Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kurzarbeit: Kterak Německo „zakázalo“ nezaměstnanost

10. 8. 2011
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Německo zná a používá systém Kurzarbeit minimálně 20 let, podle mě i více, ale holt jsem moc mladej:-) a víc si nepamatuju. Možná paní kancléřka Merkelová systém parametricky posílila, ale to bude tak vše. Levnější, než sociální dávky, výchovnější, než rekvalifikace a podporuje při oživení růst existencí (nezkrachovali) firem více, než pumpování peněz dotacemi a státními zakázkami. Oni si pak poradí všichni sami.

Nahlásit

-
0
+

Jojo, Německo se na evropské poměry chová RELATIVNÉ rozumně a je v relativně solidní kondici (když pominu třeba Norsko, které má berličku v podobě nerostného bohatství). Také přeci proto německá průmyslová lobby tlačila na zavedení EURa - aby se silná marka naředila lirou a pesetou a německu se lépe exportovalo.

I když snahy o sebetorpédování tu jsou patrné - například v podobě odklonu od jádra. Resp. ono je docela možné, že jaderné elektrárny jsou ekonomicky neefektivní. To totiž v tak regulovaném prostředí nelze reálně zjistit (není možná racionální ekonomická kalkulace), ale fakt, že všude na světě atomovky z větší či menší míry podporuje stát svědší o tom, že moc efektivní to celkově nebude. Ale pokud už jsou jednou postavené, předčasně je uzavírat moc ekonomické není.

Ale je tu ještě jeden fakt. Až S&P po USA sníží rating i Francii, výsledkem v podstatě bude, že zachraňování PIIGS zůstane výhradně na bedrech německého poplatníka - tedy pokud jde o přímé daňové transfery. Pokud jde o inflační zdanění (nakupování junk PIIGS bondů ze strany ECB), tak to zasáhne všechny eurospořivce (což jsou ale opět hlavně němci). Otázka tedy je, kdy se transfery a inflace stanou v Německu hlavním volebním tématem. Pokud by němci byli hodně naštvaní, donutí při volbách politiky utnout transfery a EU se zhroutí hned. Pokud budou dál jako ovce, EU se zhroutí až o něco později, až se díky transferům samo Německo dostane na úroveň Itálie.

Nahlásit

-
0
+