Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hyundai, LG, Samsung: Silnější než zákon

20. 4. 2011
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Také nerad platím daně, ale neviděl bych to tak černobíle. Jak ukazuje institucionální ekonomie, bez klíčového podílu státu na snižování transakčních nákladů by moderní kapitalismus nemohl vzniknout ani fungovat. Ostatně už Adam Smith psal, že minimální stát musí zajistit soudní systém a bezpečnost. A propos bezpečnost, pokud by socialisté v Koreji nekradli majetek svým spoluobčanům a neplýtvali jím na armádu a tajnou službu, měli by tam komunismus severokorejského střihu než by řekli švec :)

Pobídl jste mě ale k tomu, abych zapátral po historii té dědické daně. Jedná se o kopii americké estate tax, zavedena byla v roce vzniku J.K. v roce 1948. V prvních několika dekádách byla ještě progresivnější než nyní, od 5 do 55 procent, a navrch se ještě přidávala 20 procent daně na financování obrany státu (takže maximálně 75 procent).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Také jsem měl podobně rozpačitý pocit, než jsem dospěl k poslední kapitole. A když si ji dám dohromady se způsobem, jakým získával Hyundai pozemky v Nošovicích a Kia v Žilině, tak mne jen utvrzují v názoru, že čím méně Korejců se bude cpát do Čech, tím lépe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ten článek jsem četl asi na 6x... je to nepochopitelne pro mě, že někdo osočuje někoho z toho že si chce rozhodovat co udělá se svým majetkem.. naopak bych čekal, že se bude nadávat na tu bandu socialstů co chce ukrást majetek jiným

Nahlásit

-
0
+