Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč e-booky nejsou a nebudou za pusu

7. 5. 2011
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Je pravda, ze ludia digitalizuju knihy, ale uprimne kolko z nich splna autorsky zakon?? Takze tych legalnych knih urcite nie je tolko...

Nahlásit

-
0
+

Naprostý souhlas. Na internetu jsou ke stažení spousty knih v četině (odhadem asi 20 tis.) a každým dnem přibývají další a další. Lidé si je sami digitalizují, dokonce i překládají. Digitalizacea korekturajsou i u těchto amatérů na velice vysoké úrovni - pokud víte kde hledat. Otázkou je kdo je bude psát :-)
Je velké množství knih na které se sice vztahuje autorský zákon, ale žádnému vydavatelství se nevyplatí je vydat. Kombinace politiky nakladatelů, vydavatelů a autorského zákona je taková, že knižní trh čekají velice špatné časy, velice špatné.
Jediné plus je, že dobrých knih vychází velice málo a s tím co vyšlo vyjde průměrný čtenář na několik životů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Používám Amazon Kindle, funguje i přesto, že mi ji rozkousal pes :-) , a běžně nakupuji knihy zadarmo na Kindle Store. Většinou se jedná o knihy mrtvých autorů - Dickens, Shakespeare a podobně. Tištěnou knihu Dickense vám zadarmo nikdo neprodá.

Nahlásit

-
0
+

Jen člověk neznalý ekonomie si může myslet, že cena se tvoří součtem nákladů.
Cena vzniká na trhu tam, kde se sejde poptávka s nabídkou. Jistě jsou e-knihy, za které je čtenář ochoten zaplatit tolik, aby je stálo za to vydat. Většinou však je ochoten zaplatit cenu blížící se nule.
Cenu totiž určuje čtenářovo svědomí. Když cena přesáhne cenu určenou svědomím, tak si ji prostě stáhne zadarmo a ještě pirátům pošle drobný příspěvek na provoz.
To je také důvod proč se česká nakladatelství nehrnou do vydávání e-knih.
http://www.hint.cz/ eknihy/index.htm

Nahlásit

-
0
+