Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Poučení z Hušáka: financování sportu se musí změnit

19. 5. 2011
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ještě před pár lety jsem se hodněpohyboval v prostředí amatérského sportu, sice jsem nebyl přímo ve vedení, ale znal jsem se s každým. (dodnes jsem aktivní hráč v nižších soutěžích) Docela dlouho fungovalo financování amatérského sportu přes Sazku celkem slušně.Respektive, stačilo to pokrýt náklady, které by oddíly asi neutáhly.Nicméně, sportovní svazy (i oddíly) mají svoje právní ukotvení (zpravidla občanské sdružení), takže mají i oficiální reprezentanty. Uplatnit ve sportu výnos z hazardních her mi jako špatný nápad nepřijde, ale pro potřeby neprofesionálního sportu. V českém specifickém prostředí bych ale další participaci státu na řízení finančních toků ve sportu jako dobré řešení neviděl.
Jako řešení mě spíš napadá toto: ponechat Sazku jako firmu se státní účastí, která by sanovala snížený výběr daní. S tím, že by na podporu sportu byly možné zajímavější daňové úlevy a to i pro zaměstnance, kteří by tak svému sportu mohli přispívat. Vždyť původní smysl sportu již téměř zmizel a staly se z toho novodobé gladiátorské a vozatajské hry.

Nahlásit

-
0
+

Před 40 lety bývala prima také sportovní gymnastika, ale nyní to je leda tak pro pedofily. :-((

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je prima nápad - také bych tento sport podporoval, rád na něj koukal, fandil - ale nesměla by to vědět manželka :- ))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je špatně. Stát nemá co podporovat. Ať nám ty peníze nechá, já budu podporovat plážový volejbal žen (že to hrají i muži jsem netušil :-)) ), ale třeba někdo jiný by podporoval něco jiného, tak proč mu nutit plážový volejbal žen. To bychom na tom byli stejně špatně jako nyní, kdy stát podporuje fotbal, který zase pro změnu nezajímá mne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já bych, být státem, podporoval jen plážový volejbal žen :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A predstavte si, ze ta podivna firma, ktere mesto dalo tolik penez, je investovala prevazne do fotbaloveho stadionu, na kterem hraji dva prvoligove kluby, z nichz do jednoho chtela vstoupit. Radujete se dosti zbytecne..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, příběh Sazky slouží jako typická ukázka "firmy zmocněné managementem". Dominantní Hušák si ze Sazky udělal vlastní pašalík. A když k tomu přičteme jak neuvěřitelnou realitu, tak skazky co se o vedení Sazky vypráví, je to opravdu příběh do učebnic.
Osobně si myslím, že stát by měl sport podporovat především daňovou asignací nebo částečnou úlevou na daních a podstatně snížit přímé dotace na sport.
Neuvěřitelná drzost se objevila na mém pražském bydlišti - Obecní úřad zvažoval, že by za mnoho desítek mil. Kč vstoupil do prvoligového fotbalového kluku, jehož stadion je pár set metrů od kanceláří OÚ. Vedení radnice však "výborně" investovalo přes podivnou makléřskou firmu a tak doufejme, že tato ztráta na chvíli zabrzdí "investiční choutky" vedení radnice.
Asi opravdu platí, že každý vystoupá na místo a pozici, kterou nezvládá a napáchá tam neuvěřitelnou škodu. Jak management Sazky, tak naše radnice :- )

Nahlásit

-
0
+

Nechápu proč by měl stát z peněz, které mi vezme financovat sporty, které mne nezajímají (třeba fotbal nebo hokej). Proč mi ty peníze nenechá a já budu financovat sporty, které chci hrát (třeba petanque) nebo se na ně dívat (třeba plážový volejbal).

Nahlásit

-
0
+