Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Energetika, ekonomika a životní způsob

29. 6. 2011
 5 206
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já bych řekl, že energetická diskuze v ČR je úměrná významu naší země, co se energetiky týče. Jinými slovy řečeno, my nic neovlivníme, my prostě a jednoduše půjdeme s hlavním proudem. Co tedy od lidí čekat? Pro mě není překvapením, že češi nejsou znalí oboru, který jde mimo ně. Je to jako se bavit s angličanem o hokeji :-)

Za sebe se přiznám, že o Smilovi jsem neslyšel, díky tedy za informaci. Na oplátku nadhodím zase jiné jméno - Chris Goodall.

Nahlásit

-
0
+

Děkuji, budu se těšit! A rád počkám, však času máme dost. Nic hrrr se tu (v ČR) stejně dít nebude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Vernere, sám patrně víte, že toto téma by vyžadovalo daleko širší prostor. V tomto článku jsem se pokusil toliko poukázat na dvě osobnosti, které se věnují energetice na úrovni a bez zbytečných předpojatostí (i když). V českém veřejném prostoru se energetika příliš nediskutuje, a když už, pak velmi vyhraněně a ideologizovaně. A hlavně nezávisle na dvou zcela neodlučitelně spjatých oblastech, tím jsou ekonomika a životní prostředí a způsob. Máte pravdu, o těchto třech oblastech jste se toho moc nedozvěděl. Ale mým cílem bylo právě vytyčit ono základní pole, onen základní vztah. A pokud takto článek čtete, dozvídáte se hodně. Poukazem na Smila a MacKay jsem chtěl doložit, že diskuse o energetice na český způsob je slepou uličkou, že je podivně zaseknutá, že je nutno si nejprve kapánek rozšířit obzory a možná se potom zbavíme jistých stínů. A díky za optání. Jak vidím energetickou budoucnost ČR? Mno, v mlze se těžko orientuje, takže ji vidím ve velmi nejasných obrysech. Ale máte pravdu, měl bych napsat pokračování. Tento článek však byl nezbytným připravením si půdy. Nezaručuji, že se vám článek bude zamlouvat. Stejně tak nevím, kdy se k sepsání dostanu, mám teď poněkud dosti nabytý program.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bude pokračování? O životním způsobu, energetice a ekonomice jsem se moc nedozvěděl. Jak tedy autor vidí energetickou (a ekonomickou) budoucnost ČR? Článek George Monbiota byl zajímavý, stejně jako mnoho ostatních odkazů, ale vlastní názor autora...? Četl jsem polemiky s Lindem a s Palatou, tak jsem se těšil, že teď si přečtu, co si myslí Marčík...

Nahlásit

-
0
+

Diky za vyborny clanek, knihu Davida MacKaye si hned bezim vytisknout. Taky se domnivam, ze pristup k energii je jaksi ''matkou vsech otazek''a je to problem, na kterem se bude lamat dalsi podoba nasi civilisace. Muj soukromy dojem (spis nez nazor, protoze o tom fakt moc nevim) je, ze pokud zacneme vyrazne setrit (k cemuz by nam ekonomicka krise mohla pomoct), prebudujem energeticke site smerem ke smart-grids, decentralisujeme vyrobu elektriny a zapojime rozumne obnovitelne zdroje, mohla by euro-atlanticka civilisace jeste par desitek let fungovat. Zatim timto smerem jde Nemecko (az na tu jadernou otocku:)). Kdosi kdysi uverejnil schema svetove ekonomiky. Takove velke kolecko, na nem napsano ''world economy'' zleva sipka dovnitr ''oil'' a zprava sipka ven ''waste''.
To prave musime nejak zmenit.

Nahlásit

-
0
+