Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Konec víry v „papíry“: Co stojí za růstem zlata?

23. 9. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dobrý den, dovolím si nesouhlasit. Akcie dnes naopak vypadají z dlouhodobého pohledu atraktivně. Stačí se podívat po Evropě a naleznete mnoho kvalitně řízených společností za dobrou cenu, které mají solidní zisky, nabízí zajímavou dividendu a operují globálně. Řada z nich v Evropě generuje pouze 30 až 40 % svých zisků.

A u komodit bych zas tak přehnaně optimistický nebyl. Když se podíváme do historie, zjistíme dlouhodobě trvající (posledních 100 let) klesající trend cen komodit kromě ropy. Dobré je podívat se například na práce argentinského ekonoma Raúla Prebische a německého ekonoma Hanse Singera. Nebo velmi dobrou knihu Commodity Prices and Development od Romana Grynberga. Když připočtete vysokou volatilitu cen komodit, je celkový obrázek ještě komplexnější.
Známý investor Jeremy Grantham sice došel k názoru, že byl dost možná starý trend klesajících cen komodit zvrácen, to ale ukáže až čas. Kdysi se také obecně věřilo, že akcie leteckých společností se stanou pro investory zlatým dolem nebo že Japonsko nahradí USA na pozici nejmocnější země světa. To už jsem trochu odbočil...ale akcie bych vůbec neodepisoval, právě naopak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na ještě dodám k tomu spotřebnímu koši že nezohledňuje ceny meziproduktů a ceny surovin ve výrobě.A to že máme vysoce kreativní statistiky je věc jiná.

Dobré je se podívat na graf ceny Au / cena NASDAQ nebo S a P 500.
Nebo jiný index. Je v něm krásně vydět skutečná nadhodnocení akcii.
A nebo jsi vemte to jaké % dostane v dividendách na akcie ..
Nebyli původně akcie prostředek k investici do podniku a výdělek byl spíš měřen v dividendách než v zhodnocení akcie ale to je pravěk pro finačníky 19 stol.
Spíš si myslím ža akcie jsou mrtvé na dalších 10 let ať žijou komodity!
Hezká prezentace - Wealth cycles na You tube . com
Zlatu a stříbru zdar !

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě, že cena za nějakou dobu klesne, ale to bude až po tom, co na něm vznikne skutečná bublina. K té ale máme ještě hodně daleko. Lidé zlato stále nakupují v relativně malé míře, skutečná bublina nastane, až ho budou kupovat úplně všichni jak šílení (což se stalo právě v roce 1979).

Co se týče inflace, tak ono záleží, co bere člověk jako inflaci. Inflace je definována jako míra znehodnocení peněz za určitou dobu nebo jako míra snížení kupní síly za určitou dobu. Tyto dně věci je ale zvykem spojovat do jednoho, ale dle mého názoru to není totéž.

Pokud máme v ekonomice stejné množství peněz, pak inflace neexistuje, protože vše stojí pořád stejně. Pokud v ekonomice pořád vznikají nové a nové peníze (což je motor dnešní ekonomiky), potom existuje inflace a je tím větší, čím více peněz nově vzniká (zboží má pořád stejnou hodnotu, jen potřebujeme víc peněz na jeho zakoupení). Inflace je měřena, dle mého názoru, velmi sporným způsobem pomocí cen zboží daného spotřebního koše, bez respektování vlivu množství peněz v ekonomice. Postupem času se navíc tento způsob různě modifikuje, aby vykazoval stále "hezké" hodnoty, byť realita je úplně někde jinde. Myslím si, že inflace měřená pomocí cen spotřebního koše není rovna reálné míře znehodnocení měny, protože nezohledňuje další důležitý fakt, který je reálné konkurenční prostředí a boj mezi výrobci o co nejnižší ceny. V dnešní době konkurenčních tlaků jsou ceny výrobci tlačeny neustále dolů, aby se v konkurenčním prostředí udrželi. Mnohdy i za cenu minimálních marží. Cena jednoho typu zboží se může dokonce i snižovat. Míra inflace udávaná dle spotřebního koše tedy udává pouze míru toho, jak se za určitou dobu změnily ceny jednotlivých produktů či služeb, ale nic neříkají přímo o tom, kolik se v tom období vytvořilo NOVÝCH peněz, které znehodnotily ty stávající!! Grafy množství měnové zásoby ale hovoří jasně a jedná se z dlouhodobého hlediska o exponenciální nárůst. Kdyby tomu tak nebylo, celá ekonomika postavená na současném systému zkrachuje. Proto si myslím, že reálná inflace je mnohem vyšší, než ta udávaná dle spotřebního koše a téměř odpovídá množství nově vytvořených peněz. Co se týče dolaru, na jednom semináři jsem dokonce slyšel číslo 15% jako průměrné znehodnocení ceny dolaru meziročně!! Toto číslo jsem neověřoval, ale nezdá se mi nereálné, když vezmeme v potaz neustálý nárůst dluhu USA, který musí právě pokrýt nově vytvořené peníze.

Pokud těchto 15% vezmeme jako fakt, tak v roce 2000 byla cena zlata za unci cca 300 dolarů. Při 15% ročně jen díky znehodnocení dolaru naroste cena unce za 11 let na nějakých 1400 dolarů za unci. Pokud vezmeme v úvahu již mnou zmíněný zvýšený zájem o tuto komoditu od roku 2011, spekulace a další vlivy, dostaneme se přibližně na dnešní cenu.

Podle mého názoru zlato není vůbec drahé, pouze o něco dražší než bylo v roce 2000.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den. Nesouhlasím. Dolarová inflace vůbec v řádech neodpovídá ceně zlata. Myslím, že skutečným důvodem jsou úvěrové problémy USD a Eura. Lidé se bojí budoucnosti a kupují zlato nebo jeho investiční produkty. Podle mne zlato nakonec klesne zpět a bude to velká rána. Z kolika a kdy je věštění z křišťálové koule.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mého názoru a toho, co jsem se o zlatu postupem času dozvěděl, cena prakticky odpovídá tržní ceně dnešní doby, se kterou pouze houpou spekuace a fundamentální jevy v rozmezí asi 100-200 dolarů za unci.

Poslední bublina byla, když dosáhlo ceny 850 dolarů za unci, což byla cena asi 8x vyšší, než byla reálná cena daná trhem a hodnotou dolaru té doby. Obecně všechny bubliny vykazují náhlý nárůst ceny v krátkém obdobína cenu vyšší 6-ti násobku. Zlato ale pomalu kontinuálně roste už celou dekádu. Mnoho lidí poukazuje na to, že v roce 2000 byla cena asi 300 dolarů, takže teď musí být záklonitě předražené. Nějak jim ale uchází fakt, že dolar měl v té době hodnotu mnohem nižší, než dnes. Ten stále znehodnocuje. Denně jsou do oběhu chrlena kvanta nově vytvořených dolarů. Množštví této měnové zásoby se exponenciálně zvyšuje, jak je patrno z grafů (téměř všechny jsou dolary jsou vytvořeny elektronicky). Hodnota dolaru tedy exponenciálně klesá, jelikož zlata tolik za stejnou dobu nepřibývá, a jeho hodnota jeprimárně vztažena k dolaru, musí jeho cena exponenciálně růst, což přesně odpovídá. Pokud ještě k tomuto faktu připočteme zvýšený zájem o zlato jako investičního nastroje, o něco vyšší poptávku pro průmyslovou výrobu, která se také od roku 2000 nepatrně zvyšuje, dosáhneme přibližně dnešní ceny.

Pokud ekonomika bude stále držet tento trend, tak úměrně tomu půjde cena zlata nahoru.

Nahlásit

-
0
+