Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Stát podpoří nové firmy: dá jim víc blbých absolventů

4. 7. 2011
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

ad1) Problém je přesně v tom, co píšete. Pro jakýsi imaginární stát (kdo to je?) je podnikavost obyvatel přínosem. Pro jednotlivé politiky a byrokraty je tomu ale přesně naopak. Bohužel myslí, rozhodují a konají pouze jednotlivci. Jen to je reálné a směrodatné.

ad3) Stát by neměl podporovat nic, měl by přestat házet klacky pod nohy, zdaňovat a regulovat. Ani kdybychom stát vybavili tou "nejModřejší strategií" z dílny nejschopnějšího ?uchaře, nic by se nezměnilo na tom, že nač erár sáhne, tam 100 let tráva neroste. A už vůbec nic na tom, že rozhodují POUZE zájmy těch "stakeholderů&q uot;,protože jen to jsou myslící a konající entity se zájmy a cíli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nicméně myslím, že je potřeba MPO i pochválit! Rozhodně je to inteligentnější spotřebování peněz než lití betonu a kupování drahých a nepotřebných přístrojů....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co má dělat stát pro podporu podnikání napsal již Bastiat před více jak 160 lety.
http://www.nechtenasb yt.cz/clanek/clanek-183.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Má nebo nemá stát garantovat úvěry pro nové firmy? Po pořadě.

1. Je pro stát výhodná podnikatelská mentalita obyvatel?
Ano, s nimi má nejméně starostí. Mám přitom na mysli stát jako organizační jednotku, ne jeho jednotlivé stakeholdery.

2. Jaké jsou bariéry k podnikání:
- Odvaha - Jak ji sebrat a začít podnikat? Máte jí tunu? Sem s ní. Ať ji stát klidně koupí a distribuuje místo očkování na prasečí chřipku.
- Nedostatek pochopení a vzájemné úcty - Debaty nad zdaněním OSVČ vcelku plasticky ukazují, jak zaměstnanci absolutně nechápou míru nejistoty a rizika, které podstupuje podnikatel. Pro pořádek, část lidí s nadprůměrnými příjmy zase vykazuje elementární nedostatek vcítění se do pocitu člověka brutálně zahnaného do kouta s 12.000 hrubého a 3 dětmi.
- Podmínky - Potřebuje-li česká firma na vypořádávání povinností ke státu řekněmě 70 člověkodní v roce a irská 70 člověkohodin, asi Hustone, máme problém.

3. Má tedy stát podporovat podnikání napřímo jako investor?
Myslím, že ne. Z principu není dobrý hospodář. Riziko vysátí prostředků různými Palasy, Loterio-zbraňo-ekotendristy je také poměrně velké. Myslím, že by ale mohl investovat do budování podnikatelské mentality tj. do projektů typu http://startupyard.cz/. Disclaimer: S projektem nemám nic společného, jen mi příjde smysluplný, viz bod 1 výše.

Nahlásit

-
0
+

"Od podpory riskantních podniků tu není stát, ale soukromí investoři, dynamické investiční fondy a další instituce,"

Z toho mala co o tom v Cechach vim, mi prijde, ze vyse uvedeneho je malo. Kdyz jsem se bavil s nejakymi angel/VC/PE investory tak komentar k Cecham byl "prilis tezke, moc byrokracie, moc korupce, moc ''podivnych'' dealu". Jak moc je to pravda nevim, UK investori povazuji vetsinu kontinentu za "prilis tezke". Nekde jsem ale videl statistiky, kde v Cechach ty investice jsou nizsi nez prumer v evrope, a pokud vim, tak vetsina majetnejsich lidi v Cechach radsi da penize na terminovany vklad nez do PE/VC fondu.

Bylo by zajimave zeptat se na nazor nejakeho investora, idealne nekoho kdo ma zkusenosti s investicema jinde (a idealne ne IT-sektor investora).

Nahlásit

-
0
+

Hezky napsáno, jen dodat, že "plán na 100 000 absolventů sociologickypolitologickogende rovýchstudií ročně splníme na 110%" :-)

Nahlásit

-
0
+