Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Německo z eurozóny nikdy neodejde. Nemůže

14. 10. 2011
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

podle meho nazoru je zaveseni marky na euro neudrzitelny scenar. pokud nemecko prijme svoji menu, vystoupi z eurozony nejsilnejsi hrac a navazani marky na euro by zkratka neodpovidalo novemu ekonomickemu rozlozeni. myslim, ze by to bylo pro nemeckou centralni banku hodne vycerpavajici. navic rozhodnuti vystoupit z eurozony neni v moci politiku ani ekonomu, ale hracu jako bank a nadnarodnich korporacich, ktere urcite nemaji zajem, aby se nemecko vratilo k marce. vzdyt to jsou ti, kteri lobovali za euro a na euru vydelavaji a jsou to oni, kteri ridi veskera politicka rozhodnuti, tudiz mi tento scenar prijde malo pravdepodobny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No něco se evidentně chystá... Možná už na tento víkend.
Merkozy by měli přijít s The"Final" Solution....
Finišujemeganátlak na banky, aby "dobrovolně&quo t;odpustily polovinu GR dluhu. Je to hra vabank, křečovitá snaha při tom 50% haircutu nešlápnout na minu jménem CDS. Ale je otázka, jak na takovou dobrovolnost zareagují ratingovky a zda se podaří CDS neaktivovat. Bejt držitelem (a plátcem) CDS, tak kdybych po 50% haircutu nedostal žádnou výplatu, asi bych přemýšlel, proč jsem si to "pojištění proti bankrotu" vlastně platil.

Nicméně nové/severní euro nyní neohlásí. Nejsou ještě technicky připraveni ho zavést a dopředu se takové věci zcela jistě neohlašují. Ty se ohlašují, až když jsou nachystané nové bankovky, kolky, bankovní prázdniny, uzavření hranic, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemecko vystoupit muze a muze to udelat zavedenim noveho eura, ke kteremu pristoupi zdrave zeme eurozony. Tohle se ted zive diskutuje...

Nahlásit

-
0
+

V minulosti by byla mozna valka, v soucasnosti "pouze" dosti silne zavrzeni v ramci EU. Nemecti a francouzsti politici by tezko rozdychavali dopady na "jejich" banky. Kdyz si vezmu, ze jim stacilo par mesicu masazi za zavrenymi dvermi ve smeru Slovenska, aby se Radicova s Mikosem ohnuli az k zemi a popreli vlastni program, tak si neumim predstavit, ze by se v Recku nasla dostatecna politicka sila na neco takoveho. Takze izolace, v pripade dalsi vzbujnosti mozne vylouceni z EU a zavedeni hospodarskeho embarga. Moznosti a jejich kombinaci je vice.
Zadruhe - Recko si stale musi pujcovat na svoje hospodareni - takze by stejne museli prijit na to, jak delat vyrovnane rozpocty, obzlvaste bez vlastni meny a tim padem moznosti financovat vladu inflacne. Nebo je schudnejsi varianta delat malo a brat penize z ciziny, zvlaste kdyz jim je tak ochotne davaji.
Pro recke politiky je jednostranny bankrot prakticky neuskutecnitelny a krajne nevyhodny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Můžete mi někdo prosím říct, co hrozí Řecku, kdyby si Euro ponechalo a své státní dluhy stoprocentně odmítlo? Asi by mu v následujících 20-ti letech nikdo nepůjčil ani cent. Co dál? Kdo si na Řecku co vezme a jakým způsobem?

Nahlásit

-
0
+

Přesně, navíc signály tu a tam vypouští...
Opravdu jsem zvědav na Hat Trick Report, čekám ho během víkendu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak. Jak také píšu výše.
Řekl bych, že Gonzalo v tomto článku projevil nedostatek představivosti a nedostatek schopnosti nemyslet dopředu jeden krok, ale více. A také nedostatek schopností uvědomit si, že k dané kritizované alternativě existují jen alternativy ještě horší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě pár poznámek:
Když Gonzalo mluví o "Německu", jeho zájmech, co je pro něj výhodné, atd... tak jaksi zapomíná, že Německo není nic. Stát nemá zájmy, vůli, svědomí, rozum. To mají jen jednotlivci. Je třeba se spíše ptát, co je výhodnější pro a jaké zájmy má: A) Německý průmyslník B) Německý bankéř C) Německý politik D) Německý pracující, E) Německý penzista, atd... A pak je třeba si položit druhou otázku: kdo reálně bude rozhodovat o tom, jaké kroky budou přijaty?
Vždyť když si uděláte průzkum mínění v Německu, pro návrat marky bude většina. A mají ji? NE!
Na Slovensku byla většina lidí PROTI EudoVALu. A mělo to nějaký vliv na jeho přijetí? Ne! A kdyby se ptali jen čistých daňových plátců, bylo by to NE ještě silnější. Ale mělo to nějaký vliv na rozhodnutí? Nemělo. Nelze se tedy ptát, co je zájmem "Německa", ale co je zájmem decisionmakerů a případně jejich "pastevců" - sponzorů. Můžeme tak dojít ke zcela opačným závěrům.

A ještě jednou zopakuji: marka či silné/severní euro by mělo k jižnímu euru takový kurz, který by si umanula severní centrální banka. Není problém na severu udělat nějaké masivní (devalvační) QE - ty prostředky by se použily třeba právě na kompenzaci kurzových ztrát bankám. A takové QE, tedy zvýšení peněžní zásoby, kurz může srazit a to libovolně.

A dále, k tomu že vystupující jižní stát by měl pokušení dluhy zkonvertovat na novou domácí měnu. Proč by to dělal? Stejně by to bylo považované za default. Jednodušší a logičtější je tedy dluhy odmítnout zcela. Čili znovu: pokud nevystoupí Německo (=kurzová ztráta), bude muset odejít jih (=úplná ztráta). Nebo si někdo dovede představit, že se to nějak upytlíkuje v současné konfiguraci??
Gonzalo nemá pravdu, že nucená konverze dluhu do jiné měny, není default. Je!
Dále Gonzalo nemá pravdu, že Německo trvá na splacení dluhů. Ne, sami oficiální představitelé Německa již mluví o 60% haircutu.
Jenže 60% haircut a zachování EURa v Řecku nic nevyřeší a Řecko se brzo vrátí na původní úroveň dluhu, protože nebude odstraněna příčina. Kdežto vystoupení severu z eurozóny nemusí znamenat kurzovou ztrátu větší, než těch 60% a navíc se ušetří za další a další bailouty. A odpadne nutnost za dva roky to celé opakovat.

A že silná měna poškodí německou ekonomiku? Marka před EURem silná byla a Německo prosperovalo. Pak si exportérská lobby umanula, že slabší měna (euro=marka ředěná drachmou a pesetou) jim zvýší exporty. Dali přednost krátkodobému prospěchu před dlouhodobým. A ukázalo se, že se to vymstilo dříve, než čekali. Udělali chybu. Ale i za té marky se jim žilo slušně a žít se jim bude zase.

Tím neříkám, že Nemecko vystoupí. Protože tu roli hraje politika a nepůjde tedy o racionální volbu. Resp. o racionální volbu půjde, ale ne z pohledu "Německa", ale těch, kteří v Německu mají moc. A to už je na jinou analýzu. Ale ne ekonomickou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Němec nemůže vystoupit z eurozóny, měl by to drahé!" "Naopak, Němec může vystoupit z eurozóny, zachová se jako Švýcar!"

Snad díky tomu, že ekonomové se shodnou nanejvýš na tom, že 1+1=2 (a pak se snaží zařídit, aby to neplatilo vždy), je ekonomie tak zábavná :-)

Nahlásit

-
0
+

Gonzalův blog čtu pravidelně a často s ním souhlasím.
Ale v tomto případě má pravdu jen z poloviny - z té poloviny, kde líčí, co by se (asi) stalo, kdyby němci z eurozóny vystoupili.

Ale jaksi neřeší resp. nedomýšlí, co se stane, když němci nevystoupí. A stane se toto: nějakou dobu budou jižním zemím (a za chvíli i Belgii a Francii) posílat finanční pomoc. Jižní země (dlužníci německa) ale nakonec stejně budou defaultovat. A němci tak přijdou o všechny dlužné prostředky (kdyby opustili EURo, tak utrpí jen kurzovou ztrátu) plus o to, co mezitím nacpou do záchran a pomoci.

Vystoupení Německa nakonec přeci ani nemusí být tak kategorické. Nemusí zavést marku. Může vzniknout silné a slabé EURo. Německo by pak nemělo marku, ale společnou měnu s Nizozemskem, Rakouskem, Finskem, atd... Navíc ECB1 a ECB2 by mohly koordinovat měnovou politiku, aby slabé euro k silnému oslabovalo jen pozvolným mírným tempem (podobně, jako to řídí švýcaři).

Ale hlavně: je třeba se zamyslet, jestli je vůbec možné, aby nevystoupilo ani Německo, ani PIIGS. Je to vůbec udržitelné? Pokud není, tak prodlužování agónie povede ke krachu, proti kterému vystoupení Německa z eurozóny bude jen slabým odvarem.

Nejsem si jist, jestli vůbec existuje řešení problémů EU.
Ale jsem si docela jist, že i kdyby existovalo, existence typu Baroso, Rompuy, Sarkozy, ... ho nepřijmou.

Nahlásit

-
0
+

Přijde mi pozoruhodné, kolik lidí neustále šíří mýtus, že Německo nemůže vystoupit z eurozóny. Ve skutečnosti si Německo může tento "luxus"na rozdíl od Řecka dovolit a příslušný mechanismus nemusí být ani příliš složitý. Německo prostě k určitému datu prohlásí, že vystupuje z eurozóny a že k tomuto datu smění eura na marky v určité poměru, který může být například totožný s poměrem, za který se měnily marky za eura. Současně německá centrální banka prohlásí, že se marka může pohybovat k euru pouze v určité pásu a že v případě potřeby vytiskne neomezené množství marek, aby marku v tomto pásu udržela. Tedy udělá přesně to, co udělala švýcarská centrální banka. Netvrdím, že je tento postup bez problémů a že nemůžou nastat nežádoucí vedlejší efekty. Nicméně řeší hlavní námitku a tou je přehnané posílení marky.

Nahlásit

-
0
+