Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Cukr, kráva, limonáda: Pokusy o zdražení nezdravých jídel dopadají rozpačitě

29. 7. 2011
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Žiji ve Finsku a nedávno se tu diskutovaly změny zdanění sladkostí a zdanění cukru (mám pocit, že některé změny jsou již v platnosti; teď s novou vládou to bude složitější). Přestože nejsem fanouškem regulace a jak píše František, nemůže mě těšit, že stát rozhoduje, co je pro mne dobré a zdravé, s argumentací lze těžkou nesouhlasit....

V podstatě jde o snahu aspoň zpomalit růst cukrovky a obezity, a to opravdu Finové vypadají jako ultrazdravý národ - kdykoliv se sem odkudkoliv vracím, je to do očí bijící (nejen vzhledem lidí, ale i pohledem na jejich běžné stravování). Jenže obezita a cukrovka je problém zejména nízkopříjmových skupin s nízkým vzděláním, na které informační kampaně či jiné aktivity neplatí - podle studie tak vláda s odborníky našla jediné řešení, což je citlivost na cenu právě u této skupiny obyvatel (v kontrastu se rozhodla snížit DPH na ovoce a zeleninu, aby je motivovala změnit stravovací návyky). Lékaři i zubaři jsou s tím spokojení (lze taky snadno předpokládat, že náklady na léčbu této skupiny plynoucí z daní všech jsou značné - nemluvě o tom, že v případě léčby těchto potíží je potřeba značná spolupráce pacienta a opět jsme zpět u vzdělání). Dává to smysl? V kontextu podobného systému veřejného zdravotnictví jako máme v ČR mi to dává smysl naprosto (a myslím, že takto to lze snadno přirovnat ke kouření a těžkému zdanění cigaret).

Nahlásit

-
0
+

Dan bohuzel nevyresi to, ze problem je ve mnozstvi skonzumovanem 1 clovekem a ne v tech potravinach samotnych. Spise se pomaluale jiste zase posuneme do stavu, kdy budeme mit cely zivot nalinkovany statem, vcetne toho co jist.
Radovan Dell: Skoda ze takove nazory nezazni v souvislosti s duchodovou reformou mezi sirokou verejnosti.

Nahlásit

-
0
+

Jsem rád, že stát mne miluje natolik, že nejen rozhodne co je pro mne dobré a zdravé, ale také mne donutí to jíst.
Nebo, že by to byl zase lobbing výrobců něčeho, co nejde na odbyt? Jako v případě nuceného nahrazení edisonek nebezpečnými "úsporkami" ;.Zrovna včera se mi jedna rozsypala v ruce. Kam asi odešla rtuť, kterou obsahovala?

Nahlásit

-
0
+

No kdybysme na druhou stranu pořádně zdanili zdravá jídla, včetně ovoce a zeleniny, tak podle v článku uváděných studií, bychom mohli vyřešit penzijní reformu :-)

Nahlásit

-
0
+