Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Co se stalo Portugalsku?

13. 4. 2011
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

K článku bych ještě doplnil detektivní zápletku z pera jako vždy brilantního Nialla Fergusona, která na celé vrhá ještě o něco ostřejší světlo.

http://salon.eu .sk/2767/vražda-v-eú-exprese/

Nahlásit

-
0
+

RURO problém Portugalska způsobilo, souhlasím s autorem článku. Fakt existence EURA a nemožnost jeho "lokální " devalvace jako důsledku nezodpovědné státní politiky vede právě k nezodpovědnému a beztrestnému chování. Devalvace národní měny by byla za normálních okolností korektorem. Ten byl státům s EURO odňat.
Stejně tak směřování EU k rozpočtové (dlužní) unii bere systému korektor voleb jako nástroje korekce špatného výkonu politiky s rozpočtem, protože práce s rozpočtem je klíčovým kriteriem hofnocení výkonu volených politiků. Rozdíl bude pouze v tom, že kolaps některých států je jen marginálií proti celospolečenskému kolapsu celého společensko-politického systému EU.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak nějak. Euro jejich opakovaný problém zhoršilo, ale nezpůsobilo.Vychýlilo zvratný bod, takže pád může být tvrdší ařešení komplikovanější.
Může je ale těšit, že v tom fakt nejsou sami. A velmi teoreticky mají šanci na to, že jejich dluhy teď, v rámci záchrany Eura, zaplatí jiní. Takže by na tom mohli i krátkodobě vydělat. Dlouhodoběji je to ale samozřejmě průšvih.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

EURO jejich bankrot nezpůsobilo, ale ten poslední oddálilo klamným zdáním, že když mají EURo, tak jsou spolehlivější, takže jim déle půjčovali. O to horší to nyní pro ně bude.
Navíc snižovat mzdy nominálně v EUREch je daleko nepopulárnější než devalvovat drachmu i když výsledek na životní úroveň je stejný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Po Španělsku je na řadě asi Anglie, taky zacházející koloniální mocnost. Sice ještě mají ropu a zbytky průmyslu, ale za 20 let to nebude. A ke špatné finanční situaci nepotřebují ani Euro.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

U toho Řecka to Eurem opravdu nebude, vzhledem k tomu, že v moderní historii zbankrotovali 5 krát a to už před Eurem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdo navštívil třeba Lisabon nebo Porto může vidět, že je to jen zašlá sláva bývalé koloniální mocnosti. Transfery bohatství z kolonií doznívaly ještě do poloviny minulého století. Pak přišly pro změnu dotace z EU. Nepamatuji, že bych na trhu viděl jiné portugalské zboží než portské víno (v případě Řecka olivový olej) a tomu musí odpovídat životní úroveň země. Další bude jiná bývalá koloniální velmoc Španělsko, která taky žije nad poměry. Ta aspoň vyrábí Seaty (i když se ztrátou). Hezké pobřeží nestačí, to má taky třeba Egypt, Řecko nebo Chorvatsko. Ale turistika nezajistí žádné zemi životní úroveň Německa nebo Švédska. Takže buď výroba (konkurenseschopná), nebo ropa, plyn, zlato, atd. viz Mendělejevova tabulka.

Nahlásit

-
0
+

Za všechno může Euro?
Hezký článek se kterým vcelku souhlasím, ale nemyslím si, že Euro je jediným viníkem. Asi platí, že kdyby Řekové měli své drachmy a Portugalci escudos, tak bychom teď všichni vybírali, do které z těchto zemí vyrazíme na dovolenou, popíjeli u toho portské a zakusovali ho řeckými broskvemi.

Původně jim ale projekt Eura jim dal solidní šanci - nízké transakční náklady, skoro žádné zajišťování kurzů, měnová stabilita (snazší možnost vytvářet hodnoty a uchovávat je).... A ty komparativní výhody, jako jsou nízké mzdy apod.(nevím, jaké další mohli mít před vstupem do EMU), teoreticky mohli zachovat. Tedy, kdyby neexistovali politici, pro které je rozpočtová disciplína jen prázdný pojem.

Nahlásit

-
0
+

Musí Portugalsko nutně vyvážet? Mají celkem pěkné pobřeží, rozhodně hezčí než spousta exotických destinací jako Seychely nebo Mauritius, co takhle tam postavit Disneyland, Legoland, obdobu Universal Studios a Six Flags Magic Mountain?

Osobně jsem velkým zastáncem průmyslu, ale když není, tak není a jediný portugalský výrobek, který jsem kdy měl bylo nějaké pivo, jehož název si už stejně nepamatuji. Každopádně bych je nedotoval a jestli už musí vyvážet, tak by mohli vyvážet elektrickou energii.

Nahlásit

-
0
+