Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Sophiina volba pro Česko: Berlín, nebo nic!

16. 2. 2011
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Lepší než "východoevropskou Čínou" je být "Švýcarskem&quo t;nebo "Holandskem&quo t;,případně "Švédskem" nebo "Dánskem", východní Evropy. Povšimněte si, prosím, že jde výhradně o "protestantské země". Nakonec ale budeme rádi, když se staneme spolkovými zeměmi, případně "svobodnými státy" Boehmen a Maehren v rámci Spolkové republiky Německo, ale proč ne, že ano? Obzvláště pokud naši severní hranici bude místo Polska tvořit spolková země Schlesien (nebo dvě země Oberschlesien a NIederschlesien) s hlavními městy Katowice a Breslau (Vratislav či Wroclaw). Vždyť totalita v Československu přece padla právě pod heslem "Zpátky do Evropy" (navíc v bezprostřední reakci na pád berlínské zdi - to bylo opravdu "hrdinství" ;dělat "revoluci" na jejích troskách!), naše dálnice jsou napojeny na německou síť atd. atp. A hlavně bychom se konečně zbavili většiny provinčních a nezodpovědných politiků - třeba už jen proto, že bez znalosti němčiny by každý z nich byl už předem vyřízený.

Nahlásit

-
0
+

Přesně tak

Jen letmým pohledem lze zjistit že v Číně dnes chybí tak 300-400 mil lidí jež by se narodili kdyby byla reprodukce na úrovni 2,1 dítěte na ženu tak jak je nutné na udržení populace. Je to běh na dlouhou vzdálenost ale už se koná a nelze ho změnit stejně jako u nás.

+ doplním v Číně nelze aplikovat to co je u nás v Evropě a to masívní imigraci. Protože jestli jsou Češi rasisti pak neznám oznáčení pro Číňany :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To sice ano, ale i tak v Cine tika obrovska demograficka bomba. Z rychle nalezenych udaju za roky 2004 - 2009 je plodnost lehce pres 1,7, coz nedostacuje na prostou reprodukci. Pri pohledu na tenhle strom zivota: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chinapop.svg to vypada docela jednoznacne.. Navic uvolneni politiky kontroly plodnosti jeste nemusi znamenat tak vyrazny narust poctu narozenych deti, protoze prece jenom se pomerne vyrazna cast Ciny dost pripodobnila zapadnim svetu se vsim vsudy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemecke banky maji v "prasatkach&quo t;priblizne 400+ miliard, Francouzkse cca 500 miliard, coz je dohromady skoro 50% vsech dluhu.

Pokud by rekneme hodnota dluhu padla o polovinu (napr. haircut + agresivni devalvace a redominace), padaly by nemecke a francouzske banky jedna po druhe (coz je duvod proc Francouzi Nemcum horlive pritakavaji).

Navic v nemeckych bankach je jeste porad hodne toxickych hypotecnich dluhopisu (ono i v ne-nemeckych bankach, ale nemecke to nikdy nemuseli priznat a BaFin nad tim zaviral obe oci, takze nikdo vlastne nevi kolik jich tam je). Navic, pokud by padly francouzske banky, museli by Nemci nalit do svych bank jeste vice, neb s velkou pravdepodobnosti jsou nemecke banky exposed francouzskym jeste vice nez PIIGS (prece jen SocGen, BNP Credit Agricole atd. jsou zatim povazovany za kvalitni jmena)

Nemecko poskytlo ESF garanci 120miliard EUR - navic je to garance neboli "doufejme ze to nemusime pouzit". Realne bych naklady na sanaci nemeckych bank odhadoval minimalne na 250+ miliard, a to za predpokladu ze Francouzi (a Britove) zasanuji sve banky.

Navic, relativne nizke EUR Nemecku (jako exporteru) vyhovuje. Pokud by se vyvorilo "severni EUR", nejspise by dramaticky posililo, coz by se sice libilo US a Cine (a do jiste miry take UK), ale uz ne tolik Nemecku - a nejspise ani Cecham, ktere jsou docela zavisle na tom ze Nemecko porad exportuje (pokud si dobre pamatuji, tak hodne velka cast Ceskeho export - tusim tak 70% - jde na Nemecko nebo Slovensko).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Politika jednoho dítěte nebyla v Číně nikdy tak striktní. Za prvé, národnostní menšiny z ní měly výjimku. Za druhé, na venkově se povoluje druhé dítě, pokud prvním dítětem je dcera (jeden ze zoufalých pokusů zabránit zabíjení prvorozených dcer). Za třetí, při porušení pravidla jednoho dítěte vám hrozí pouze peněžité pokuty, tudíž bohatí lidé si mohou dovolit dětí více.
Výjimek poslední dobou přibývá a hovoří se o nahrazení "měkčí" politikou dvou dětí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Berlín své dostane.Co když jim byjde levněji nasypat peníze do bank nez zachraňovat polovinu eurozóny? Až jim tohle vyjde, opustí eurozónu, o "Nordice euro" se již nějakou dobu šušká...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano hlasuji pro Čínské daně a Čínské důchodové a zdravotní pojištění :)

Přece jen praví komunisté ví co to je sociální spravedlnost a solidarita :D :D

PS: Čína má obrovské dluhy do budoucnosti to že zatím nejsou vyjádřeny penězi nic neznamená.
Už jen politika jednoho dítěte: Jednoduchá matematika:
1980: 16lidí, 2000:8lidí: 2020:4lidi: 2040:2lidi :2060:1 člověk.

až odejde do důchodu ročník jež plodil v 80-letech pak 16lidí živí 12lidí.

což je mnohem horší poměr než bude u nás

Bojím se že Čínu bude trápit Japonský scénář ale bez Japonského blahobytu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O tom, zda budeme patřit k vyspělé Evropě nebo k té zaostalejší "východní" musíme dorůst vývojem, nelze se jednoduše rozhodnout. Protože, pokud budeme mít "německé" daně, ceny,... lidé budou chtít německé platy, důchody,...a na to stát mít nebude.
Není lepší se stát "východoevropskou Čínou", kde se bude za levno vyrábět, lidé budou žít v souladu s poměry s nižšími životními standardy, skromněji. Ale bude plná zaměstnanost a stát nebude zadlužen?

Nahlásit

-
0
+

Myslim, ze je to brat jako dane ze Berlin dostane sve je ponekud prehnane. Nebude se to libit Britum, ani Danum (danova harmonizace znamena pro ne snizovani dani a osekavani socialniho systemu), Holandanum se urcite take nebudou tesit na vsechny nemecke navrhy atd.

Nemecko v podstate jineho primeho silneho spojence nez Francii nema a i o tom pochybuji ze je to nadseny spojenec.
Navic, Nemecko je v tomto ohledu podstatne slabsi nez se zda - padem napr. Irska by nejvice trpelo Nemecko, resp. jeho banky. Francie si myslim ze ma podobny problem s Reckem.Jinymy slovy, nemecka BATNA (best alternative to a negotiated agreement) je spatna ;) - ale jsou velice dobri v tom, jak se jim ji dari prezentovat jako hodne dobrou.

Merkelova je taky mezy dvema mlynskymi koly - evropou a FSD spojenci v koalici, kteri maji volebni problem, coz resi populistickymy hlaskami a vyhruzkami odchodu z vlady.

Nahlásit

-
0
+