Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dramata a frašky ekonomie: Zdravotní reforma pod ochranou Gurkhů

13. 6. 2011
18 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Už jsem tady napsal dost, ale nedá mi to. Mám dojem, že si pletete čistý zisk po zdanění a obrat: sice nejsem zubař, ale řekněme, internista s režií proti zubaři poměrně malou. Nicméně, i tak moje (podprůměrná v oboru!)režie přesahuje 50 tis. Kč= cca 300 Kč/hod, kdybych přičetl dovolenou, občas odborný kurs, jednání třeba na krajiapod.a amortizaci cca 100 tis/rok, tak se dostanu nad 450 Kč/hod, což je 7 kč/min.
Co se úrazů týče, tak se celkem shodneme, jen v případě porušení zákona by měla ZP vymáhat náklady léčení.
Nevím, co máte proti amniocentéze. Samozřejmě, každý výkon může mít komplikace, fatální následky či poškození plodu jsou ale zcela výjimečné. Kde jste vzal číslo 1:100, netuším. Ale může zabránit, aby se těžce geneticky postižené dítě narodilo. (laik si neumí představit, jaké hrůzy jsem občas viděl..).
Cizinci, kteří neumí řeč, jsou neštěstí. Jsou placeni stejně, ale ostatním akorát přidělávají práci. Často se s nimi nedohodnu ani anglicky. Diletanti, kterých mezi lékaři bude za stávajících podmínek přibývat, jsou taky pěkná pohroma...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Cenou piva se dá velmi efektivně regulovat klientela. Znám nejmenovanou hospodu, která se skládá ze dvou původně téměř identických částí. V obou částech je přesně stejný jídelní lístek, stejné ceny jídel, stejné ceny nealko nápojů, ale pivo ze stejné pípy stojí v jedné části dvakrát tolik než ve druhé.
V té "dražší" části není televize a mezi návštěvníky mírně převažují ženy. V části s levnějším pivem je 95 procent mužů.
Rozdíl v atmosféře obou částí si jistě každý dovede představit.
Obávám se, že až zakážou v hospodách koužit, tak jeden z těchto druhů hospody postupně zanikne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Byla drive slepice nebo vejce? Jsou Cesi "natural-born pivari", kteri piji pivo na litry a proto je pivo levne, nebo je pivo levne a proto ho Cesi piji na litry?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, po přečtení Vašich návrhů úpravy financování zdravotnictví musím konstatovat, že s Vámi souhlasím jen asi z poloviny. Zubní plomby:

1minuta = 20-25 Kč to je požadovaná cena dentistů, přičemž hlavní složkou je hodinová mzda dentisty. To znamená 60*20= 1.200 Kč na hodinu pro dentistu. 2/3 obyvatel, kteří pobírají mzdu pod úrovní průměrné, což je 130,50 Kč na hodinu. Tedy je to asi 10,9% hodinové sazby zubaře. A teď si proberte důvody, za kterých můžete získat špatné zuby. Mezi takové důvody patři genetika, těhotenství, léky - antibiotika, necitlivé a neodborné zásahy ze zdravotnictví. Což platí nejen pro zuby. Nachlazení? Víte kolik lidí chodí do práce nachlazení, protože by je jinak vyhodili? Nebo to děti přinesou ze školky a nebo školy? Víte kolik stojí léky, které nejsou hrazené? Víte jaká část z podílu pacienta na ceně léku se mu započítává do ročního limitu? V nemocnici v Děčíne, kam jsem poslal svou dceru na vyndání nosní mandle jí vytrhli první zub, že se jí údajně kýval. Což nebyla pravda. Doteď jí druhý zub nenarostl a díky tomu se jí začínají křivit sousední zuby. Ač je má zdravé, bude potřebovat rovnátka, což je kosmetická vada, která však může výrazně znesnadnit čištění zubů. Ohledně úrazů, byl jsem svědkem, jak jiný lyžař srazil jiného a kdo myslíte, že by zaplatil ve Vašem modelu náklady na léčbu? Víte, jsou věci, které jdou řešit hromadně, ale také takové, které nejdou, protože byste musel stát za zády i zdravotního personálu i pacientů.

Pojďme ale řešit zdravotnictví tam, kde není možné zpochybnit vinu pacienta. Bereš drogy, včetně cigaret a alkoholu? Tady máš malus. Děláš skutečné adrenalinové sporty, tu máš malus. Přejídáš se, tu máš malus. Trpíš podvýživou, tu máš malus. Nesportuješ rekreačně, tu máš malus. Učíš brát drogy jiné, tu máš malus. Fyzicky ubližuješ jiným, tu máš malus. Bereš úplatky, tu máš malus. Nechodíš na preventivní prohlídky (které bych samozřejmě nezpoplatňoval), tu máš malus. Nedodržuješ základní hygienu - tu máš malus! Nepečuješ o své děti, tu máš malus!

A naopak, platíš si nadstandardní zdravotní péči, přispějeme ti na to z pojištění částkou na standardní péči. Přispějeme ti na rekreační sporty a profylaxi úrazu ve formě ochranných pomůcek. Přispějeme ti na vitamíny.

Pojďme ale také analyzovat některé "ekonomické&quo t;zdravotní zákroky. Například amniocentézu, která je doporučována za neuvěřitelných indícií většinou zbytečně a rizikově, přičemž velmi nákladně. Sám jsem byl svědkem, kdy nás primář opakovaně přesvědčoval o jediné jistotě, kterou je tento rizikový zákrok v poměru 1:100, ač jsme měli statisticky pravděpodobnost 1:1000, tedy takovou, kterou porodníci a gynekologové z pohledu doporučení k testu, neřeší?! Cizinec, který slouží v české nemocnici a sotva rozumí česky nás poslal na odborné vyšetření, kde se primářka divila, co tam chceme. Přesto nás vyšetřila a inkasovala od těhotné manželky "regulační" ;poplatek. Atd.

Zkrátka není všechno tak jednoduché, jak to vypadá. Aby někdo mohl rozhodovat o tak složitém organismu, jako je zdravotnictví, nemůže to být laik, nebo diletant, byť s titulem MUDr. Zkrátka je čas vlád odborníku s velkým O!

Nahlásit

-
0
+

Sna ještě větší a nebezpečnější je fronta parazitů, kteří se v lepším případě jen přiživují a v horším případě se snaží něco dělat. Aniž ovšem něčemu rozumí. Výsledky až příliš odpovídají okřídlenému " aktivní blbec je horší než třídní nepřítel" . Zejména činnost MZd je pro skeptickou část mého já smutným překvapením...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jj, ale v porovnání s okolními zeměmi je české zdravotnictví nejméně srovnatelné, často lepší, ale stojí podstatně méně. Ideálně by zvyšování ceny mělo jít s růstem kvality, ale díky státnímu dirigismu cena již dávno zaostala za kvalitou, narazila na strop a jde pěkně, opravdu moc pěkně, dolů.Nedávné protesty nemocničních lékařů byly nejen o penězích, ale taky o přepracování (které maskuje prostý fakt, že nejsou KVALITNÍ lidi, o kvalifikaci nemluvě) a potížích s růstem kvalifikace (časově a finanční neúměrně náročné, kvalifikovaný odhad je kolem 250 tis/5 let při platu plusmínus 20 KKč čistého se službami).- doufám, že tu nikdo nevěří blábolům z Modré fronty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"musí být drahé, má-li být dobré"?Když někdo centrálně ze dne na den zdraží všechny rohlíky na dvonásobek, budou rohlíky ze dne na den chutnější? Nebudou. Je potřeba ty lepší upéct a pak přesvědčit zákazníky že jsou o tolik chutnější, že za ně dvojnásobek klidně dají. Někteří je opravdu začnou kupovat, ale jiní na ně prostě nemají a vystačí s těmi současnými. A stejné to bude i se zdravotnictvím. Paušálně celý systém zdražit není řešení. Cukr je lepší motivace než bič. Za peníze navíc je potřeba nabídnout něco navíc. Ať si každý rozhodne sám. Co takhle ta slovíčka vyměnit? Opačně mi zní mnohem logičtěji: "musí být dobré, má-li být drahé".

Nahlásit

-
0
+

1. Pivaři jsou u nás jiní, nebo spíše u nás jsou a jinde spíše nejsou.
Když si v restauraci dám oběd a k tomu jedno pivo nebo nealko, tak je celkem jedno kolik ten nápoj stojí, protože hostinský vydělává na jídle.
Pokud si za večer dám 7 piv a 10 panáků nebo za stejnou dobu vypiji 3 kofoly, tak to je již sakra rozdíl. Takže ten pivař má cosi jako množstevní slevu.
Argument, že jinde je to jinak. Jinde nepijí pivo na litry.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1. Znamená to, že pivaři (resp. hostinští) za našimi hranicemi mají jinou psychiku? Nebo jiné ekonomické podmínky?
2.-4. Kdybyste nemusel nedobrovolně přispívat na každého hazardéra, který se svým zdravím nakládá jak s otrokem, vůbec by tato otázka nevznikla. Byla by to prostě jeho věc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na podobných racionálních názorech ovšem končí každá snaha o reformu. Nejenom ve zdravotnictví. Fronta křiklounů a poddaných Jeho Veličenstva Sociálního Státu je příliš veliká.
Takže jádro možná nejvíce leží opravdu především v dostatečném počtu Gurkhů a konžských žoldnéřů. Což je velmi pesimistický výhled.

Nahlásit

-
0
+

No, pokusím se osvětlit blíž, důvodů je víc. Ale předesílám, že kardinální chyba nastala, když se všichni povinně zaregistrovali nejprve u VZP. To je zdrojem velkých potíží, které vyplývá ze smluvního vztahu s chudým, alemonopolem (66-70%). Druhým velkým problémem je smluvní vztah nikoiv mezi pojišťovnou a klientem, ale pojišťovnou a zdravotnickým zařízením, ale to je na hodně dlouho.
1/ Není tak úplně pravda, že všechny pojišťovny zajišťujístejnou péči. To je jen na papíře. Ve skutečnosti různými tlaky (míra uplatňování sankcí za léčení a vyšetřování jejich klientů či neproplácením části péče) tlačí v různé míře na lékaře či nemocnice, aby omezovali zdravotní péči.
2/ Hodně věcí je o lidech, někde narazíte na pitomce, někde se dá rozumně jednat. Třeba středočeská VZP resp. její úřednická část se z mého pohledu výrazně od podzimu po personáních změnách zlepšila, naopak jednání OZP je v posledních 2 -3 letech takové, že se budu snažit s nimi ukončit smluvní vztah. Nebo také nemám u všech pojišťoven stejné spektrum nasmlouvaných výkonů, jiní zase mají nasmlouvány jen některé pojišťovny atd. Takže jistý náznak konkurence tady je.
3/ Aktuální struktura ZP již uplatňuje doplňkové služby typu cestovního pojištění apod. Stačí určit standard a nadstandard a je tu rovnou funkční síť, která může připojišťovat nadstandardy. Z případného přímého přechodu na úplně nový systém mám docela hrůzu. Kromě zmatků mi určitě proteče nemálo peněz za chyby ve vyúčtování - nedělám si iluze, že nebude tak složitý, že se v tom budou orientovat jen specialisté od pojišťoven.
Jinak pan Kohout napsal naprosto klíčovou věc: dobré zdravotnictví je drahé. To, že je tady za levný peníz takové zdravotnictví, že mozkovou mrtvici (jezdím na dohodu i záchranku) předávám neurologovi na CT a dle nálezu se pak pouští třeba trombolýza či akutní infarkt předávám na katetrizačním sále, o tom se mi před 20 lety nesnilo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Musím opravdu zatleskat, a to jak Pavlovi, tak i Pavlovi. Výborně psaný článek (u celé série se velmi bavím), a pravdivý. Pod vyšší zdanění piva + cukrovinek + tuků se klidně podepíšu. A o jiném dosazování ministrů, než-li funguje u nás po celá desetiletí, si nechám krásně zdát. Ale špatné by to nebylo, Pavel Kohout ministrem financí, hmm ... krásný sen.

Nahlásit

-
0
+

K vasemu prvnimu odstavci bych dodal, ze v tom pripade nechapu, jaky smysl ma mit nekolik zdravotnich pojistoven, kdyz prave diky tomu dochazi k akumulaci ztratovych lidi na strane VZP a tech ziskovych na strane ostatnich pojistoven.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ještě doplním, ty pojišťovny mohou fungovat, myslím, že tento systém je životaschopný. jako klíčový problém vidímdeformaci, kterou vyvolává příliš nízká úhrada za tzv. státní pojištěnce (děti, důchodce a nezaměstnané). většina z nich je u VZP a za ně stát platí cca 700 Kč, zatímco stojí více než 2000Kč/ měsíc.Nakonec to musí vydříti z těch, co pracují.
Pokud by toto bylo převedeno jako daňová zátěž, tak pro poplatníka nula od nuly pojde, ale odstraní se zbytečné přetahování klientely, které z "malých pojišťoven"odčerpáva jípřeci jen nezanedbatelné peníze . A systém se může kultivovat do přeci jen reálnějšího pojišťovnického modelu s pojištěním základním a pojištěním nadstandardů (třeba lepší oční čočka či titanový kloub...).

Nahlásit

-
0
+

Coby zdravotnický insider docela souhlasím s výjimkou úrazů a plomb:hezky to napsal Libor Kosour, já bych ještě dodal pár věcí. Toto schéma by vyvolalo sérii potíží s nedoléčenými úrazy, neboť by se každý vracel předčasně do práce.Sám jsem si takhle ke zlomené noze z lyží (jelikož nemocenská mě dostávala do insolvence) s nechodící sádrou málem obstaralještě rozbité ruce. Jako kuriozita je, že jsme se zranil na zeleném přejezdu, ale normálně pokládám černou ve Svatém Petru za cvičnou loučku.
S tím chrupem je to přeci jen složitější a kazivost má i genetické příčiny, rovněž třeba v graviditě se zuby kazí více.A odontogenní sepse sice nejsou časté, ale když vyústí v mediastinitidu (zánět měkkých tkání mezihrudí), tak je to i u mladého člověka (neznám přesné statistiky, tak odhadnu) skoro plný bubínek při ruské ruletě.
Jiný problém jsou kapacity a možnosti zdravotnictví: opravdu důkladná prevence se spoustou dotazů, odběry a zhodnocením nálezůje práce skoro na hodinu plus další 3-4 hod. komplenetárních vyšetření : skoro na každém prostě něco najdete.Sám prvovyšetření kolikrát dělám i hodinu.
Takže si myslím, že je na místě i určitá edukace a u některých nemocí (ca. tlustého střeva) dělat rovnou endoskopie cca od 50 let/po 5 letech.

Nahlásit

-
0
+

Z clanku mi pripada, ze jste cizinec nebo minimalne dlouhodobe nezijete v CR. Alespon ja se obavam, ze by to dopadlo jinak nez zamyslite:
1. Nealkoholicke napoje by zdrazily jeste vice nez pivo, nebot se predpoklada, ze pivar si neda jen jedno a nepijici by kazily zisky.
2. Zostreni dodrzovani pravidelnych prohlidek by bylo fajn, ovsem musel by nalezite fungovat objednavaci system, ne kazdy tomu muze vyhradit cely den.
3. Zlomenou nohu si malokdo "poridi" dobrovolne. V nejhorsim dela skopiciny, v lepsim se snazi sportovat, nebo ho proste nekdo zmlati. Cili sed doma a koukej do zdi jako sporadany obcan.
4. Kvalita zubu neni dana jen jejich cistenim, ale i genetikou, spatnym lecenim neceho jineho. Takze to bud bude dan za chyby jinych, nebo bude policie cisteni kontrolovat?
Jinak se mi Vase clanky libi, ale tenhle by me v pripade realneho nasazeni desil.

Nahlásit

-
0
+

Všechno vám pane Kohoute podepíšu,
také nechápu, proč mám ze svého zdravotního pojištění přispívat např. vyznavačům adrenalinových sportů apod., že pivo levnější nealkoholické alternativě je českou raritou také víme, ale kdo má v rukou moc toto změnit a řadu let tak nekoná ?

Přidal bych ještě 3 věcné poznámky :

1. proč má ČR 12 zdravotních pojišťoven? (neboli trafik pro kamarády)
2. prevence je opravdu na 1. místě, jenže řada např. obézních lidí si své zdravotní potíže vypěstovala tak, že prostě na kvalitní (a zdravé) jídlo prostěnikdy mít nebudou při hrubém příjmu na úrovni minim. mzdy. Kupují při možnostech svého rodinného rozpočtulevné šmejdy od hnusného chleba až po nekvalitní špekáčky. (i ty cigára si už ti nejzoufalejší sami balí a doplňují podomácky pěstovanou marjánkou....)
3. pokud byste se jako ministr dopustil takového jednání jako např. ministřip. Vondra či p. Drobil, musela by existovat možnost ukončení vašeho dalšího politického angažmá.

Nahlásit

-
0
+

Nechcete převzít funkci osvíceného monarchy. Já bych Vás bral.

Nahlásit

-
0
+