šlo by to ale i jinak.
1) Vyšlápnou si na ty, kteří se platbám daní vyhýbají. V tomto je celkem ještě velká rezerva.
2) Vytvoření dobrého právního prostředí - neúplatnost soudů, předvídatelnost a také rychlost.
3) Lepší nastavení zákonů. Viz třeba splatnost faktur, ....
4) Omezení byrokratické zátěže.
Body 2,3 a 4 by neměly přímý dopad, ale vedly by k vytvoření mnohem lepšího podnikatelského podhoubí, než je dnes.

Nahlásit

-
0
+