Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Svobodou k prosperitě: Gratulujeme, soudruzi!

28. 3. 2011
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Co je špatného na trestní odpovědnosti jednatelů firem?

Nahlásit

-
0
+

Podle mě tu jde spíš o potenciál do budoucna. Když zitra naši zákonodárci schválí reformy, sníží daně a udělají ČR celkově atraktivnější, taky to nepoznáme druhý den, nebo za měsíc. Ale v žebříčku se můžeme posunout okamžitě, pokud se nepletu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dá se souhlasit. Nejzajímavější je se kouknout na 20. léta minulého století, kdy cenová hladina byla de facto neměnná, ale k inflaci docházelo (bráno poměr papír:zlato). :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Inflace skutečně není růst cen. Je to jejich znehodnocování a to prostřednictvím jejich ředění, tedy jen monetární.

Problém ale nastává ve chvíli, kdy se to pokusíme měřit. Máme k tomu indexy, ale ty obsahují pouze "vybrané položky", jen určitý koš zboží a služeb. Pokud se tedy zvedne DPH, CPI (ve kterém jsou nepř. potraviny) začne růst, avšak při stejném objemu peněz v ekonomice musí začít jiné zboží a služby zákonitě klesat (například cena lokomotivy...ta v CPI není). Jsou to prostě spojené nádoby, dokud se tam nepřilije další voda, hladina celkově nestoupne.

Pro měření inflace je tedy potom nejpřesnější deflátor HDP. Více viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Defl%C3%A1tor_HDP

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Monetární. Zvýším-li DPH a "nenatisknu-li& quot;další peníze, nedojde k inflaci. Je ale pravda, že některé obchodníky to může položit...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To zalezi, jak definujete inflaci. Pokud jako pan Pasingr, pomerem ceny k "rozhliku" (obecne jsou to spotrebitelske indexy ala CPI), tak je zrejme, ze takovato "inflace" neni ciste monetarnim jevem. Pokud ovsem inflaci definujete jako znehodnoceni hodnoty penez, potom mluvime o ciste monetarnim jevu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Koukám na ten index a vidím 12. místo Mauritius, byl jsem tam sice jen na dovolené, takže mé poznatky jsou založeny na několika dnech pobytu, ale tento indexu pro mě nemá vůbec žádnou výpovídací hodnotu. Co si z toho mám odnést? Že Mauricius je lepší než ČR nebo Německo? A čím, když tam část lidí (dospělí muži) vozí turisty na lodích a druhá větší část (ženy a děti) pracují v oděvním průmyslu, kde jsou placeni tak mizerně, že si ani nemůžou zajít do místní restaurace, kde oběd stojí asi 80 CZK? Ještě jsou tam call centra, ale na to musíte ovládat jazyky. O vysoké kriminalitě ani nemluvě.

Jen tak pro představu, Armani a další luxusní značky, mají továrny na Mauriciu a svetr, který v ČR stojí asi 3000, koupíte ve Factory shopu na Mauriciu asi za 500, košile tak za 200.

Nahlásit

-
0
+

Záleží na tom co považujete za inflaci. Nejsem ekonom, tak za inflaci považuji znehodnocení měny. Když stoupne DPH, tak si za 100 Kč koupím méně rohlíků a je tedy moje stokoruna znehonocena o několik procent.
Z tohoto pohledu je mi celkem jedno jak to budou ekonomové zdůvodňovat, vysvětlovat nebo pojmenovávat. Pro mne klesla hodnota koruny a budu tedy za svou práci požadovat více korun, abych si nesnížil životní úroveň.

Nahlásit

-
0
+

Inflace nemusí být jen monetární jevviz http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/pozitivni-vliv-inflace/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

a zase mám ten problém pochopit,jak zvýšení DPH může zvýšit inflaci... je to teda monetární jev nebo není? :)

Nahlásit

-
0
+