Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nájemné místně neobvyklé

2. 2. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Když nájemné stoupne na dvojnásobek, tak developeři se přetrhnou honem postavit nové byty nebo ubytovny pro ty cizince, protože to bude výnosné. Tím ovšem nabídka stoupne a cena nájmu zase klesne, takže pronajímat bude nakonec stejně výnosné jako každá jiná činnost.
Pro majitele domu časté stěhování nájemníků také není příjemné, byt se musí opravit a chvíli trvá než se najde další vhodný nájemník, takže pro majitele domu je také lepší mít dlouhodobé nájemníky, byť za trochu nižší nájem. Je to něco jako množstevní sleva. :-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problem nastane ve chvili, kdy se sem treba prizene spousta zahranicnich delniku, schopnych zaplatit za najem vic, protoze bydli po 2 v 1 pokoji. Potom ti treba najednou muze vzrust najem na dvojnasobek. Ta nabidka hezkych bytu za prijemne ceny tu nemusi by vecne. Pokud nebylis ve velkem meste, tak tech bytu moc na vyber nemas. A navic vecne stehovani taky neco stoji, nejen penize ale i casa nervy. Vsechno ma svoje vyhody a nevyhody.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi bych potreboval vysvetlit uplne zaklady, ze kterych autorka vychazi. Napriklad co je ekonomicka regulace a jak se lisi od pravni? Proc je potreba regulovat zpusob, jakym se dochazi k dohode? Ja si vzdycky myslel, ze k dohode dochazi dobrovolnou akceptaci podminek obema stranami, to se musi regulovat?

Nahlásit

-
0
+

"A co dělat, když se dohoda nezdaří?" No odstěhovat se jinam :-) Sám bydlím v pronajatém bytě (za tržní nájem, samozřejmě) právě proto, že mi dává svobodu se kdykoliv přestěhovat jinam. Když si přestanu rozumnět s pronajímatelem (třeba ohledně výše nájmu), nebo se sousedy, nebo se pod okny začne stavět dálnice... Dneska se k tržnímu nájmu nabízí tolik hezkých bytů za tak příjemné ceny, že nechápu proč někteří jedinci tolik lpí na udržení jednoho bytu.

Nahlásit

-
0
+

Může mi někdo vysvětlit, co to je místně obvyklá cena? Ekonomická teorie žádný takovýto termín nezná. A už vůbec ne právo spotřebitele koupit za cenu, kterou nabízí konkurenti:) V úřednících a v lidech je po socialismu zakořeněná nedůvěra v trh a tato pseudoderegulace je toho potvrzením.

Nahlásit

-
0
+