Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zlatá horečka stoupá: Čas na aspirin a studený obklad

23. 8. 2011
36 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Reakce na prostřední odstavec - mince ČNB.
Přesně tak, tyto mince nakupuji pravidelně už několik let. Co mi na začátku uteklo, tak jsem postupně dokoupil na Aukru apod. Jen k jedné jsem se zatím neodhodlal, i když vím, že dolů nepůjde, ale spíše nahoru, ale je to děsná rána - konkrétně Velké Losiny v kvalitě Proof. Původně cca 6 500 a dneska 65 000. A to za 5 let. Prostě se mi nechce tolik zaplatit, i když vím, že tím bude celá série ucelená a získá na hodnotě.
Jinak jsem se ale musel smát té hysterii. Ona je zde určitá paralela s krizí v USA v 30tých letech. Tam když se o akcie začali zajímat i "čističi bot" ( tady babičky nakupující v mincovně ), tak je něco špatně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak je patrné z včerejšího a dnešního výprodeje na drahých kovech, krátkodobé prognozy mají nízkou míru úspěšnosti, navíc když se cena zlata nachází v "nezmapovaných územích".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tento článek je spíše k usměvu... od o to více, že je od takové kapacity. Pokud někdo spravuje prostředky klientů na své účtu samozřejmě musí podléhat regulaci. V tom případě však ke své investici musí klient započítat veškeré vstupní a provozní poplatky. Investiční zlato je však zboží, které si klient odnáší domů a již nic nikomu neplatí za to se mu zhodnocuje samo. Jeho výkonnost však samozřejmě nutí mnoho lidí chránit se před současnou situací zadluženosti a proto stahují volné peníze z různých projektů u nichž je výkonnost nevalna aby diverzifikovali své portfolio pomocí reálných hodnot.

Nahlásit

-
0
+

No, teoreticky se nedá použít, prakticky se používá a s železnou pravidelností vychází: http://www.penize.cz/komodity-a-futures/217858-zlato-je-porad-in
Ano, když bude pár miliard střadatelů ve zlatě, tak poroste ještě dlouho. Jen tedy nevím, když kolem 3 miliard lidí na světě z necelých 7žije s rozpočtem menším než 2 USD na den, jak je přimějeme kupovat zlato. Nerad bych opět plánoval spojení s Marťany :(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud snad hledáte zdůvodnění úterníhon poklesu zlata, najdete ho zde:
http://business.financialp ost.com/2011/08/23/shanghai-go ld-exchange-lifts-margins-for- gold-forwards/

Nahlásit

-
0
+

V podstatě jste to vystihl.
Domnívám se, že cena půjde až k 2000, tam se začnou vybírat zisky a příde relativně plitká korekce (max. 10-15%), poté se opět podíváme k 2000 (formace dvojitý vrchol). Toto přide během letošního podzimu. Oficiální QE3 nebude, akciové trhy budou i nadále ztrácet a pak přide nečekaná událost - krach významné banky, výprodej na PIIGS dluhopisech, potvrzení snížení US ratingu ostatními agenturami nebo cokoliv jiného ale zásadního a nastane masakr, jako po pádu LB. Velkým hráčům začnou pípat margin cally, budou nuceni prodávat i tvrdá aktiva jako zlato a cena poletí na krátkou dobu výrazně níž a to bude ten okamžik, kdy dokoupit za co to půjde. Potom bude následovat...

Sám razím názor, že zlato je vhodné nakupovat pravidelně, nejlépe při korekcích a ve fyzické podobě. Kromě kurzového zhodnocení kovu je tu ještě spousta jiných investičních příležitostí, jako např. pamětní mince ČNB, mají statut jako investiční zlato (bez DPH), 999,9 ryzost a zajímavý potenciál zhodnocení díky sběratelské poptávce. Např. letos květen-červen emise první mince nové serie "Mosty ČR" emisní cena kolem 15000 za 1/2oz a dnes již 24000 a půjde to výše.

Čím výše půjde cena zlata, tím více lidem se snad otevřou oči, začnou se zajímat PROČ?, snad i pochopí zlotřilost stávajícího systému a tim urychlí jeho pád.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já jsem tsky neřek, že já hodlám prodávat. To by mne ani nenapadlo.
Resp. kdybych to kupoval jako krátkodobou spekulaci, tak bych nešel fyzickou cestou, že....
Nicméně teď za $1900 se mi prostě kupovat nechce. Naposledy jsem něco kupoval před měsícem a to jsem silně preferoval stříbro. Tehdy zdaleka ještě nebylo vzpamatované z korekce.
Nicméně teď už si myslím, že by korekce mohla postihnout i stříbro.
Ale třeba se pletu a už to furt a bez přestávky půjde jen nahoru, bez ohledu na cyklus nálad, bez ohledu na případné cílené zvyšování marginů či shortové nájezdy ze strany "kartelu". Co já vím. Ale zkušenost mi říká, že kartel (JPM a spol) má poctivou snahu příznivcům fyzična jednou za čas udělat radost v podobě výhodné dotované nákupní příležitosti.


A na otázku, kam by investoři investovali, kdyby vybrali zisky ze zlata? No to já nevím, už jsme tu měli IT bublinu, nemovitostní bublinu a kde se vytvoří příště, to fakt netuším. Třeba se někomu začne zdát, že akcie už jsou dost levné. Nebo se rozhodnou držet víc hotovosti, protože budou očekávat nějakou nákupní příležitost čči zamrznutí v bankovním sektoru - i to je legitimní investiční strategie.
A co se týče QE3. Já si myslím, že přijde, ale nejsem si jist, jestli za QE3 považovat už současnou operaci cílenou na prodloužení splatnosti dluhopisů...

Co se týče Itále a Španělska: já si myslím, že nakonec schválej eurobondy. Odpor vůči nim je slabý a maj pro politiky příjemný sideefect v urychlení centralizace a integrace EU. A eurobond by (protože lidi jsou hloupí) dokonce mohl přinést určité uklidnění, ne-li optimismus (na rok až tři) a tedy i srazit cenu zlata.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No otazka je, co z toho vyvodit. Muzeme byt v bodu analogickem k tomu 1980..... Jinymi slovy: zlato jde furt nahoru, ale asi budete nervozni, pokud nakoupite, pak to pujde dolu a vam bude trvat 5 let, nez se dostanete na svoje.

Jinak ja si myslim, ze v dlouhodobem horizontu cena Au pujde nahoru DRAMATICKY. Faktory pusobici na tuto cenu (zadluzenost statu, menova zasoba) jdou nahoru spise exponencialne, nez linearne.
V jednom okamziku graf ceny zlata bude rovnobezny s osou Y a gram zlata nesezenete ani za kufr miliondolarovych bankovek.

Jenze: je otazka, kdy se to stane a co se bude dit do te doby. Presto ze ve vyse uvedeny scenar docela verim, neznamena to, ze zitra nemuze zlato potkat 30% pokles, jako nedavno stribro. Nebo teoreticky i vetsi. Dokonce teoreticky muze byt i delsi obdobi slabsi pro zlato. Trhy az tak moc racionalni nejsou.

Takze i kdyz si myslim, ze s jistotou do 20ti let se naplni nahore uvedene (dost mozna i podstatne drive), tak stale je rozdil nakupovat ted za $2000, nebo zitra za $1000. Resp. pokud zitra cena pujde na polovinu (teoreticky), tak pri nakupu dnes oproti zitra po korekci, budu mit polovicni mnozstvi zlata.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli se můžu tázat, proč by mělo zlato lézt panu Prouzovi do kšeftu (pravděpodobně myslíte negativně)?
1. Partners mají všechny možnosti jak pracovat se zlatem v portfoliu - přímý nákup slitků nebo cihel (Safina), přes obchodníka s cennými papíry případně různé investiční certifikáty (Cyrrus) nebo podílové fondy (např. ČP Invest)
2. Všichni kolegové které znám jsou inteligentní lidé a nebojí se vyjít a doporučovat příležitosti i mimo své portfolio, když je to potřeba, pane Oto.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zlato DPH nastesti nepodleha nikde v EU (asi nejake nedopatreni). Stribro ano. Prestoze jde o legalni obezivo. Jeste ze v tom Nemecku maj vyjimku a stribrne legalni obezivo je za 7% DPH. Jina forma stribra (cihla, slitek, neoficialni mince) ma normalni 19% DPH. A bohuzel i vsechny formy platiny a palladia.

Premiu na Au v malem se nevyhnete, ale premium na nekterych 1Oz mincich (velkoseriove razene investicni mince typu Kruggerand, Maple Leaf, Philharmoniker, Kangaroo) ci 100g slitcich neni tak hrozne.

Navic vetsina prodejcu zlata ho i vykupuje a pak zpetne prodava - s jeste nizsim premiem avsak stale se zarukou neposkozenosti a ryzosti. A to i v pripade minci mensich, nez 1Oz (zkusenost z Nemecka).
Akorat tyto mince z vykupu nenajdete na jejich e-shopech - kdyz maj jen par kusu, nevyplati se jim to nafocovat. Takze pri navsteve zalezi na stesti, ale vitrinu s Au/Ag z druhe ruky se vyplati prostudovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hmmm. To je docela zajimave - pozadovat DPH za koupi legalniho obeziva :).
V UK zlato nepodleha DPH - ja mel zato, ze je to dokonce EU vec, investicni zlato nepodleha DPH?
V UK na sovereignech, ktere jsou take take legalni platidlo (1 sov = 1 libra), neni nejen DPH ale ani neni kapitalove zdanen zisk z prodeje. Na druhou stranu mivaji sov vetsi premium (az 10%) nad cistou cenou zlata nez krugery (max 6%) nebo cihlicky apod.

Jenze pokud kupujete v malem, tak se premii proste nevyhnete tak ci tak :). Jenze kolik "babicek kupujicich mince v Ceske mincovne" ma pres 13mega na koupi co jen jedne London good delivery cihly? (~12.5kg, 400oz)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli začnou velcí hráči vybírat zisky ze zlata, tak co pak budou dělat s hotovostí v USD? Předpokládám, že QE3 jim důvěry moc nedodá.

Já si zlato nechám, i kdybych ho měl dát vnoučatům. Pokud Itálie a Španělsko příští rok oznámí, že potřebují pomoc od IMF, tak zlato poletí nahoru jako raketa.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovolím si Vám nabídnout pohled na budoucnost ceny zlata:
na stránkách kitco.com v sekci "Historical charts - gold" si zobrazte graf z druhé tabulky "YEARLY GOLD CHARTS - 1968 - 1999" a stiskněte view charts.
(nelze vložit přímý odkaz na graf, proto ten postup :)
Chvíli se na ten graf zadívejte a představte si na ose y cenu v USD o jednu nulu vyšší a zjistíte, že koukáte na budoucnost...

K článku pana Prouzy se nebudu moc vyjadřovat, snad jen, že potrefená husa se vždy ozve.

PS: "Sir Winston Churchill - Čím více se dívám do minulosti, tím více vidím do budoucnosti."

Nahlásit

-
0
+

Tak tak, 7 versus 20...

A prodejců tam je opravdu hodně, třeba auragentum.de, westgold.de, goldhandel-haller.de, muenzkauf.de, silber-corner.de, geiger-edelmetalle.de, a desitky ci snad stovky dalsich.

Jejich cena s DPH býva nižší, než unašich prodejců bez DPH. Takže i pokud jste plátce a troufnete si to koupit na firmu a uplatnit nárok na odpočet, rozhodně má smysl tam ject. Už kvůli cashflow, protože vám to dají už rovnou za cenu bez DPH.

Pak si ty 1.5 EURové filharmoniky můžete zkusit z firmy vyplatit třeba jako diety při další cestě do Německa :-)Diety s kapesným jsou tuším 63 EUR/den, takže si můžete vyplatit skoro 42 uncových mincí na den. Je to oficiální státní platidlo s nominální hodnotou 1.5 EUR. Pak dejte vědět, jak jste dopadl při kontrole z berňáku :-)))))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bublina, která vznikla na zlatě v roce 1980 má daleko hlubší kořeny než bylo zrušení zlatého standardu. Je nutné se podívat ještě více do historie. Dolar byl běžně kryt zlatem a stříbrem v rozsahu 40-60%. Maximální krytí od roku 1860 bylo dosaženo v roce 1940, a to cca 75%. Od té doby krytí dolaru klesalo až k úrovni cca 20%, kdy byl zrušen zlatý standard. Postupným silným růstem ceny zlata se krytí dolaru dostalo na úroveň cca 175% (krytí zlatem a stříbrem)) v lednu 1980 a od té doby až do roku 2001 krytí dolaru drahými kovy kleslo na úroveň cca 9%.
V době maximální ceny zlata bylo hodnotou zlatých rezerv USA kryto 50% měnového agregátu M1.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tady záleží na úhlu pohledu.
Buď jsme na 20-ti letém maximu nebo jsme na úrovni roku 1974. Oboje je pravda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezký den, u tohoto článku se objevilo několik příspěvků, které porušovaly pravidla diskuse tohoto webu... K jejich autorizaci nedošlo a nedojde. Díky za pochopení :-)

Důvodem pro to paradoxně povětšinou nebyl jejich obsah, ale to, že autor odmítá vystupovat pod svým vlastním jménem...

Nahlásit

-
0
+

v Německu je DPH u stříbra 7%
www.proaurum.de
www.a nlagegold24.de

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím, že bublina byla úplně v jiných číslech. Nicméně to bylo pár dní v roce 1980 a nikdy předtím a nikdy potom. Proč tedy čekat, že zrovna teď půjde hodnota někam daleko výše, když už nyní je na dvacetiletém maximu i když počítám inflaci podle staré metodiky?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Prouza, Vás jsem si vždy, když jsem ještě působil v Partners, vážil, nicméně s Vaším článkem si dovolím nesouhlasit. Zlatem se již zabývám několik let a druhou stranu z pohledu finančního poradce znám také a napadá mě jediná myšlenka : Leze Vám zlato do kšeftu, že? :) Místo podepisování toxických produktů jakými jsou životní pojistky apod Vám teď klienti utíkají ke zlatu a to Vás podle mě nejvíce trápí... Nedůvěra v udržitelnou hodnotu peněz je na místě a lidi, kteří nakupují zlato i za dnešní cenu cca $1900 označovat za hlupáky je také poněkud odvážné.. Korekce přicházejí vždy a všude (ať už jako manipulace nebo jako přirozený vývoj) Nicméně nesuďte prosím ty, kteří nedůvěřují tisknutí peněz z čistého vzduchu (FED) a chtějí si svoje úspory převést do alternativní udržitelné podoby jako je zlato či stříbro. Prosím :)

Nahlásit

-
0
+

A můžete pár prodejců uvést i tady?
U zlata o DPH snad ani nejde. U stříbra dělá v Německu DPH kolik?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pár upřesnění hodnot zlata na dnešní ceny:

1. Cena v dolarech roku 1971 (přepčteno CPI): cca 300 USD (vrchol 1980 byl 451), cena na počátku roku 1971 byla 37,7.

2. Cena v dolarech roku 1971 (přepočteno shadowstats CPI): cca 90 USD (vrchol v roce 1980 byl 451 USD). Za 30 let )proti vrcholu bubliny) ztrráta 80%. Za 40 let nárůst o přibližně 140%.To je názorné udržení hodnoty (s ročním reálným výnosem 2%).

Tomu neříkám bublina.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jojo. Prakticky všechny články pana Prouzy jsou v podstatě účelovým lobistickým voláním po vělší regulaci ze strany ČNB.
Teď mu kšefty zrovna berou nejvíc prodejci zlata, tak by je to chtělo pořádně sešněrovat. Zítra to budou prodejci stavebního spoření a pozítří mu nejvíc kšeftů budou brát prodejci diamantů. Hrr na ně!

Mohu ČNB dát seznam německých prodejců kovů, kde kvůli DPH a nízkým maržím nakupuje většina příčetných čechů. Může se je tam se Singerem vypravit řádně zregulovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Včera odpoledne jsem zpracovával analýzu zlata http://www.tradesignalonline.com/charts/chart.aspx?op=clip&id=e96cbfdc-352e-4866-bc68-198be1912e65 a z ní je patrné, že byl proražen směrem vzhůru dlouhodobý růstový kanál a máme nakročeno k metě 2 000 USD.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vývoj ceny kovů si vůbec netroufám odhadovat a obdivuji ty, kteří ano a dokonce jsou na to ochotni vsadit vlastní peníze ˘

Respektive co bych já za sebe tipnul je toto:

- Nyní cena rostla moc rychle (jako nedavno u stříbra) a přijde korekce. Jen nevím kdy a jak velká ˘. Jednak investoři budou chtít vybrat zisky, jednak je dost možná budou potřebovat na krytí ztrát jinde. Nebo přijde zvýšení marginů, či nějaká zdánlivě pozitivní zpráva z ekonomiky či FED pošle goldmanům a morganům miliardu, aby navýšili shorty.

-V delším období bude dolarová cena zlata nekonečná, resp. irelevantní, protože dolar bude mít cenu sběrné suroviny a nikdo vám nedá byť gram Au ani za plný trakař ještě neoschlých milionových bankovek. Ovšem toto také nevím kdy se stane. 5 či 15 let? A také nevím, jaký bude průběh. Spíš vsázím na klidnější postupný růst s dílčími korekcemi a pak náhle panický hyperinflační kolaps fiat "peněz". Spíše než na mnoho let nějaké bouřlivé volatility.

Samozřejmě na té trajektorii mohou být různé výkyvy způsobené nějakým masivním zásahem eráru: znárodnění dolů či rovnou pokus (dle mne neúspěšný) o znárodnění zlata ala FDR. Nebo naopak nějaká centrálně plánovačská snaha o odvrácení kolapsu pomocí nějakého direktivně naordinovaného "zlatého standardu" ala BrettonWood, třeba pomocí zahrnutí zlaté složky do SDR a následné výdávání globálních SDR dluhopisů kvůli odvrácení dluhového kolapsu celého "vyspělého" ;světa.

Podle mne je lepší si připustit, že konkrétní průběh nejsem schopen ani přibližně odhadnout. Stačí "filosoficky&qu ot;vědět, kam nutně spějí fiat money a kam nutně spějí státy demokratického socialismu. A pak už se jen řídit triviálními pravidly typu "buy the dip" a "get physical" (neb většina obchodovaných kovů je opět jen papír). Nenakupovat vždy za všechno, nakupovat pravidelně, snažit se využívat korekcí na kovech či dílčího posílení CZK. Zkrátka když zrovna všechno nestihnu prožrat a zrovna je dobrý kurz CZK, nakoupím EURa. A když poklesne některý z metálů, zajedu pro něj za kopečky. Zatím se tam nestřílí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím Honzo, myslím, že názorně jsi to prezentoval na investičním summitu Money Expo. Záznam je volně k dispozici na Youtubu zde.
1. část:
http://www.youtube.com/wat ch?v=dNGKvbvyqG4&feat ure=related

2.část:
http://www.youtube.com/wat ch?v=BHLm_RkfXHU&feat ure=related

Jetam vidět nejen graf zlata očištění o inflaci , ale i analýza tržních bublion, kde je názorně vidět jak vypadá opravdová bublina :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Po tom projevu, kde Ben ohlásí QE3?

Zkuste se zeptat, co říkaly vaše ukazatele překoupenosti zlata nedávno v Zimbabwe a dávněji ve Výmaru....

Tedy tím nechci říct, že zlato jen poroste. Také očekávám korekci. A možná dokonce bude skoro tak velká, jako ta nedávná na stříbře. Takže už se těším na dobrou nákupní příležitost....
A ano, doufám, že korekce přijde, aby ze zlata setřásla ovečky a babičky z reportáží na iDNES, atd... abych mohl co nejdéle (až do vlastního kolapsu papírků) nakupovat co nejlevněji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co třeba podívat se na cenu zlata přes inflaci? Nebo, ještě lépe, přes inflaci bez změn metodiky v USA, které ve velké míře proběhly za Clintona. Rázem ty vychází úplně jinan...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Valášku, zlato roste už 12 let. To asi srovnání aktuální a průměrné roční ceny nebude asi nejlepším ukazatalem bubliny, že? Zlato nemá cashflow, tudíž se "celá řada ukazatelů" použít nedá.
Co dělají velcí hráči, o tom víme houby. O privátních dohodách s těžaři se v COTu nedočtete. A i drobní střadatelé mají velkou sílu, když jich je/bude pár miliard.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč by to měl být laciný šprým, je to jenom domyšlení toho, co se píše v článku. S tím, že by to šlo samozřejmě domýšlet i obráceně: což takhle snížit regulaci prodavačů cenných papírů...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2