Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zlato čeká další růst: Kupujte, dokud je čas

16. 5. 2011
23 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Naprosto souhlasím, že z minulých výnosů nelze usuzovat na ty budoucí.

Spíš je třeba se dívat na možné varianty budoucího vývoje, jejich pravděpodobnost a důsledky.

O nějaké formě bankrotu Řecka se mluví jako v podstatě o jasné věci. Jakýpak to bude mít dopad na kurz EURa a potažmo CZK? Vzhledem k tomu, že jsme stále bráni za rozvojovou periferii, tak asi silně negativní... A věří snad někdo, že situace Irska a Portugalska je vyřešena (asi jako ta Řecká před rokem) a že ve frontě na bankrot nestojí další státy?

No a jaké jsou perspektivy vývoje v USA či Japonsku? No převážně tristní. A zhoršující se situaci státy budou "řešit" dalším tiskem "peněz". Dopad na cenu zlata? No řekl bych, že evidentní.

Nicméně pokud někdo věří v oživení ekonomiky, měl by možná raději kupovat platinu, je nyní vůči Au levná a při růstu průmyslu by po ní poptávka stoupla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, také mám poruchy nálady. Především ale vidím, že se zákony a politická rozhodnutí nedělají už ani s náznakem obecného dobra, ale nepokrytě pro to, aby velmi bohatí byli nechutně bohatí. Sám se počítám na rozhraní vysoké střední a nižší bohaté třídy. Třeba nyní modrý soudruh vymyslel, že zdravotní pojišťovny mohou vypovědět smlouvy o úhradě zdravotní péče bez udání důvodu: to dává úředníkům z pojišťovny šanci zrušit de facto libovolnou ordinaci soukromníka v libovolném čase... a uvolnit cestu řetězcům tyopu Agel. A díky P.R. tomu bude plebs ještě tleskat. Nedělám si iluze, že v jiných branžích to nebude lepší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No úpřímně řečeno v tak elegantní řešení ani nedoufám :-)

Každému, kdo má aspoň základní ekonomické povědomí je jasné, že jediná cesta pro řeky je default (umazat dluhy, klidně v plné výši, protože 50% haircut jednak nevyřeší jejich problém a jednak zničí jejich důvěryhodnost a schopnost si dále půjčovat stejně jako plný 100% haircut - prostě už je to fuk) a následně zavedení drachmy a její devalvace, resp. volný floating. Nebo haircut a převedení zbytku dluhu na vlastní (vlastními silami tisknutelnou/padělatelnou/zneh odnotitelnou)měnu.

Jedno bez druhého nedává smysl. Např. opustit eurozónu, zavést měkkou drachmu, ale dluhy nechat v tvrdých eurech, to je sebevražda.

Jenže já takto jasné, logické a přímočaré řešení neočekávám. Nadále se bude mlžit, flikovat, zalepovat, dotovat a oddalovat. S vírou, že se to snad nějakým zázrakem spraví samo, nebo že to aspoň klekne ve volebním období toho hajzla z opozice, co přijde po nás.

A já jsem vlastně rád. Jelikož považuji demokratický socialismus a intervencionismus/etatismus za zločinný systém, přeju mu to nejhorší. Ideální je prodlužované krvácení, které například v Afghanistánu zásadní měrou přispělo k pádu bolševického sojuzu. Prostě si přeju, aby tato krize už byla tou poslední a definitivní. Nechci v tomhle systému strávit zbytek života, čekat, co mi kde zase zdaněj či vyvlastněj, k čemu mne přinutěj a co mi zakážou dělat s mým vlastním životem a majetkem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co není zazděné ve sklepě či zakopané pod jabloní, není bezpečné.

Au a Ag si lidé kupují, protože nevěří státu a bankovnímu systému.

Lidé ho kupují, protože si myslí, že banky smete krize, měny hyperinflační kolaps (je jedno, jestli začne bankrotem Řecka a potažmo celé EU, nebo hyperinflačním kolapsem USD a bondů, nebo depresí v předluženém a přestárlém Japonsku, nebo prasknutím přehřáté Číny, nebo... - nakonec lavinový efekt smete všechny, neb již jsou nalomeni).

Lidé ho kupují, protože tuší, že stát bude finančně v úzkých a před svým bankrotem bude brát peníze všude, kde bude tušit, že nějaké jsou. Počínaje znárodněním penzijních fondů a konče likvidačními daněmi z nemovitostí.

Lidé ho kupují ve fyzické podobě, protože vědí, že zlata a stříbra v papírové podobě je násobně více, než ho existuje fyzicky a dříve či později se ukáže, že na většinu držitelů papírových nároků na Au/Ag se prostě nedostane a budou vyplacení v inflační měně.

Neřešil bych tedy, do které oficiální instituce kov uložit. Řešil bych pouze, jak co nejvíce a co nejlevnějí nakoupit - tedy s minimálním premiem resp. marží obchodníka a v případě Ag s minimální (tedy ne českou) či žádnou DPH. Rozhodně bych například nebral tvrzení některých obchodníků, že jen Silver Eagle (s šíleným premiem) je tou správnou likvidní mincí. MapleLeaf či Filharmonik nejsou o nic méně likvidní, jsou citelně levnější a po kolapsu fiat měn bude obrázek na minci to poslední, co lidi budou řešit. A rozhodně kupní sílu vašich stříbrňáků nijak neovlivní, jestli jste je původně koupil s 20, 7 či 0% DPH.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aký máte názor na projekt goldmoney.com a na bezpečnosť zlatých gramov tam uložených?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Skandinávské země není špatný nápad.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S tím Švýcarskem jste mne tedy nepotěšil (a Lichtenštejnsko na tom bude asi stejně), svýznamemsídla banky jste mi potvrdil můj- laický- názor. Začínám mít pocit, že je vše vzhůru nohama a nakonec budeme závidět třeba Kazachům či Mongolům...Co skandinávské země?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Cena zlata za poslední rok: +21,4%
Změna kurzu USD/CZK za poslední rok: -16,4% (posílení)
Nákupní přirážka na uncovém slitku: kolem 5% (u podvodníků klidně 20%)
Výsledný výnos spočítáme snadno...

Samozřejmě poslední rok nevypovídá nic o delší historii, a vůbec nic o budoucnosti, ale jen chci naznačit že kurzové riziko je třeba vést v patrnosti.

Nahlásit

-
0
+

Primárně jse o bankovní skupinu, tedy o její SÍDLO.
Ze zemí bych vyloučil Německo (prohlášení Merklové a jejího ministra financí odalší nepomoci bankám nelze ignorovat) i Švýcarsko (zde zase nehodlám ignorovat útržkovité informace, které se ke mně donáší). Moc na výběr toho nezbývá...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mě se podobného kousku brzy opět dočkáme. Autorem bude nejspíše Řecko.
Vystoupí z eurozóny a přepočítá vlastní obligace na drachmy stejným kurzem, jako do ní vstupovalo. Po pár dnech bude devalvace drachem o desítky % a bude vymnalováno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

QE2, QE3, QEx...

Na to pokračování QE se názory různí.
Slíbili konec a tak asi nebude jen tak lehké v červnu říct: "Jede se dál, QE3 naváže na QE2". I když korekce na komoditách a akciích + stále špatná zaměstnanost by se jako záminka asi použít dala....

Na Bena se valí kritika ze všech stran, viní ho růstu cen benzínu a potravin, z růstu mezinárodní nestability, atd...

Možná tedy Ben bude chtít dát pauzu, počká až díky konci QE burzy začnou padat a až za ním všichni přilezou, aby zase milostivě začal tisknout a "zachránil" ;ekonomiku. Čili mezi QE2 a QE3 bude pauza provázená korekcí, čili příležitostí k nákupu. Otázka je, jestli se ta korekce bude týkat zlata, nebo jestli zvýšená nervozita spíše nebude rovnou tlačit na jeho růst.

Nebo je možné, že po QE2 oficiálně žádné QE3 nepřijde, ale reálně se provádět bude, nejak maskovaně, trochu jinými metodami a s ještě vzletnějším názvem.

Teoretická otázka je, jestli QE nemůže skončit úplně. Teoreticky ano. Ale v rámci QE nyní FED nakupuje velmi výraznou část vládního deficitu. Pokud přestane, tak kdo ho koupí (EU, Čína, Japonsko, ani PIMCO to nebude)? A za jaký úrok? Může si tento úrok vláda dovolit? Toto jsou asi ty nejpodstatnější otázky!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jojo. Podobný státní fígl, jako když vlastníte pole/louku. Stát vám znemožňuje/komplikuje ji přeměnit na stavební parcelu a postavit si na SVÉM pozemku SVŮJ dům. Pak vám jí vyvlastní (nuceně vykoupí - samozřejmě za cenu zemědělské půdy) a mávnutím kouzelného proutku z ní udělá stavební parcelu (pro dálnici či zonu industriale).

Je třeba trvat na tom, že nucený prodej není prodej, ale krádež. Na ceně nesejde - jak stát může tušit, jakou to má subjektivní cenu pro vás?

I dnes, kdyby mi stát vyvlastnil zlato a i kdyby mi za něj dal spotovou cenu, tak je to prachsprostá zlodějina.
Jednak tím, že jsem to zlato koupil (vzdal se patřičného obnosu v greenbacích) jsem jasně demonstroval, že pro mne má vyšší hodnotu to zlato, než je hodnota těch obětovaných fiat "peněz".Ahlavně mi stát zaplatí v "penězích" ,které si sám může tisknout a které se obratem ruky znehodnotí.
Ale hlavně to je nelegitimní a nepřípustné násilné donucení, prostě ZLOČIN.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zlato bylo vykoupeno za cenu 20,67 USD za unci. Devalvace dolaru na 35 USD za unci následovala až po výkupu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky, taky bych to nějak tak viděl, navíc je to hezká země a není daleko...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No oproti CR to budou jiste bezpecnejsi zeme, ale obecne na 100% bych neveril zadnemu statu. Pokud bude bankovni skupina aktivni v nekolika zemich a v jedne bude napr. spravovany majetek znarodnen, tezko se pohrne do toho odskodnovat okradene. Navic i kdyby chteli, museli by to vyplacet lidem, kteri by kvuli tomu byli ochotni emigrovat, aby jim to stat opet po prevozu pres hranice nesebral.

Nahlásit

-
0
+

Nejlepší křišťálová koule - nevím, ale dobrá je tahle

John Mauldin - Endgame

Pokud jde o váš druhý dotaz, tak historicky by GB měla být bezpečná, ale dnešní doba není historie a spousta anglických bank byla "znárodněna&quo t;.Každopádně třeba Barclays vypadá stále solidně. Osobně bych se ale držel Švýcarska.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pěkný článek, s rozumně znějícími doporučeními. Akorát jsem zvědavý, co udělají ceny fyzických kovů po zastavení QE. Tedy pokud k tomu dojde... Nevíte, kde vyrábí ty nejlepší křišťálové koule?

Nahlásit

-
0
+

Pane Delle, mluvíte mi z duše. Česká vláda je zvláště velká potvora. Sice vydělávám docela slušně, ale ne tolik, abych mohl mít rezervy po celém světě, takže se mne jejich bezpečnost dotýká. Otázka do pléna: Pokládáte Německo a další (GB,Lux, etc) jako celek za bezpečné země nebo byste viděli spíš jako důležitější o jakou bankovní skupinu se jedná?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že bude rychle stoupat cena zlata vyjádřená v dolarech ještě neznamená, že bude stejně strmě stoupat i cena vyjádřená v korunách. Článek se pro někoho může tvářit jako doporučení nákupu zlata, v podstatě ale spíš doporučuje prodej dolaru. Článek je zajímavý.

Nahlásit

-
0
+

Vláda dokáže být potvora, když jde o peníze a taky o moc. Naštěstí v době internetu nemusíte mít zlato jen ve své rodné zemi a klidně si můžete koupit zlato a mít část ve Švýcarsku, Anglii a Německu a taky si trochu nechat pod polštářem. Každopádně se zlato přesouvá lépe než třeba nemovitosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nikdy jsem nepsal, že bylo ukradeno. Bylo jim zakázáno ho vlastnit, tak jaká investice.
Když uteču od nedůvěryhodné měny a vláda mi ji vnutí zpátky, tak o co jde?
Navíc byly retroaktivně zrušeny zlaté doložky smluv, takže se dluhy splácely v inflačních papírových dolarech.
Unci zlata tenkrát vykoupili za 35 dolarů. Co bylo tedy lepší uložit si 35 dolarů nebo unci zlata?
http://www.zlate-cih ly.cz/Cena_zlata.htm

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Napsal jste to sice správně, ale jen napůl. Zlato bylo bylo sice obyvatelům USA tímto nařízením vyvlastněno, ale ne ukradeno. Bylo vykoupeno za oficiální cenu, to je velmi důležité dodat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Již 5. dubna téhož roku (1933) Roosevelt vydal exekutivní nařízení č. 6102, které každému obyvateli USA nařizovalo odevzdat veškeré zlato pod pokutou až 10000 dolarů, 10 let vězení, nebo obojí.
zdroj http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%BD_standard
Nebude se historie opakovat až státu poteče do bot?

Nahlásit

-
0
+