Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Boj o tři procenta

11. 4. 2011
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

sice později, ale poznámka: autor se ptá, proč se neprivatizuje ? ..jednoduchá odpověd..ta největší státní firma ( ČEZ )nese pěkné dividendy do rozpočtu každý rok a ted je cena na burze skoro stejná, jako před 2 lety..ale také páni politici potřebují pro sebe a své lidi " korýtka " typu dozočích rad, atd..a ministerstva potřebují zdůvodnit svoji existenci..a proč to všechno dělají ? Na to je stejná odpověd , kterou jednou dal Mick Jagger , když se ho ptali , proč si slavní zpěváci a herci berou za manželky mladé modelky : "Protože můžou.."

Nahlásit

-
0
+

Privatizace je přínosem vždy, již jen z toho důvodu, že potom nelze přidělovat teplá místa ve správních radách kamarádům.
Druhá věc je, na co použít výnos z privatizace. Rozhodně na snížení dluhu.
Když vláda vymyslí podivnou "transformaci&q uot;(ve skutečnosti nahrávku fondům), tak ať si k ní obhájí zvýšení daní.

Nahlásit

-
0
+

No o víkendu téměř padla vláda, tak to tipuji na to, že to s tou reformou až tak horké nebude. Za pár měsíců nejspíš budou předčasné volby a všechno znova. Krok do leva, doprava, klidně i zpět, ale hlavně ne kupředu.

Nahlásit

-
0
+

Po zaplacení důchodové reformy privatizací volá víc lidí - ale to je většinou jen "Bastiatovský&q uot;omyl, přehlížení méně zřejmých důsledků.

Samozřejmě že privatizace přinese do rozpočtu "další" peníze, ze kterých by se mohla důchodová transformace zaplatit.Na druhé straně privatizované podniky něco vydělávaly, z toho platily každý rok do státního rozpočtu dividendy - a po privatizaci tyto dividendy v rozpočtu budou chybět.

Privatizace státního podniku do systému nic nepřinese, jen peníze "přesune v čase" z budoucnosti do současnosti: po zaplacení důchodové reformy privatizačními příjmy by za několik let by musela být "nedůchodová&qu ot;reforma řešící vzniklý schodek.

Mezi variantami "privatizovat&q uot;a "neprivatizovatquot;jsou jen dva hlavní rozdíly: Za prvé úroky, které v případě privatizace stát na svém dluhu zaplatí navíc.

Druhý rozdíl je v tom, kdo nakonec důchodovou transformaci zaplatí - což záleží na tom, jakými zvýšenými daněmi nebo sníženými státními výdaji by se v případě privatizace "nedůchová" ;reforma prováděla.To ovšem záleží na jen složení sněmovny v době "nedůchodové&qu ot;reformy, tedy na volebních výsledcích v nějaké blíže neurčené budoucnosti. Současné vládní koalici se lze jen těžko divit, že nechce skončit s tím, že bude nutné zvýšit daně, ale není jisté komu - daleko větší kontrolu nad situací má, když privatizovat nebude a sama si vybere, které daně zvýší a kde bude škrtat.

Nahlásit

-
0
+