Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dramata a frašky ekonomie: Záhada jménem sociální pojištění

3. 5. 2011
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Milý pane Kohoute, nevím proč ve svém článku zmiňujete jen zaměstnance. Ty jsou skutečně odíráni až na kost a že to není žádné pojištění "luce clariora sunt". Ale kdybysteto samé spočítal u OSVČ (a je jich asi 900 tis. Kč), tak byste dostal úplně jiná čísla. U zdravotního pojištění platí průměrný zaměstnanec zhruba 2x víc než OSVČ. Dostane ale v nemocnici jinou péči? Ano, již slyším, že OSVČ se o sebe musí postarat a jak je podnikání těžké. Jenže jádro pudla je v tom, že nejméně polovina OSVČ nejsou vůbec žádní podnikatelé!! Copak asistent poslance nebo zedník "na živnosťák" je nějaký podnikatel? Ale OSVČ která si platí soc.poj. z minimálního vyměřovacího základu dostane prakticky stejný důchod (10 tis.Kč) jako zaměstnanec s průměrnou mzdou 23 tis. Kč, který ale do systému přispívá 2x víc. Jen tak mimochodem, byl jsem OSVČ 5 let, takže nemám důvod být zaujatý.

Nahlásit

-
0
+

Já myslel, že společenská smlouva je dávno vyvráceny blud demaskovaný jako státní propaganda, ne?

Nikdy mi nikdo neukázal podpisový arch, já sám nikdy nic nepodepsal (ani v roce 89), můj děd nic nepodepsal ani v roce 39, ani v roce 48 a můj praděd nic nepodepsal v roce 18 - a i kdyby ano, těžko z toho může plynout jakýkoli závazek pro mne. Už proto, že je nesmyslem, aby se někdo dobrovolně vzdal své svobody ve prospěch eráru a bezpodmíněčně souhlasil s tím, že erár napříště suverénně smí rozhodovat, kolik musím platit za jeho "služby" bez ohledu na to, kolik si jich cením a jestli je vůbec potřebuju.
Naopak trvám na tom, že já jsem výhradním a svrchovaným vlastníkem svého těla a tedy i plodů své práce (a ne že nějakou divnou právní kličkou státu patří polovina plodů mé práce) a toho, co za ty plody oboustranně dobrovolně s někým dalším směním (tedy i pozemku pod mým domem až ke středu Země - včetně případného nerostného bohatství - doufám, že mne čtou lidi z Mostecka).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Potěšili jste mne. Také si myslím, že věci se mají nazývat pravým jménem.
Jednak neříkat o dani, že je to pojištění. A druhak ji nerozdělovat na dvě části, když je jako zaměstnavatel stejně odvádím jedinou částkou.

Nahlásit

-
0
+

Opusteny stimto nazorem rozhodne nejste. Dokonce si myslim, ze lidi, kteri vi, ze hruba mzda nejsou cele naklady zamestnavatele je docela dost i mimo vysoke ekonomy. Bohuzel vysledek je vzdy ten, ze statu se odvede vetsina vydelku bezneho obcana.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

co social contract jak ho popisuje rossoua nebo jak se píše? :)
protože jestli kohout ho schvaluje u instituce státu tak nechápu proč pro něj nefunguje u sociálního pojistění...

Nahlásit

-
0
+

Nejsmutnější na tom je, že oranžovým se podařilo přesvědčit tzv. obyčejné lidi, že superhrubá mzda je jeden ze zlomyslných naschválů, které si na ně vymysleli pravičáci, a teď Sobotka sklízí potlesk za sliby že až vyhraje volby, tak že superhrubou mzdu opět "zruší".

Nahlásit

-
0
+

Moc mne ten článek o sociální dani potěšil. Zoufale jsem si připadal se stejným názorem opuštěný. Ani ne před rokem jsem se o tom bavil s jedním vysokoškolsky vzdělaným poslancem s příslučného výboru našeho parlamentu. Málem ze zoufalství jsem upadl na zem, plakal a bušil bezmocnými pěstičkami.

Nechápu, pravil můj nejvyšší zastupitel s ekonomickým vzděláním. Vždyť ta jedna část se účtuje jako dluh firmy a druhá část pojištění jako dluh zaměstnance. Ten dluh se musí platit a platí jej ten na koho je účtován. Od jeho kolegy poslance s právnickým vzděláním jsem se dozvěděl, že použití superhrubé mzdy jako základu pro výpočet sociální či přímé daně je strašný Kalouskův sociální zločin. To již na mne byla moc velká přesila vzdělanců a skoro 1 % celého parlamentu. Já blázem si dlouhá léta od obecné školy pamatuji matematický zákon o záměně násobitelů (základu a sazby daně) a netušil jsem, že se v základním školství až tolik toho změnilo.

Proto Pavlu Kohoutovi spisovateli i jeho druhému já ekonomovi ještě jednou děkuji, že mne zbavil toho hlubokého pocitu osamělého intelektuála.

Nahlásit

-
0
+

http://www.mises.cz/clanky/moralka-svobody-a-statu-292.aspx

Nahlásit

-
0
+

Již dávno před superhrubou mzdou jsem zaměstnancům do mzdové pásky psal i celkové náklady a kolik "za ně" z jejich odvádí zaměstnavatel. Mnozí z nich se na to přišli podrobněji zeptat a nechali se poučit, takže superhrubou mzdu považuji za příležitost k osvětě. :-))

Nahlásit

-
0
+