Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Návod k pochopení první výplatní pásky

16. 9. 2011
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

S tím boxováním je to zajímavá myšlenka... Boxování, jakožto způsob boje, je ventilování agrese. Měla by být agrese běžnou součástí života ve společnosti?
Jak snášíte agresi kolem sebe, jste v pohodě? Já osobně ne a vyvolává u mě zase agresivní odezvu...
Sebevědomí je užitečná vlastnost pouze do určité míry. Pokud přesahuje do agrese, máme tu výsledek v podobě sebevědomých nepřízpůsobivých občanů a ustálených parazitů, majících samá práva nebo požitky a žádné povinnosti nebo zodpovědnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi nebude ani k smíchu, ani k pláči, když se trochu zamyslíte hlouběji...

Vy popisujete nefunkčnost dnešního státu, tak jak ho tvoří lidi. Bohužel lidská vlastnost je nestřídmost. Když člověk dostane něco zadarmo (školství, silnice, MHD, lékařskou péči. atd..), aby se vyšplhal ze současné úrovně na vyšší, přemýšlí, jak dostat ještě více služeb zdarma.
Namísto toho, aby se využil potenciál služby zdarma pro budoucnost, podobně jako páky při investici, spotřebuje se služba zdarma a investice přijde vniveč. A jelikož je služba zdarma, nic nenutí uživatele služby ke splátce dluhu.

Služby státu jsou totiž půjčka, jenomže bez viditelné smlouvy a bez viditelného splácení. Každá půjčka není špatná. Špatné je pouze přenášet splácení dluhu na jiné.

A pokud byste měl zájem o konkrétní příklad vytváření blahobytu, nabízím služby MHD. Někde jsem viděl připodobnění k soukromé dopravě, že místo autobusu společného by se mohli lidi domluvit a jezdit auty. No, problém se soukromým autem je to, že pokud se řidič rozhodne, že nevyjede, tak se lidi na místo určení prostě nedostanou. Každý člověk má navíc jiný denní rozvrh, takže hromadný výjezd v 6 ráno asi není to správné řešení... Dopadlo by to tak, že každý by měl vlastní auto a vznikaly by kolony, znečišťování životního prostředí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"preco si myslite, ze by si bezni ludia vyboxovali vyssie platy, ked si ich nevedia vyboxovat teraz?? "

- Když se tak děje v Čině, proč by se to nemohlo dít i u nás? (Jinak se boxuje když vám jde o přežití a když jenom o zvýšení životní úrovně. Také není dobré porovnávat s tím, jak to vypadá dnes - aktuální podmínky by byly úplně jiné. Mimochodem si myslím, že soukromé školství by dokázalo produkovat sebevědomější lidi.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mexiko, Jizna Amerika... jsou v prerozdelovani penez stejni prebornici jako my.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

velka cast z tych penazi, ktore stat prerozdeluje prostrednictvom skolstva, socialnej starostlivosti, dochodku, dopravy atd., nie je vo vacsine sveta...Mexiko, Juzna Amerika, atd. Mate pocit, ze to tam je ekonomicky a korupcne lepsie?? Ze sa tam bezni ludia maju lepsie??A ak si myslite, ze tu by to bolo ine, na zaklade coho?? Nevieme si rady ani s beznou korupciou, s tym, aby boli za tie peniaze aspon tak kvalitne cesty ako su v zapadnej Europe,preco si myslite, ze by si bezni ludia vyboxovali vyssie platy, ked si ich nevedia vyboxovat teraz??

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle jsou nesmysly, nezlobte se na mě.

Všechno to krásné, co jste tu vyjmenoval, spolyká kolik? Čtvrtinu? Možná třetinu všech vybraných peněz.

A to prosím pouhým součtem - aniž bych řešil, nakolik efektivně jsou ty peníze využity a nakolik jen zbůhdarma prošustrovány.

Že má stát několik důležitých úloh? To bezpochyby. Že by je plnil tak, aby to ospravedlnilo těch 45 procent? To ani omylem...!

Tenhle článek je jen pokus o romantizaci legální krádeže.

Nahlásit

-
0
+

Tezko rici, kam by se podeli penize, ktere dnes sebere stat. Mozna by se cast z nich dostala k lidem, mozna by vsechny skoncili u nekolika malo jedincu na celem svete, kteri vlastni jeho vetsinu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne že by měli méně peněz, ale měli by (mohli by mít) vyšší náklady, protože by si museli samy platit školství, zdravotnictví, atd, takže by za ně už neplatili bohatí (kteří určitě alespoň těm nejchudším "pomáhají" ).Samozřejmě se tak stát nemusí, díky odstranění těch admin. nákladů, monopolů, atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč by měli mít lidé méně peněz? Možná nominálně (po zrušení státního monopolu na peníze a následné dezinflaci), rozhodně však ne reálně. Stát žádné nové bohatství nevytváří, pouze přerozděluje stávající (značně neefektivně - s vysokými administrativními náklady) a likviduje budoucí (velice efektivně četnými deformacemi trhu).
Stát de facto může získat zdroje na přerozdělování 1) zdaněním, tj. okradením produktivních jedinců v současnosti; 2) zadlužením, tj. okradením produktivních jedinců v budoucnosti pomocí 1); 3) inflací, tj. okradením všech jedinců používajících dané platidlo. Případně pak 4) privatizací, tj. prodáním dříve ukradeného majetku.
Nevím, zda je více k smíchu či pláči číst články jako je ten dnešní, kde autor zřejmě předpokládá, že stát má nějakou kouzelnou hůlku, kterou vytváří obecný blahobyt; přičemž ignoruje fakt, že jediné, čím stát disponuje, je legální monopol na násilí a pomocí něj získaného lupu, ze kterého občas něco odhodí tomu póvlu dole, čímž vytváří iluzi své osvícenosti a benevolence.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejen že možná, ale určitě by se snížily i ceny, jednak by se snížilo DPH (+ spotř. daň) a za druhé pokud by klesla poptávka (protože by měli lidi málo peněz), tak by klesaly i ceny. (- a tím zisky... A že by se pak mohly i přizavřít staré známé nůžky?)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajimalo by me, jaka jecelkova bilance ve vztahu ke statu "vzdelanych bohatych" a "modrych limecku". Mluvit o tom, jak ti chudi plati vzdelani bohatym je takhle jen opakovani hodne davno zabehnutych stereotypu a nic objevneho, co nebylo uz mnohokrate receno.

Nahlásit

-
0
+

Řekl bych, že ve vašem komentáři nesprávně berete v úvahu současné mzdy, podle mě by se ale značně zvýšily (nejen kvůli odstranění daní, ale i proto že by je zaměstnanci požadovali; možná by se změnily i ceny). (Navíc jestliže platí v soc. státě chudí bohatým, tak to je spíš argument proti.) Každopádně, jak mohli fungovat lidí dřív, když soc. stát neexistoval? Není ta závislost na státu právě "jeho vina"?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to je neuvěřitelné! Konečně článek který začíná čtenářům vysvětlovat, že sociální stát nejou jen dávky pro "socky." Zručme ho a udělejme vše hezky soukromě, to je moto mnohých... ačkoli všichni ti jeho rušitelé většinou dostali vzdělání zdarma a bylo o ně postaráno způsobem který popisuj autor článku... mladším ročníkům to však nepřejí.
Ano, sociální stát zanamená mj. i dostupné zdravotnictví a vzdělání, díky čemuž pomáhá zvýšit spravedlnost ve společnosti. Bezpečnost je navzdory reformám pořád ještě slušná. A patří sem i školky a jesle, pěče o staré a nakonec i pomoc nejnuznějším, aby vás nemuseli okrádat na ulici nebo abyste jim nemuseli platit podstatně dražší pobyt ve věznici (tuším, že dávky jsou cca 6tis, zatímco věznice za 30k/měs, ale už nevím kde jsem to četl, takže mě prosím opravte).
Ano, ano. Osobně jsem tedy v prinicpu za sociální stát ALE v zásadě jsem proti jeho současnému tunelování a totální neefektivitě. Taky přístup některých spoluobčanů - státe postarej se - mi dost vadí, už jenom proto, že já jsem ten přispěvatel. (Mělo by to být spíš ve stylu "snaž se a stát ti pomůže"... ale to je na jiné téma)
Osobně jsem si spočítal, že pokud bych měl tady v Praze utáhnout rodinu bez pomoci státu, potřeboval bych cca 100k čistého měsíčně. Uvažte jen školné na nějaké slušnější škole/školce pro děti (2 x 10-18tis/měs), žádná mateřská a rodičovská pro ženu (mateřská - klidně i 30k/měs), komerční zdravotní pojištění (případně zdravotní pěe v soukr.klinice) a samozřejmě i platba na soukromé důchodové pojištění (aspoň 10k/měs). Žádné regulované nájemné (to nemám, ale mnozí ano), ale hezky platba hypotéky anebo komerční nájem (80m2, 15tis a výš). Výpomoc starším rodičům (pečovatelka) atd.(X tis) + samozřejmě i platby zajejich případné zdravotní problémy, protože sociální stát přece nepotřebuju, ale moji rodiče jsou příliš staří abych je zabezpečil a tak si holt nemohli za socíku našetřit, protože nepatřili mezi veksláky či zelináře ani po revoluci nic neukradli, pardon, nezprivatizovali. A nakonec - žádné jízdy MHD za dotovanou cenu. Hezky plné jízdné (např. při 50% dotaci DPP to znamená 2x dražší jízdenky...)
Proto každý, kdo je nucen se živit prací a nežije z kapitálu a má míň než 100k/měs, je v podstatě "socka" protože jeho fungování mu umožňuje právě sociální stát. Je ironie, že si tohle mnozí neuvědomují - nadávají na homeless people a neuvažují už kolik stojí jen školky pro jejich děti...

Nahlásit

-
0
+

Člověku se trochu rozšíří obzory, když se ho turisti ze Sao Paula ptají, jestli je ve Františkových lázních bezpečno chodit po setmění ven a jestli se tu taky běžně unášejí lidé na ulici...

Nahlásit

-
0
+