Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Česko-polské jaderné bratrstvo Němce neporazí

5. 8. 2011
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Silný argument? Těžba plynu z břidlic se zatím ukazuje jako velmi krátkodobá a sporná investice podobná tomu, jako když se otevře limonáda a zasyčí to. Za chvíli už nic a podruhé už se vám to zasyčení nepovede. Zjednodušeně mnoho povyku pro nic. A k dostavbě. Temelín se stavěl fakticky 15 let - tj. rozdíl mezi stavebním povolením a připojením k rozvodné síti. Aktuálně se nedá předpokládat, že by připojení třetího a čtvrtého bloku mohlo být realizováno dříve než v roce 2025. V té době už bude (tedy má být) Německo tři roky bez JE.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Do té doby než Putin nebo jiný ruský fýrer přiškrtí kohoutek :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Německu příští volby nejspíš vyhrají Zelení, a sestaví zelenorudou koalici. Tím pádem realizace zeleného energetického programu bude prioritou a ústředním bodem vládního programu a to za jakýchkoli nákladů. Případné technické problémy budou označeny za sabotáže jaderné lobby.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To by nejdrive museli ty reci ohledne slunecnich a vetrnych elektraren splnit, coz nelze povazovat moc za realne..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Cena energie půjde nahoru o tom žádná, ale blackoutům právě zabrání ty plynové elektrárny. Když tak se jich postaví o něco víc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ztráty na straně výrobců jaderných technologií budou jen malou částí škod.

Mnohem horší budou ekonomické ztráty způsobené růstem cen elektřiny a nepředvídatelností její výroby (a tedy i ceny). Je možné očekávat obrovskou volatilitu cen elektřiny, což tvrdě dopadne na na jakoukoliv energeticky náročnou a zvlášť kontinuální výrobu.

Vzhledem k problematickému transportu elektřiny bude problém nejpalčivější v oblastech s nízkou výrobou a vysokou spotřebou (za bezvětrného zamračeného počasí to bude v podstatě celé Německo), ale dotkne se i okolních regionů (tedy i ČR).

Stále však doufám, že protiatomové nálady v západní Evropě změní první velký blackout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímal se někdo o to, jestli krok německé vlády uškodí nebo pomůže německým firmám? Co třeba takový Siemens, který je neúspěšný v prodeji jaderných elektráren, bude firmě krok německé vlády vadit? Asi ne.

Na druhou stranu Siemens dělá velmi dobré plynové elektrárny, které budou nahrazovat jádro.

Nahlásit

-
0
+

S dostavbou temelína Francouzi to není tak jednoduché. O dostavbu Temelína mají zájem i američané. Ti tím dokonce podmínili dodání technologií na nekonvenční těžbu plynu z břidlic, což je silný argument.

Nahlásit

-
0
+