Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: O stravenkách, mimozemšťanech a finanční gramotnosti

7. 9. 2011
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

...ale je rozdíl mezi 70ti korunami v peněžence a 70ti korunami ve stravenkách...

Ja som v článku prečítal, že práve toto je omyl a teda nie je v tom rozdiel, či mám v peňaženke sumu v korunách / eurách alebo ekvivalent v stravenkách. Žiaľ je to častý omyl, pretože mnoho ľudí to nechápe.

Samozrejme treba akceptovať fakt, že sortiment tovaru pri platbe stravenkami je obmedzený, ale ak kúpim jogurty, mlieko a pečivo, nie je to rozdiel či to zaplatím tak alebo otak. Ak miniem stravenky na niečo iné, tak mi nemusí zvýšiť na mlieko pre deti:-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myšlenkový experiment se nikdy nestane, ekonomika vždycky najde nějakou rovnováhu, pokud jí někdo systematicky nenarušuj. V opačném případě bychom to mohli s kapitalismem rovnou zabalit.

Jistě, když se všichni staneme poustevníky, HDP klesne. Ale cílem ekonomiky není maximalizovat jakési číslo, cílem je uspokojit preference lidí. Proč bychom je měli manipulovat sociálním inženýrstvím?

Rozdílu mezi Keynesem a některými jeho samozvanými následovníky jsem si vědom, ale a) by ten článek měl kilometr, b) i v tom Keynesovi je toho ke kritizování dost: http://www.libinst.cz/etexts/stastny_jmk.pdf

V Číně imho není přeinvestováno kvůli přílišným úsporám, ale do znační míry kvůli masivní úvěrové expanzi posledních let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Ovšem když se vzdám soucasné spotreby, uvolnuji tím k investování zdroje pro nekoho jiného"
Myslenkov yexperiment. Veta nahore, in extremis, znamena, ze pokud se vsichni vzdame spotreby, bude nam nejlepe, neb budou tuny penez na investice.

Investice neni samospasitelna. Investuji-li do nejlepsi a nejefektivnejsi tovarny na svete, ale nikdo moje vyrobky nekoupi (protoze na to napr. nema), je moje investice s dovolenim na dve veci. Investice a spotreba neexistuji osamote - jedno bez druheho nejde - jsou to dve strany mince.

Navic, stejne jako spotrebovavat prilis moc (napr. pomoci dluhu, coz je jediny stroj casu co lidstvo zatim vymyslelo) je nebezpecne, "uvolnovani&quo t;prilis mnoho "investicnich zdroju" je take nebezpecne. Kapital je levny, coz vede k tomu ze se pouziva na nesmyslne investice - specialne v dobe, kdy spotreba pada.

Hezky je to videt napr. v Cine - je tam preinvestovano. Kapital je (specialne pro SOE) velice levny, a cela ekonomika je zamerena na vyvoz. Coz je hezke, ale jen do te doby nez je kam vyvazet - a zvysovani domaci kapacity investicemi pro vyvoz moc neudela. Domaci spotreba (jako cast HDP) pada, takze samotni cinane (pomineme-li relativne malou elitu - malou ve srovnani s obyvatelstvem ciny) se pres rostouci ekonomiku o moc lepe nemaji.
Ale to uz je na delsi clanek...

Mimochodem, opravdu ale opravdu by se hodilo aby lide kteri hazou kolem "keynesianci&qu ot;si Keynesovo GTEIM precetli (i kdyz to neni zrovna ctive napsana mala knizecka). Zjistili by nekolik veci, napr. to, ze lide ktere oznacuji jako "keynesiance&qu ot;s Keynesovymi myslenkami maji docela malo spolecneho - resp. vybrali se co se jim hodilo, co se nehodilo ignoruji (podobne jako "konzervativni& quot;ekonomove z Adama Smitha atd.).

Nahlásit

-
0
+

Musím přiznat, ač nerad, že mě platba stravenkou tolik nebolí. Když by existovala možnost je hned vyměnit za "skutečné" peníze, hned bych si začal vařit doma (a jedl zdravěji těstovinové saláty s kuřecím masem). Což mám mimochodem v plánu, až nám zruší stravenky.

Nevím jak vám, ale je rozdíl mezi 70ti korunami v peněžence a 70ti korunami ve stravenkách. (ale to vlastně říká i tento článek, že?)

Nahlásit

-
0
+