Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Web 2.0 je špatný kamarád a ještě horší finanční poradce

28. 4. 2011
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

jen poznámka k té muzice - stalo by se něco vážného, pokud bychom neměli "profesionální& quot;muzikanty, jak je známe dnes? Pokud odhlédnu od toho, že část muzikantů bude profesionální protože žije z veřejných peněz (nejrůznější filharmonie např.), část bude profesionální, protože je bude někdo platit soukromně a část bude natolik oblíbená, že budou komerčně zajímaví a vydělají si i jinak než na koncertech. Zbytek holt bude muset mít hudbu jako koníčka, stejně jako mají svoji činnost jako hobby třeba spisovatelé, básníci, výtvarníci, filmaři nebo třeba házenkáři.

Nahlásit

-
0
+

Spíš jsem asi v článku měl jít víc do hloubky :)

Těmi nosiči nemyslí návrat k CDčkám, ale konkrétně jakési tokeny či amulety, které by odemykaly přístup k hudbě umístěné v "cloudu" z různých zařízení, popř. by měly v sobě flashdisk, nejsem si úplně jistý a nemám teď knihu u sebe. Každopádně si pak na večírek vezmete třeba plastovou figurku Freddyho Mercuryho, dík které z hostitelovy věže bude moci vyhrávat diskografie Queenů.

Kromě "návratu romantiky" by to znamenalo i virální marketing zabudovaný přímo do produktu ("jééé, co to máš?").

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ta Vaše poslední věta se mi líbila tak, až mi způsobila úsměv.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Omlouvám se, asi jsem si návrhy jako ten k návratu k fyzickým nosičům hudby špatně vyložil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je nepochopení: Lanier určitě nechce "zakonzervovat stav tak, jak se mu kdysi líbil". Jen říká zhruba tohle: novinky posledních 10 let, jako je web 2.0, Wikipedia a cloud computing, přinášejí taky určitá negativa - a skoro u všech přesně říká, jak by šly věci dělat jinak, podle něj líp. A určitě nikoliv "postaru".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neurčitá masa editorů mi vůbec nevadí. Vás také neznám osobně a přesto Vaše články čtu.
Informace beru s rezervou a ty důležité si ověřuji i z jiných zdrojů.
Finmag čtu právě proto, že nemá diskuzi jako zpravodajský web.
Dav byl vždy hloupý, ale nebylo to tak vidět jako nyní, protože svoji hloupost neměl kde publikovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jaron Lanier se zařadil mezi staromilce, kteří chtějí zakonzervovat stav tak, jak se jim kdysi nejvíc líbil. Nemá šanci.
Je totiž možné, že papírové noviny opravdu zaniknou.
Je totiž možné, že zanikne i dnešní forma hudby. Soukromé rádio zaměřené na dechovku nebo folklór nebo klasiku prakticky neexistuje, přestože to dříve byl mainstream.
Svět se prostě vyvíjí.
Dojemní jsou ti, kteří touží po návratu k přírodě, bez elektřiny, a jsou ochotni se na televizi dívat třeba i při svíčkách.

Nahlásit

-
0
+

Postavme to ještě jinak: koukal jste se někdy do komentářů pod článkem na zpravodajském webu nebo na výsledky ankety a zhrozil se, co si to "ti lidi myslej"? I tohle je asi hive mind, duše úlu.

U té wikipedie má Lanier problém řekl bych právě s tím, že agendu a spin toho "všeobecného přehledu" určuje jakási neurčitá masa editorů, ne člověk z masa a kostí, který by se otevřeně přiznal ke svému světonázoru atd. Ale bacha, autor netvrdí, že je Wikipedie špatný projekt, dokonce ji na některých místech chválí. Jen upozorňuje, že se na ni projevují nějaké nešvary tendencí webu 2.0.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi jsem počítačový primitiv, protože mne skutečně nezajímá co si bude o mém novém jarním oblečení myslet FB, popravdě mne nezajímá ani co si o něm budou myslet reální lidé v mém okolí.
Kritika wikipedie je podle mne nepřesná. Ano na wiki najdu informaci vytrženou z kontextu a zjednodušenou. Najdu ji však rychle. Takže na wiki hledám informace, které jsem již věděl a potřebuji je jen osvěžit nebo informace zcela nové. U těch nových na wiki získám všeobecný přehled a dozvím se klíčová slova k hledání těch podrobnějších a podepsaných informací.
Než byl internet, tak jsem se podíval do tištěné encyklopedie na jeden odstavec a podle něj šel shánět odborné knihy.

Nahlásit

-
0
+