Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Konec velkých snů: Středoevropský pád Česka pokračuje

24. 6. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Malé upozornění ekonomům, vláda Topolánka snížila příjem obyvatel ČR ,zvýšila DPHa tím i snížila životni úrověň obyvatel ČRa proto jsme kde jsme.Prosímekonomy ať neblbnou lidi,když nám dávali za vzor Irsko ,za pár roků zase, ti samí ekonomové nám dávají za vzor Estonsko.Celý problém je udělat reformy tak, abyse nesnížila extrémě kupní síla obyvatelstva Není problém zvyšovat nepřímé daně, to dokáže i Kalousek

Nahlásit

-
0
+

Ona se strasne tezko meri nejaka vykonnost ekonomik v dobe, kdy jeste nebyly tolik propracovane statistiky, statisticke urady byly v plenkach a pojem HDP nebyl definovan. Ale jinak stejny udaj davaji napr. Pavel Kohout zde: http://pavelkohout.blogspot.com/2005/11/ekonomick-vzpomnka-na-prvn-republiku.html
nebo v obsirnejsim clanku Ondrej Sramek zde: http://www.revuepolitika.cz/clanky/355/ceskoslovenska-ekonomika-v-letech-1918-1938
Anguss Maddison odhaduje vykonnost Ceskoslovenska v HDP na hlavu (bez PPP) na stabilni cca. 20. pozici skrz cele 19. a prvni polovinu 20. stoleti. Ve srovnani stejnych zemi je potom v roce 1989 Ceskoslovensko o deset pricek niz.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám dotaz na autora.
Odkud jste vzal toto tvrzení: "meziválečného Československa, desáté nejvýkonnější ekonomiky tehdejší doby". Chtěl bych znát zdroj, v němž se uvádí, žejsme byli 10. nejvýkonnější ekonomikou.
Chtěl bych to vědět z minimálně jednoho prostého důvodu: po revoluci mi bylo 15 let a hodně se nadávalo, jak nám tady komunisté všechno zničili a že jsme byli před nástupem komunismu 3tí nejvýkonnější na světě a že teď jsme 50tí apod. Dnes se z různých knížek dovídám, že jsme byli 3tí, ale ne celosvětově, bohužel jen v rámci Rakouska-Uherska (za hornorakouskem a dolnorakouskem). Proto chci znát zdroj vašich dat. Pokud zdroj neuvedete, budu si o Vás myslet, že si cucáte data z prstu.

Nahlásit

-
0
+

Je ale otázka, zda systém výpočtu HDP má tu správnou vypovídací schopnost. Stát č. 1 ho vytvoří vyrobením auta, které vyveze a posílí tak svoji měnu a (zpravidla) svoji konkurenceschopnost. Stát č. 2 zvýší HDP tak, že jeden člověk se nechá ostříhat na ježka a holič naopak vyčistit kalhoty. Takové zvýšení HDP sotva posílí měnu a globální konkurenceschopnost. A když se půjdu ostříhat nesmyslně 2x za sebou, tak stát "zbohatne" dokonce dvojnásobně.
Před 15 lety jsme dostávali také na základě statistik za příklad Maďarsko, to byl ten správný "tygr". A teď vypadá Budapešť hůř než v před 20 lety. Ale to by byl zase jiný příběh.

Nahlásit

-
0
+

Pokud se podíváme na zmiňované Estonsko a porovnáme ho s Českou republikou, natož s Řeckem, zjistíme, že všechno co se u nás řekne státní aparát (o Řecku nemluvě) je jedna velká, s prominutím, kravina!

Prostě to jde! Ne že nejde to čiono. Jde to a tečka! Až se jeden diví,když očividně nejde o nic složitého a během jednoho roku se dá systém úplně překopat.

Vláda se 118 hlasy, rozpory nerozpory, musí být schopna změnit tolik věcí....

Stávkujícím odborářům se až tak nedivím. Pokud vidíte, jak náš státní aparát funguje, je hanba, že hasič bere místo 22 tisíc najednou jen 17,5!

Pročtěte si komentáře Pavla Kohouta, kolik u nás erár vybere! Zdroje skutečně jsou. Velmi doufám (naivka) že vláda během roku ukáže i něcojiného, než zvedání všech možných poplatků. Ani jen taková maličkost, jako je zveřejňování státních zakázek na netu u nás nefunguje. Na Slovensku ano, půl roku po volbách....

Co dodat

Nahlásit

-
0
+