Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Úvěrová krize a její příčiny (I.): Jak to všechno začalo

18. 3. 2011
 5 840
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Mno...autor nejdřív obsáhle uvede, že jednoduchá vysvětlení krize nestačí, že těch aspektů bylo příliš, a pak to všechno svede (jak předpokládá) na státní podporu vlastnictví domů.

Ano, ta hrála roli, ale byl to právě jen jeden z několika faktorů, které ke krizi vedly.

A mimochodem, samozřejmě že nízké úrokové sazby Fedu byly taky viníkem (dokonce bych řekl tím hlavním). A fakt, že v roce už byly sazby kolem 6 %, vůbec nic neznamená, protože ono to pochopitelně nějakou dobu trvá, než důsledky monetární politiky "probublají&quo t;do běžné ekonomiky - 2 roky, když jde všechno dobře.

Prostě jak napsal Friedman - na vznik bublin všude možně neustále tlačí spousta vlivů a faktorů, ale teprve když se do mixu přihodí uvolněná monetární politika, může nějaká bublina opravdu vzniknout.

Nahlásit

-
0
+

Dekuji :).

Inside Job jsem nevidel, takze nemuzu komentovat (obecne nemam rad tenhle typ ''dokumentarnich'' filmu, neb jsou casto docela manipulativni. Minuly tyden jsem se bavil s US ex-senatorem, ktereho se Moore ptal v 9/11 jestli by poslal syna do armady aby sel do Iraku. Jeho prekvapena odpoved byla "ne, neb uz je u namornictva", ale muzete si domyslet jak to bylo strihle).

Re cteni - hmmm.. clanek cetlo nekolik lidi nekolikrat, tak se budu muset podivat kde to selhalo a vynasnazim se tomu zamezit u dalsich casti.

Nahlásit

-
0
+

Jsem zvědav na pokračování a jak to nakonec celé dopadne :-) a pak to porovnám s filmem Inside job. Ale jednu věc bych přece jen autorovi doporučil. Požádejte někoho, ať to po vás přečte, máte tam spoustu chyb. Některá slova neodděluje mezera, jiná se "vám tam vám" opakují. Informace předáte i tak, ale lépe se to bude číst.

Nahlásit

-
0
+