Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdo vysvětlí penzijní reformu lidem? Finanční poradci!

10. 3. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tak už konečně vysvětlujte!A začněte rozdílem mezi pojmy "pojištění" ;a "zabezpečení&qu ot;.Pokračovat můžeteVNITROGENERAČNÍ solidaritou - tj. výkladem, že v tzv. prvním pilíři, resp. ve státním důchodovém systému, máme stále namísto pojištění "pouhé" zabezpečení, které je navíc - v porovnání s variabilitou mezd a platů - čím dál rovnostářštější a je nivelizováno dokonce více než v předlistopadovém období. Proto také byla podána ta stížnost k Ústavnímu soudu, což mělo být provedeno již před 15 lety. A také vysvětlete, co se dělo s přebytky tzv. důchodového účtu, které náš systém důchodového ZABEZPEČENÍ generoval minimálně 10 let (od roku 1996 do roku 2005).

Jako "bonbónek" bych pak navrhoval analýzu vývoje průměrné doby pobírání starobního důchodu a počtu jejich příjemců (mužům se každým rokem věková hranice zvyšuje o 2 měsíce, ženám o 4 měsíce - za posledních 15 let se tak věková hranice posunula mužům o 30 měsíců tzn. o 2,5 roku, a ženám o 60 měsíců, tj. o 5 let) - o kolik se prodloužila za posledních 15 let střední délka života 60ti-letých mužů a žen? U mužů to zřejmě bylo o více než 2,5 roku, ale u žen se určitě očekávaná délka života šedesátiletých prodloužila o méně než 5 let (ale před 15 lety také odcházely do důchodu v průměru o 5 let dříve než muži - a také starobní důchod v průměru zhruba o 5 let déle pobíraly).

A kolik lidí odešlo během posledních 3 - 5 let do předčasného starobního důchodu (aby se "vyhnuli" nezaměstnanosti)? A jaká jsou specifika české populace (tedy její věkové struktury) - např. svobodné české dívky rodily "jak vzteklé" už před koncem války, aby se vyhnuly nasazení na práci v Německu. Jejich děti odcházely do důchodu právě v posledních cca 3 letech. A co se dělo s porodností od roku 1957, kdy byl přijat zákon o umělém přerušení těhotenství? Tyhle výrazně slabší ročníky začnou odcházet do důchodu teprve po roce 2020. Zkuste si také přečíst lednové číslo National Geographicu věnované vývoji světové populace. Atd. atp.

Nahlásit

-
0
+

Není to tak dlouho co jedna firma zabývající se finančním zprostředkováním lákala nové poradce na provize za chystanou důchodovou reformu.


Bohužel těch firem je více.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlas s Vámi Pavle,

Především poslední odstavec vašeho příspěvky platí. A to bez výjimky.

A co dodat k článku? Asi "koho chleba jíš, toho píseň zpívej"...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

P. Šafránek pokud to bude jako na Slovensku, tak bych na to rozhodně zprostředkovatele nepouštěl a pokud ano, tak s určitou zkušeností a ne že to bude dělat každý ňouma. Zpřísnil bych dohled nad MLM společnosti, protože to co se dělo na Slovensku je strašné. Doufám, že hlavní aktéři nebudou mít možnost tohle dělat i v ČR. Určitě bych i na tohle napsal článek a nebál bych se i jmenovat, jen ať lidé vědí na koho a na co si dát pozor.

Nahlásit

-
0
+

Hm, to bude asi nějaký pokus o vtip pane Šafránku. 95% provizně placených zprostředkovatelů nemají vůbec zájem vytvořit slušné portfolio na důchod. Jenom bouchnout pepř, životko, stavebko, vymámit kontakty a další ovečka na oškubání.
Zmiňovaný pepř je tomu jasným důkazem, z průměrné úložky 400 Kč ( či kolika ) žádné extra přilepšení nebude. O výkonnosti PF ani nemluvě.
Pousmání ve mě vyvolal poslední odstavec, troufám si říci že většina provizně placených zprostředkovatelů se jen třese na důchodovou reformu. Není to tak dlouho co jedna firma zabývající se finančním zprostředkováním lákala nové poradce na provize za chystanou důchodovou reformu.

Nahlásit

-
0
+