Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: NERV: Žábou na prameni české ekonomiky je veřejný sektor

14. 4. 2011
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Je proto nutné uchovat takové ekonomické prostredí, kdy soukromý sektor bude i nadále sporit a verejný sektor nebude dlouhodobe tvorit schodky verejných financí."
Tohle jde, jenom pokud mate exportni ekonomiku (aneb zadny exportni deficit). Ucetni trojclenka je v tomhle smeru celkem neuprosna.
Vsechny staty na svete samozrejme nemuzou byt net exporteri. (I kdyz co se tyce Cech, tak velikost ekonomiky je ze svetoveho hlediska zanedbatelna a tudiz moznost zustat exporterem dlouhou dobu docela vysoka - rozhodne ale ne nekonecna pokud chcete rust rychlejsi nez je rust svetove ekonomiky).

Taky to vypada, ze autor predpoklada ze trhy jsou vzdy efektivni (predpokladam ze mini Pareto-efektivni) - coz neni pravda. Realne trhy jsou vzdy neefektivni (do urcite miry). Empirickym dukazem je ziskovost firem prevysujici rizikovou prirazku (ktera se, pokud plati teorie efektivnich trhu, da dosahnout jenom na neefektivnich trzich. Takze bud neexistuji, nebo neplati).

Navic v trznim prostredi soucasneho sveta funguje hezka kladna zpetna vazba, ktera v podstate automaticky znamena ze trh bude neefektivni (i bez zasahu statu, staci se podivat do historie) - prodavajici ucastnici trhu nemaji zadny zajem aby trh byl efektivni (cim neefektivnejsi trh, tim vetsi ekonomicke renty pro ne).Velka firma je v tomhle ohledu lepe koordinavana nez jeji zakaznici (paradoxne, cim vice zakazniku, tim lepe pro ni neb se zakaznikum hure koordinuje), takze "zakaznicka sila" je relativne mensi a mene efektivni.

Relativne efektivni trh mohl existovat kdyz bylo na trhustovky ci tisice priblizne stejnych ucastniku, z kterych zadny nemohl (vetsinou z technologickych duvodu) prekrocit urcitou velikost (a tudiz sily se zakaznikem byly vyrovnanejsi).

Zprivati zovanymonopol nebude z pohledu zakazniku o nic lepsi nez vladni (dokonce muze byt horsi).

Nahlásit

-
0
+

Metoda porovnávání konkurencechopnosti neproduktivního veřejného sektoru a produktivního soukromého sektoru NERVem memusí mít univerzální platnost. Vládní instituce pracují výdaji na konečnou spotřebu kolem 400 miliad. Domácnosti pracují s výdají na konečné spotřebě v rozsahu skoro 1 800 miliard a přitom také úvahy co spotřebovat nejsou "kontrolovány&q uot;produktivním ziskem (či přidanou hodnotou). Mohlo by se parafrázovat, že rozhodování o spotřebě (těch druhých) je laikovi nesrozumitelné. Komunity s výrazně nižší osobní spotřebou jsou mnohem spokojenější a mnohdy i šťastnější než my. I naše české prostředí v době národního obrození se jeví šťastnější, spokojenější, pracovitější. Existují i lidské hodnoty, jenž asi všichni nadřazujeme technikálií s čistě ekonomickým obsahem.

Nahlásit

-
0
+

To, že veřejný sektor je žába na prameni, věděl již Bastiat před více než 160 lety..
http://www.hint.cz/b ougie/index.htm#bastiat
Jen vlády raději poslouchaly lorda Keynese, který hlásal opak.
Lord Keynes je mrtev (In the long run we are all dead.), ale Bastiat stále "žije".

Nahlásit

-
0
+