Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Česko v evropské oslovské lavici

29. 3. 2011
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

A vypadá to, že můj názor není úplně osamělý. Dost lidí již pochopilo, že vstup do EU byla chyba.
http://ekonomika.idn es.cz/vetsina-cechu-je-proti-z avedeni-eura-ukazal-pruzkum-fy u-/eko_euro.aspx?c=A110403_152 022_eko_euro_vem

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vlastně máte pravdu. Volil jsem vystoupení z EU, takže mne nějaké mocenské hrátky uvnitř unie nemusí vůbec zajímat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Popravdě 3.5% vliv v Unii kde tvoříme 2% populace je obrovská věc. A budeme ten vliv potřebovat, protože v různých otázkách budeme chtít podpořit různé země, bloky a koalice. Francii a Anglii ohledně jádra, Německo Švédsko a Holandsko ohledně severkého přístupu k financím, Anglii a Polsko zas třeba ohledně bezpečnosti a atlantické orientace, Německo a Itálli ohledně podpory Izraele, malé státy při obraně práv malých členských států, různé státy ohledně liberalizace GMO, východní země ohledně energetické bezpečnosti - je toho fakt fůra a těch 3.5% fakt není zanedbatelné. Jako volič máte na ČR vliv 0.0000001%, takže jako nebudeme volit? Francie původně chtěla euro-paktu využít k tomu aby odsunem ne-eurových zemí z vyjednávání a hlasování posílila na náš účet svůj vliv - a Německo se ji v tom pokusilo zabránit našim přizváním aby posílila "severskou" ;frakci proti té socialistické "Středomořské&q uot;.Postoj Petra Nečase nechápu, a opravdu bych ho od něj chtěl nechat vysvětlit proč máme stát stranou, pokud má nějaký závažný důvod, ať se s ním s námi prosím podělí.

Nahlásit

-
0
+

"Evropské unii, která už teď ovlivňuje ze 70 % naše životy, oproti 30 %, která zůstávají v rukou českých úřadů a státu." ??? Kde se tyto cisla proboha vzali?

Nahlásit

-
0
+

Takže nikdy nemáme víc jak 4% vlivu. V tomto kontextu je následující citát z článku docela humorný.
"Hrozí nám mnohem víc: obrovská, zásadní ztráta vlivu na dění v Evropské unii, která už teď ovlivňuje ze 70 % naše životy, oproti 30 %, která zůstávají v rukou českých úřadů a státu."
Návrhuji jako opatření proti tomu být odsunuti na okraj EU je rovnou z EU vystoupit. Vystoupením z EU neztratíme více jak 4% vlivu na činnost EU, ale získáme zpět oněch 70% rozhodování o sobě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dohadovat si zrušení cel by ani nebylo zapotřebí. ČR je totiž členem Evropského hospodářského prostoru a na tom by nic nezměnilo ani případné vystoupení z EU. Členství v EHP přitom garantuje volný obchodní přístup na trhy všech zemí EU i zemí EFTA (více na http://www.petrmach.cz/jak-vystoupit-z-eu.pdf).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Radě EU záleží na typu hlasování, ale nejčastěji se hlasuje kvalifikovanou většinou a tam máme cca 3,5 % (12 hlasů z 345). V Parlamentu cca 3 % (22 poslanců z 736), nicméně v Parlamentu se hlasuje spíš podle příslušnosti k té které politické frakci, než podle národnosti. V Evropské radě, kde nás většinou zastupuje premiér, by měl mít každý hlas stejnou váhu, čili cca 3,7 % - (1 hlas z 27 zemí).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obávám se, že ČR nemá v EU větší vliv než já na schůzi akcionářů Komerční banky.
Kolik má vlastně ČR procent hlasovacích práv v EU?

Nahlásit

-
0
+

Mně se přístup Václava Klause a Petra Nečase v EU velmi zamlouvá. Nejen, že ukazují na palčivé problémy, které nikdo z europolitiků nechce ani slyšet, ale nabízí alternativní politické cesty. Např. pan prezident dlouhodobě EU vytýká přílišné intervence a zásahy do svobod občanů a navrhuje návrat k původní myšlence evropské integrace - volnému obchodu. Jsem na naše politiky hrdý, že v Bruselu hájí skutečně zájmy českého občana a nepokračují populisticky v budování obřího paternalistického státu jménem EU. Ať už se jedná o ČNB, která důsledně jako téměř jediná přichází s kritikou celoevropských regulačních agentur finančních trhů, nebo Václava Klause. (ještě, že máme spojence Brity s Cameronem)

A ještě poznámka, kdyby nás EU chtěla skutečně odsunout na okraj, kvůli našim "jiným" názorům, bude nejspíše nejlepší vydat se cestou Švýcarska, dohodnout si zrušení cel s EU a vystoupit. V NATO přitom zůstaneme, takže žádná cesta do Ruska, jak se říká, nebude.

Nahlásit

-
0
+

"obrovská, zásadní ztráta vlivu na dění v Evropské unii" by mohla nastat pouze v pripade, ze bychom nekdy mohli doufat v obrovsky, zasadni vliv na deni v Evropske unii. Jestlize argumentace zni, ze mame vliv na EU pouze v pripade, ze jdeme poslusne s davem, tak se potom nabizi logicka otazka, jak tento vliv vlastne muzeme vyuzit ve svuj prospech?

Nahlásit

-
0
+