Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Teď, nebo nikdy! Na změnu penzijního fondu máte poslední dva měsíce

23. 12. 2011
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Vážený pane Miloto, odpověď na Vaši otázku je jednoduchá: pokud chcete zůstat u AXA, nemusíte dělat nic. Podmínky víceméně zůstávají, od začáktu roku 13 se budou měnit pravidla pro státní podporu, to najdete v textu výš.

Ty pilíře jsou opravdu pěkně zmatené, jak ostatně správně podotýká Váš předřečník; něco ty polotermíny znamenají obecně, ve světě a tak, něco trochu jiného se pod nimi rozumí v rámci naší slavné reformy. Vysvětlení, co jimi rozumí naše vláda, najdete po pravé straně v boxu zde: http://www.penize.cz/duchody/227149-ted-nebo-nikdy!-na-zmenu-penzijniho-fondu-mate-posledni-dva-mesice

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, prosím o vysvětlení. Nevím -coby laik a pokročilý senior- co to ty jednotlivé pilíře znamenají. S manželkou jsme oba důchodci a platíme si penzijní připojištění u pojišťovny AXA. Co je třeba učinit, abychom zůstali i nadále pojištěni a nemuseli někam přecházet. Za odpověď a pochopení děkujie Milota

Nahlásit

-
0
+

V tom rozhovoru se, pokud se nepletu, strašně míchají pojmy 2./3. pilíř a transformovaný/účastnický fond.

2. pilíř (v našich zákonech "důchodové spoření") je defined contribution systém financovaný z povinného důchodového pojištění.

3. pilíř je dobrovolný defined contribution systém.V našem systému budou dva druhy fondů ve 3. pilíři:"doplňkové penzijní spoření" (nová pravidla, explicitní poplatek za správu) a "transformované fondy" (stará pravidla, implicitní náklady na správu, garance kladné nuly, výsluhová penze).

Z původních, tj. "transformovanýchquot;,fondů, pak loticky jde přejít do "nových" fondů ve _3._ pilíři (§191 odst. 2), ne do _2._ pilíře, jak článek opakovaně zmiňuje.

Jná věc je, že mnoho lidí bude řešit, jak místo dosavadního spoření ve 3. pilíři platit ona 2% navíc do 2. pilíře, a přitom splnit povinnou dobu spoření ve 3. pilíři, nebo jinak dostat z transformovaného fondu svoje peníze aniž by nastoupily sankce za předčasný výběr.Je vůbec nějaká možnost, jak úspory převést ze 3. do 2. pilíře?

Nahlásit

-
0
+