Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nový zákoník práce: Slováci přitvrdili

15. 7. 2011
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Lépe než Indové jsme na tom byli i během války, ale to je o něčem jiném. Tenkrát se všechno vyrábělo v Evropě, takže dělníci museli dostat zaplaceno podle evropských zvyklostí. Představte si však, že by po válce v Německu místo stavby továren začali dovážet tolik potřebný textil z Číny a vyšlo by to levněji než stavět továrnu v Německu.
Za kolik by byli ochotni pracovat hladovějíci textilní dělníci, když sociální stát na dluh ještě nebyl. Až padne možnost financovat sociální stát půjčkami, tak to půjde rychle. Kdy mělo Německo naposledy vyrovnaný rozpočet?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když se podívám do historie na celkem dvě důležité události: 1. a 2. světovou válku a jak rychle jsme se s jejími následky vyrovnali, tak pokles životní úrovně bude jen krátkodobý. Nemám žádná data, ale moc by mě nepřekvapilo, kdybychom rok po skončení 2. světové války na tom byli lépe než indové.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tím my jsem myslel stát jako celek a ten na tom moc růžově není. Pokud se něco nestane, tak určitě nebude trvat staletí než se naše životní úrovbeň srovná s indickou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

My na sebe vyděláme, ale nevyděláme na provoz státu a jeho korupci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemám, je to 50 týdnů, nejlepší benefit, jaký jsem kdy viděl jakoukoli firmu nabízet svým zaměstnancům. Vymohly to odbory, ale zaměstnavatel s tím neměl celkem větší problém. Dovolená propadá, pokud si ji nevyberete a když jste nemocný, tak nemáte dovolenou, ale nemocenskou.

Volná pracovní doba to není, musíte být nemocný, když jste zdravý, musíte být v práci. Je to jen o tom, že anglický zákoník práce umožňuje naordinovat si nemocenskou sám, pokud je kratší než týden. Sleduje se ale, kdo to zneužívá. A nezapomínejte na výpověď bez udání důvodu.

http://www.nhs. uk/chq/Pages/1062.aspx?Categor yID=68&SubCategoryID= 158

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já bych tak optimistický nebyl. Již nyní si na sebe nevyděláme a musíme žít na dluh.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problem je v tom, ze za indickou mzdu by se v CR nedalo prezit. A to "casem" vidim minimalne na staleti. Ta setrvacnost bude obrovska.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám pocit, že trh to začíná vymáhat docela účinně.
Proč se sirky vyrábějí v Indii a ne v Sušici. Asi ne z dobročinnosti české firmy, aby Indům dala práci, ale asi to bude výhodnější.
Kdy se výroba sirek vrátí do Čech? Až mzda v Indii bude vyšší než v Čechách.
Globalizace časem způsobí, že nikdo nebude diskriminován nižší mzdou za stejnou práci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale to plati jen na uzemi CR ne? Ono by bylo vazne zajimave, kdyby to nekdo dokazal vymahat celosvetove. A takovych veci by bylo, napada me zrovna zakon o lichve.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemáte tam chybku ? Po dobu padesáti týdnů ? Když započítám dovolenou, tak lehce přesahujeme celý rok.
Jinak není to spíše forma "volné pracovní doby" ? Připadá mi to jako systém, choď si kdy chceš, ale práce musí být hotová...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zásada rovnosti v odměňování pramení již z Listiny základních práv a svobod, která ve svém článku 28 stanoví, že zaměstnanci mají právo na spravedlivou odměnu za práci. Rovnost v odměňování bezpochyby pod pojem spravedlivé odměny spadá. Zásada stejné mzdy za stejnou práci a za práci stejné hodnoty podrobněji vymezuje a upravuje zákon č. 1/1992 Sb., o mzdě. Podle tohoto zákona musí být podmínky pro poskytování mzdy stejné pro muže a ženy. Zaměstnancům, kteří vykonávají stejnou práci nebo práci stejné hodnoty přísluší stejná mzda.
zdroj http://www.epravo.cz/top/clanky/stejna-mzda-prace-stejne-hodnoty-a-diskriminace-v-odmenovani-18260.html

Chcete snad někoho (třeba Číňany) diskriminovat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pri precteni prvniho odstavce jsem cekal, ze se doctu o necem jako znovuzavadeni otroctvi. Ale sam clanek ukazal, ze jde "jen" o parametricke zmeny, ktere budou pro zamestnance negativni a pro zamestnavatele pozitivni.
Otazka je, kam az s cenou pracovni sily klesnout. Pro dosazeni uplne konkurenceschopnosti by se totiz asi museli vyrovnat mzde cinske.

Nahlásit

-
0
+

Výpověď bez udání důvodu jsme měli i v předchozí firmě, takže to bude asi pro celou Anglii. Self Certified Sickness je myslím zákonem dána 7 kalendářních dní. Pokud jste nemocní déle, musíte mít potvrzení od lékaře. Nemocenská se platí ve výši 100% i když si naordinujete nemoc sami.

Co se odborů týče, tak v kolektivní smlouvě je odstupné. Např. pro zaměstnance, který je ve firmě 20 let to je 13 měsíců. Pro někoho, kdo je tam 2 roky je to 1 měsíc. Odbory jsou ale v tomhle rozumné, protože nepodporují flákače a lidi, co by systém zneužívali. Asi odbory chápou, že by tak snižovaly svou kredibilitu (omlouvám se za to slovo, český ekvivalent mě nenapadá).

Jen tak na okraj, nejlepší benefit, který jsem kdy v životě viděl byl v jedné anglické firmě, kde je v kolektivní smlouvě uvedeno, že firma hradí 100% nemocenské po dobu 50 týdnů. Přesto tam byla výpověď bez udání důvodu. Asi angličani chápou, že kdo dobře pracuje, nemusí se o práci bát.

Kdo bude často chybět v pátky nebo pondělí dostane vyhazov a odbory se za něj nepostaví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobry den,
muze se zeptat na par drobnosti k tomu, co jste uvedl? Spis jen pro upresneni, sice bych bych to asi nasel na netu, ale kdyz uz jste to nakousl :-)
Ta vypoved bez udani duvodu se tyka vsech zamestnancu v UK, ci jen v ramci Vasi firmy (interni pravidla, ktera clovek podepisuje pri nastupu do prace) ci jen pro zapojne v odborech a vice versa?
To nemate moc dlouhy "sick leave" :-) (pokud jste myslel toto tou nemocenskou), ja mel ve firme 10 dni (Australie), ale dle meho na to nejsou zakony a kazda firma si to muze delat jak chce. Jinak tady se toho hodne zneuziva, vetsina zamestnancu to chape jako dovolenou, takze vsem jsou k smichu "sick days" neboli "sickie" zrovna jak na potvoru v ty patky ci pondeli.
A jakmile nekhoo vemete jako zamestnance, tak je neuveritelny problem se nekoho, kdo nedela, nebo dela bordel, zbavit. Ano, prace odboru a jejich pravniku, cihajicich na kseft.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pracuji v jedné německé firmě v Anglii. Účast v odborech je asi 99%, nebo jinak v odborech nejsem akorát já, kolega ital a kolega polák, za to kolegyně z Číny hned po nástupu do práce spojila síly s odbory.

Nicméně výpověd je bez udání důvodu, tím tedy odpadá zkušební doba. Smlouvu na dobu určitou dáte jen konzultantům, svým zaměstnancům ji nedáváte. Je ale pravda, že systém konzultantů/kontraktorů funguje v Anglii daleko lépe než v ČR nebo SR. Dále si můžete sami "naordinovat&qu ot;nemocenskou až na jeden (1) týden. Takže cítíte-li se nemocný, zavoláte do práce a oznámíte, že tenhle týden nejdete. Kdo to bude zneužívat - je zde výpověď bez udání důvodu. Tuhle flexibilitu by potřeboval český pracovní trh.

Nahlásit

-
0
+