Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Evropské samovytahovací šle 2.0: Co bude dál?

5. 11. 2011
1 komentář

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Fundamentální problémy EU bohužel může vyřešit pouze kolaps. Kolaps EURa, bankrot státu blahobytu. K tomu bezpochyby dojde. To je jisté. Jisté není, co bude potom, zda něco "lepšího" či ještě horšího.
To samé se samozřejmě týká i USA a JP a proběhne to všude v jeden okamžik díky provázanosti světa.

Jediná otázka je, jakými metodami a jak dlouho ještě lze prodlužovat současnou agónii a finální kolaps odsouvat. Poslední nápad s EUROVALem podle mne moc fungovat nebude, pro investory to je velmi průhledné.
Jediná šance na významnější odklad kolapsu spočívá v neomezeném zapojení ECB do "záchranných&qu ot;akcí. Tedy buď přímé vykoupení dluhů PIIGS (+Francie a dalších) a výkup toxických aktiv z bank, nebo to samé nepřímo přes EFSF transformovaný v "banku" s přímým penězovodem z ECB.
Tedy "řešení", po kterém volají všichni Macháčkové, Krugmanové a další - "čím víc máme eur, tím jsme bohatší".

Dříve či později i Angele dojde, že toto je jediná metoda k dosažení odkladu, který nebude v týdnech jako u ostatních opatření, ale alespoň v měsících.

Předpovědět, co a v jakém časovám horizontu se pak bude dít, už je nad mou představivost. Kolik bude muset ECB "natisknout&quo t;?5 bilionů? Jednorázově, nebo už každoročně (ono s tím totiž lze špatně přestat, naopak spíše je potřeba exponenciální růst)?
Kdy a jak se to promítne v růstu CPI? Jaké další konsekvence to bude mít? Půjdou úroky z dluhopisů (významně) nahoru tak, aby investorům kompenzovaly zvýšenou inflaci, nebo EU/ECB na soukromé investory rezignuje zcela a bude kupovat kompletně všechny dluhopisy vydané všemi státy EU?

Zajímavý je třeba tento rozhovor, přestože s autorem zdaleka ne ve všem souhlasím:
http://finweb.hn online.sk/c3-53517460-kP0000_d -pripravte-sa-na-moment-ked-za niknu-peniaze

Nahlásit

-
0
+