Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Platím, abych mohl krást

4. 2. 2011
 19 995
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Osobně mi připomíná dnešní stav situaci písaře při vynálezu knihtisku. Měl na výběr dvě možnosti. Buď využít svých mnoho let budovaných kontaktů a koupit tiskařský lis co nejdříve. Nebo začít bojovat o to, aby oficiální, významné a nevím jaké listiny musely být stále psány rukou.

Zdá se mi rozumný názor, že euroamerická společnost si zachová svoje postavení, pouze pokud využije flexibilitu svého podnikatelského prostředí oproti islámskému světu (viz např. "Půlmesíc a podnikání" v Respektu 5/2011 resp. dříve v Economistu) nebo schopnosti inovativního myšlení oproti Číně. Z toho titulu se mi zdá velmi vhodné přispět k pohřbení neživotaschopného obchodního modelu co nejdříve.

Mirků Dušínů bych se rád při Té příležitosti zeptal, zda-li si v poslední době koupili rajčata ze Španělska nebo brambory z Francie. Nebo jestli v poslední době jeli do města autem, i když mohli jet metrem. Já například ano. V obou případech jsme lidem v okolí dopravních tepen, minimálně některým z nich, odňali čistý vzduch, ticho, bezpečnost pohybu a pohled na něco hezčího než silnici proti jejich vůli. Jinými slovy UKRADLI jsme jim je. Chci tím připomenout, že co je legální, zdaleka nemusí být etické a naopak. „Pirátem“ je pak v etické rovině každý z nás. Což by nás mělo vést k opatrnosti při odsudcích ostatních. Pirátství je zkrátka nutnost, jen si každý vybírá odlišnou oblast, kde bude a nebude pirátem. Nabízí se analogie s úvahou o „selektivním luxusu“ Erazima Koháka.

Měl-li bych skončit manažerskými „next steps“. Nekupovat předražená DVD a CD. Maximálně využívat služby typu www.spotify.com v jejich placených režimech. Nebýt líný a hledat cesty, jak poslat peníze svým oblíbeným tvůrcům co nejvíce „napřímo“ obcházeje obloukem všechny zbytečné písaře.

Nahlásit

-
0
+

Jenom malá poznámka k iTunes, hudba se tam prodává bez ochrany, takže si ji klidně vypálíte do auta. Samozřejmě iTunes v ČR není a jako hlavní důvod vidím to, že by si Češi hudbu asi stejně nekupovali.

Já osobně s pirátstvím nesouhlasím a výmluvy typu "DVD nemá nožičky" neberu. Je to typický příklad toho, jak si omluvit chování, o kterém vím, že není správné. Díky takovým lidem pak vznikají paraziti jako OSA, která má ale karty v rukávu, protože lidi prostě kradou až moc. Na internetu je legálně hudba zdarma, filmy zdarma, software zdarma. Chci-i tedy vidět film zdarma, protože se mi nechce do obchodu pro DVD, měl bych si vybrat z legální nabídky filmů zdarma. To že to nejsou super nějnovější trháky natočené skytou kamerou přímo v kině je doufám každému jasné.

Nahlásit

-
0
+