Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Konec společenské smlouvy?

15. 11. 2011
1 komentář

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nad vsim, co zde pan Prouza psal, se zde v Praze zamyslel Joseph Stiglitz pri rijnovem konani Fora2000. Diskuzi je mozne sledovat zde http://www.forum2000.cz/en/web-tv/cat/2011-2/ a to ikonkretne nad zmenou spolecenske struktury vyspelych ekonomik, ve ktere on videl jednu z pricin (pl.) krize.

Ty analyzy by samozrejme byt mely a musi, ale do poradnich organu jsou zvani lide, kteri tam jsou zvani. Zamestnanci soukrome financni instituce, casto sedi na deseti mistech soucasne, nenizkusenosti se spracovanim tak ohromneho mnozstvi dat, nejak to "osulite". Plus na ty analyzy se dost spatne dostava vubec k nejakym datum, ministerstva jsoucasto neochotna spolupracovat, neco stale dokola nejde.

Moc pekne to vystihl Martin Gregor, odkaz: http://social.ukmedia.cz/reditel-ies-martin-gregor-studenti-se-maji-venovat-svemu-studiu

Jakým způsobem dosáhli ekonomové z Opletalky takového zapojení do NERVu?
Při zrodu NERVu pomohly hodně vazby, které tu už byly. Ať už se tam prosadili profesor Mejstřík nebo Tomáš Sedláček, stejně jako lidé, kteří jsou na IES navázáni volněji jako Vladimír Dlouhý, teď třeba nově i Miroslav Zámečník. Určitě je to věc, na kterou můžeme být hrdí.

Já si osobně tedy myslím, že fungování NERVu je pořád ještě daleko od ideálu, jak by taková rada měla fungovat, což ji samozřejmě nemá nijak snižovat. Tím chci jenom říct, že to je problém situace ve veřejném sektoru a hlavně to ukazuje na to zoufalství veřejného sektoru, který nedokáže dělat standardní ekonomické úkoly. Já bych mnohem raději viděl, kdyby veřejný sektor najímal standardně naše ekonomy, a my jsme věděli, že je takto můžeme vychovávat, proto aby měli dobrou kariéru ve veřejném sektoru.

Pokud to tady bude pořád fungovat tak, že budou lidi chodit jenom jako na zkoušku na ministerstva, a pak zase vypadnou do soukromého sektoru a už se tam nikdy nevrátí, pak ten stát nebude nikdy v dobrých rukou. Ta šílená mzdová politika, která tam je, a ty šílené zájmy, které se tam drží, to je něco co podvazuje celý stát.

Je pro všechny studenty ekonomie přínosné vyzkoušet si analýzu, tak jak to mají možnost udělat například v NERVu nebo psaním článků do novin?
Studenti se především mají věnovat svému studiu a mají rozumět tomu, co dělají. Je hodně studentů, kteří tomu nerozumí a chtějí mluvit o světě. To je první chyba. Když už student rozumí tomu, co studuje, pak mu většinou schází prezentační schopnosti a schopnost sevřeně a
jednoduše napsat svou myšlenku. To je určitě potřeba rozvinout. Proto jsme se bavili i o zlepšení akademického psaní v rámci bakalářského i doktorského diplomového semináře.

Dál je nutno říci, že cesty jsou různé. Ekonomie je trošku specifická v tom, že pro tu špičkovou expertízu nepotřebuje tolik být vidět v médiích. Většinou je oceňovaná spíš uvnitř firem nebo uvnitř expertních těles. Protože udělat přesnou analýzu vede často k přesným číslům a ty masy obvykle nezajímají.

Nahlásit

-
0
+