Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Mýty a fakta v kauze ProMoPro: Něco tady nehraje!

24. 2. 2011
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Peníze nemají mašličky." Svatá pravda. Ale měly by je mít.
Tuhle šílenou větu jsem poprvé slyšel od svého kolegy, někdejšího pracovníka "socialistických financí" (tehdy federálního MF), na úřadu vlády před 20 lety. A už tehdy jsem reagoval naprosto stejně. Pokud jsme v zásadě proti nesmyslnému přerozdělování, pak je třeba se přidržovat co nejvíce tzv. fondového hospodaření.

Cena je totiž základní informační kategorií, která determinuje logiku trhu. Je přece nesmysl, abychom například z daní vybíraných na pohonných hmotách (spotřební daň a DPH), které tvoří zhruba polovinu ceny výsledného produktu, financovali něco jiného než rozvoj dopravní infrastruktury (např. starobní důchody; ty nechť jsou financovány z příslušného pojistného, míru vnitrogenerační solidarity pro tyto účely pomíjím). Atd. atp. Jedině důsledně fondové hospodaření je schopno zajistit odpovídající transparentnost - v dnešním státním rozpočtu aby se prase vyznalo. A právě na to hřeší nejen finančně negramotní politikové, ale také nejrůznější vykukové, či přímo kriminálníci v bílých límečcích.

Je to s podivem, už třeba jen s ohledem na to, že např. ikona české pravice, hokynářská dcerka Maggie Robertsová-Thacherová, přirovnala státní finance k hospodaření běžné domácnosti - a v "běžných" domácnostech (obzvláště těch hokynářských) se odjakživa peníze dávaly do hrníčků "s mašličkami", tj. popsaných účelem určení (typem fondu): "na nájem", "na nové boty", "na jídlo" atd. Čím méně transparentní bude jakékoliv hospodaření (nejen to státní), tím více příležitostí pro nejrůznější zlodějny.

Nahlásit

-
0
+

Mne by na celé kauze zajímalo pouze jak proběhlo výběrové řízení na zakázku za 500 mio.

Nahlásit

-
0
+