Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Koruna – bezpečnostní pojistka ekonomiky

31. 10. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pane Vlnasi, dal jsem si pozor,abych odkliknul reakci na R.D., ale přesto se příspěvek zobrazil jako nezávislý komentář. Myslím, že nějak zlobí SW.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

pane Delle, pamatuji si dobře, že v G.B. žijete? Nedávno jsme u jednoho článku diskutovali s J. Altmannem víceméně o podstatě národního bohatství. Skončili jsme u toho, že se především v "civilizovanýchquot;zemích na produktivní sféru nabaluje společenská nadstavba, která si usurpuje nezanedbatelnou, ba spíše podstatnou část výsledku jejich práce. Zpravidla k tomu s minimálním rizikem. (já sám se počítám do produktivní sféry, protože můj hlavní zdroj příjmů je klinickézkoušení nových léků).
Myslím, že s měnou aktuální problémy sice mají co do činění, ale hlavní problém je změna struktury společnosti. Stejně jako v Řecku (už od 80. let) narůstala bohatáúřednická kasta drancující ekonomiku země, tak je tomu v posledních 10-15 letech v ČR ( a jinde, strýc podniká v Německu...). Dluhy nepůjde nikdy zkrotit, pokud bude obrovské položky manažersko-úřednická lobby vyvádět ze státního rozpočtu. V tomto pohledu je ČR na cestě k řeckým zítřkům. A se separátní měnou to má pramálo co do činění.

Nahlásit

-
0
+

Vážený Pavle. Musím souhlasit a jsem příjemně překvapen, že je více lidí, kteří mají pochybnosti o prospěšnosti centrálních bank a papírových peněz. Pavel Kohout je dlouhodobým obhájcem politiky aktivní centrální banky a odpůrcem fundamentálních měn. Já si myslím, že se rychle blíží doba, kdy papírové peníze nebudou k ničemu. Politici jsou ochotni vyměnit za svoji moc i funkční ekonomiku kupováním si hlasů pomocí inflačních peněz a dluhů donekonečna. Fascinuje mě aktuální davové opěvování "tištění" dalších a dalších peněz na obou stranách oceánu. Zřejmě už nikdo nemá žádné úspory a všichni mají jenom dluhy.

Nahlásit

-
0
+

Ach bože, zase to zlé Euro a jako příklad je uvedena Anglie, jedna z nejzadluženějších zemí, naprosto neschopná konkurovat a tak se životní úroveň obyvatel zhoršuje rok co rok. Nekontrolovatelná inflace, kvantitativní uvolňování, znehodnocování úspor obyvatelstva a recese za dveřmi. To jste si pane Kohout nevybral dobře, když jste hledal zemi na podporu svých argumentů.

Nahlásit

-
0
+

Cituji: "Česká koruna je základním instrumentem zdravého růstu a zdravého finančního systému. I ekonomika postižená problémy má mnohem lepší šance na znovuzískání stability, pokud má svoji měnu – jako například Velká Británie."
Můj komentář k příkladu Velké Británie je asi ten, že nevím jaké je to štěstí pro držitele libry, když jim tamější Bank of England každou chvilku kvantitativně easuje a provádí odkupy za inflační peníze a činí tak po staletí.
Chvalozpěv na českou korunu mi připadá po nahlédnutí na statistiky ČNB (růst množství oběživa) a růst ceny nemovitostí (od roku 2000 průměr ČR růst ceny bydlení 3x) odtržený od reality. Třeba všední barva Luxol rok 2000 135Kč, 2003 165 Kč, 2011 360 Kč.
Jistě, mohlo to být ještě horší, ale zas takový neinflační ráj to není a už vůbec nebyl a zjevně ani v tomto finančním systému centrálních bank a ničím nepodložené měny ani nebude.

Nahlásit

-
0
+