Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Všechno krachuje, kupujte zlato... A nebo ne?

14. 2. 2011
18 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Od vydání článku už uplynuly cca 2 měsíce a cena zlata nám pomalu roste.
Stále si stojím za svým názorem, že zlato má před sebou velký potenciál růstu.
Stačí se podívat na rozsah ekonomických problémů vybraných států, ale ostatní na tom nejsou lépe, i když se o nich nemluví.

Ve spolupráci se serverem paninvestor.cz jsem uveřejnil analýzu porovnávající stávající vývoj zlata s historickými bublinami.
Článek je k dispozici zde: http://www.paninvestor.cz/index.php/analyzy-doporuceni/34-analyzy-doporuceni/92-zlato-bublina.html

Nahlásit

-
0
+

TA analýza Gold k 25.3.2011

TF Daily - https://picasaweb.google.com/lh/photo/l3h4Tbk7m3NLJJER0K3QcQ?feat=directlink
TF Weekly - ]https://picasaweb.google.com/ lh/photo/m_0fbJ9qkLC51-1Plg18c w?feat=directlink

Cenazlata se pohybuje v růstovém kanálu, od začátku roku 2010 jak je patrné z analýzy zobrazené na týdenním grafu v jeho spodní polovině. V horní polovině růstového kanálu se od roku 2008 pohybovala cena zlata pouze několikrát.a to v každém případě výskytu jen několik týdnů.

Pokud se cena zlata udrží v tomto růstovém kanálu, lze očekávat, že do začátku června 2011 v konzervativní variantě se kurs zlata bude pohybovat na stávajících úrovní cca 1430 USD. v neutrální variantě lze očekávat růst k hodnotě 1610 USD a v optimistické variantě až k úrovni 1750 USD.

Větší pokles s poražením růstového kanálu neočekávám.

Nahlásit

-
0
+

Nezapomínáte na práci, která je ukryta ve výrobních prostředcích? Bez práce by bylo jen to, co samo roste na neobdělávané půdě. To, že duševní práce dokáže znásobit fyzickou práci vynálezem stroje,ještě neznamená, že to všechno není práce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně. I když máte pojištění domácnosti, doufáte, že vás nevykradou. Nebude vás trápit, že jste nevyužili pojistky...
Pokud ale v okolí vykrádají jeden dům za druhým, pravděpodobnost, že vykradou i vás stoupá. Stejně to je se stabilitou současného měnového systému, který visí na vlásku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"lidé co kupují zlato pro případ, že se zhroutí měnový systém a začne se platit zlatem, by se měli spíš modlit, aby k tomu zhroucení nedošlo. "

Vystihl jste to velmi dobře. Snažím se zajistit proti kolapsu finančního systémua a je jedno jakým způsobem by nastal, ale zároveň doufám, že nenastane. Protože co by nastalo, kdyby k němu došlo je lepší nedomýšlet.

Tak už mi chybí jen ta puška :D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Z mého pohledu už to v dnešní průmyslové a technologické době ani tak není o lidské práci. Lidská práce na celkovém objemu zboží a služeb v eknomice má malý podíl. Nechci tvrdit, že není důležitá, ale přeci jen už žijeme v 21.století.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

pro mě jsou PENÍZE synonymum LIDSKÉ PRÁCE. Peníze nepotřebuji. Zlato nepotřebuji. Zboží se koupit nedá. Jediné o čem to celé je, odjakživa bylo a neumím si představit, že někdy nebude, je lidská práce. To jediné potřebuji, abych si nemusel dělat všechno sám. Udělám něco pro ostatní, ale oni teď nemohou nic udělat pro mě? Dobře, dají mi "dlužní úpis", že až budu něco potřebovat, tak mi to oplatí. Tomu a jenom tomu dlužnímu úpisu říkáme peníze. Je jedno jestli to jsou podepsané papírky, papírky podepsáné státem, gramy zlata, litry kořalky, tuny uhlí, prostá slušnost, slib, nebo cokoliv jináho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

je to zvláštní, ale jak to vidím já, lidé co kupují zlato pro případ, že se zhroutí měnový systém a začne se platit zlatem, by se měli spíš modlit, aby k tomu zhroucení nedošlo. Jak naznačuje autor článku, je jedno kterou komoditu si zvolíte jako platidlo. Všechny jsou stejné. Může to být stříbrňák stejně jako platiňák. Každý kdo o tom bude rozhodovat bude lobovat za to, čeho má nejvíce. A protože zlata už málokdo má hodně (možná ve fort knoxu nejake zlato lezi, ale ani americka vlada nevi komu to zlato fyzicky patří), tak bych zlato asi nevolil. Některé země, které nemáme rádi bychom tím udělali velmi bohaté. A druhý důvod je ten, že pokud si některá vláda vybere některou komoditu, tak ji nejdříve mezi lidmi prostě vysbírá, opět kvůli udržení monopolu.

Zlato je dle mého dobré na kompresi a převážení "majetku". Proti inflaci bych se raději bránil nákupem pozemku, z nějakého důvodu u nich očekávám ještě menší inflaci než u zlata. Ale jestli se někdo bojí o pád měn, tak bych na jeho míste koupil kartony cigaret, flašky tvrdého alkoholu, pořádnou zásobu konzerv a pušku.

Nahlásit

-
0
+

já si myslím, že si určitě rozumíme, ale vy podceňujete nebo ja přeceňuju stát:)
je mě jasné, že černý trh může být strašně velký, ale v dnešní době hlavně ve vyspělých zemích podle mě stát se může lépe snažit a lépe prosazovat legal tender.
než to je třeba v zimbabwe nebo jak to bylo v německu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Měnová zásoby musí také respektovat počet směnných operací v ekonomice"
... právě že nemusí, navzdory tomu, co tvrdí většina učebnic ekonomie. Ale to je na další článek, ne-li knihu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A nebo naopak - co je zlato? Peníze nebo investice? Osobně se domnívám, že správný dlouhodobý pohled na zlato je jako peníze, nikoli zisková investice. Dlouhodobá kupní síla zlata je stabilní, možná mírně rostoucí (vzhledem k tomu, že v ekonomicky zdravé, bohatnoucí společnosti by docházelo k mírné deflaci - jako v USA 19.stol.).
Zlato plní funkci především uchování hodnoty a myslím, že je jen otázkou času, kdy se na něj rozšíří i funkce účetní jednotky a prostředku směny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale taky jde o to, jak silná je krize finančního systému. V Zimbabwe, Německu atd. lidé odstupovali od oficiální měny proto, že za ni už ani nemohli stabilně nakupovat potraviny a jiné základní statky. Pokud vím, tak v USA k něčemu takovému v 30.letech nedošlo, protože ten kolaps nebyl tak silný. Přestup na jinou měnu sebou obnáší vysoké transakční náklady (zejména kvůli zákonům o státním platidle), které lidé nepodstoupí, pokud už nejde opravdu do tuhého.
Jinak si opravdu myslím, že zákaz držení zlata v USA měl vliv na cenu zlata a proto není srovnávání s akciemi na místě. Proto jsem o zákazu zlata psal. Jasně že někteří lidé zlato i přesto drželi, ovšem jich samozřejmě nebylo tolik, jako kdyby zákaz neexistoval. Už jen proto, že Roosevelt zlato vyvlastnil a dal lidem místo zlata papíry, které během pár let ztratily několik desítek procent hodnoty (vyjádřeno ve zlatě).
Snad si rozumíme, přijde mi že v podstatě oba tvrdíme to samé :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejlepší je kupovat pozemky, protože Bůh je již přestal vyrábět, ale záleží na jakou dobu se chytáme. Někdy je lepší zlato nebo drahé kamení, protože je mobilní.
Malá ukázka toho, co je nejcenější v neklidných dobách.
http://www.hint.cz/ fanys/fanys285.htm#101410

Nahlásit

-
0
+

no, ale jedna věc je důvěra přijate spontanně a druhá vynucena...
teď bez urážky, ale umím to asi napsat jen pejorativně:)
nechápu, že jste schopen v jednom příspěvku napsat o důvěře k CB a v druhém bodě zminite zákaz použití zlata k měnovým účelům.
jde mi o to, že i když lidi nedůvěřují měně tak někdy z důvodu státního monopolu je problém se uchýlit k substitutům...
ale s jádrem vaší myšlenky samozřejmě souhlasím, ale přijde mě, že podceňujete moc státu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) Centrální banky možná budou tvořit kočkopsy, ovšem v případě krachu stávajícího finančního systému je otázka, zda centrálním bankám ještě někdo bude důvěřovat natolik, aby užíval jimi "garantovanou&q uot;měnu. Historické příklady hyperinflace (aktuálně Zimbabwe) ukazují, že lidé v případě kolapsu měny nějakých pár (desítek?) let centrální bance, která kolaps způsobila, nedůvěřují a používají všechno možné, jen ne oficiální měnu. Je tedy možné, že se vytvoří paralelní měny, založené na zlatě, stříbře, mědi... To by ovšem bylo zapotřebí opravdu velkého otřesu.
2) Ohledně příkladu s výnosem zlata/akcií ve 30.letech - tam je trochu problém, že osobní vlastnictví zlata bylo od 30. do 70.let v USA zakázáno pod hrozbou až 10 let vězení. Kdoví, jak by srovnání dopadlo, kdyby byly oba artikly legálně obchodovatelné...

Nahlásit

-
0
+

Jen dotaz. Domnívám se, že růst objemu drahých kovů o 50, či 500% za 150 let, je růstem měnové zásoby, ale není to přímo růst inflace. Nebo ne?
Měnová zásoby musí také respektovat počet směnných operací v ekonomice, takže to nemusí mít za všech okolností přímý dopad na inflaci.
pokud by Habsburkové (?) pouštěli do ekonomiky zlato pomalu, jak se zvyšoval ekonomický růst, tak by příval zlata moc nic nezpůsobil, ale protože za něj vedly války a stavěly paláce (na které ani všechno dovezené zlato nestačilo) - tak to ani evropské ekonomika neutáhla.
Španělsko a další tehdejší velmoci zkrachovaly, protože si zvykly žít na vysoké noze - je to stejné jako dnes :-)

Nahlásit

-
0
+

Klíčová otázka zní: CO JSOU PENÍZE?
Podle odpovědi na tuto otázku se bude lišit i pohled na zlato...

Nahlásit

-
0
+

Ano samozřejmě, nikde není psáno, že kdyby se centrálním bankám nakonec podařilo stávající hodnotu měny snížit natolik, že by bylo nutné zavést novou měnu, nová měna musela být kryta zlatem. Opět by to mohla být nekrytá měna, pokud by nás ji násilím donutili používat.

Pokud bych přijal tento scénář jako jeden z možných, tak je tu ale stále stejná otázka.

Jak ochránit hodnotu stávajících peněz, abych je mohl bez ztráty nebo s minimální ztrátou proměnit na nové peníze?

No držením stávajících peněz asi těžko, uřčitě by bylo vhodné nakoupit něco, jehož hodnota by tuto situaci přečkala. A pro mě to něco jsou drahé kovy. Pro někoho jiného to mohou být umělecké předměty apod. Prostě předměty, které si dokázaly v dlouhodobém horizontu uchránit svoji hodnotu.

Nahlásit

-
0
+