Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Aleš Michl: Vyšší daně, regulace, marná pomoc jihu? Vždyť to nemá logiku!

19. 11. 2011
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

A já čtu rád komentáře některých přispěvatelů, díky kterým je článek informačně plnější :-)
Nyní se buď se těším na defenestrace Prahou počínaje nebo, což je asi pravděpodobnější, necháme dále řešit naše politiky to, čemu nejen nerozumí, ale mnohdy to snad i působí, že nechtějí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezký den, díky za připomínku. Opraveno!

M.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Link slibující přiložené pdf odkazuje na profil Tomáše Sedláčka.

Nahlásit

-
0
+

Názory p.Michla čtu rád. Nicméně dnes mám několik připomínek:

1) Opravdu se EU "v tom" může patlat další roky? Jak (bez razantnější akce, např. z ECB) může další ROKY vydržet IT a SP s úroky nad 7%. Vydrží roky stát Francie stranou PIGS? Nepřijde brzy o AAA?

2) Proč by Německo riskovalo drsné posílení vlastní měny? Vždyť by to mohlo řešit stejně jako ŠVýcarsko (a za intervenčně natištěné marky nekupovat jen cizí měny, ale i tajně kupovat reálná aktiva a ty oddělit od měny stejně jako norové výnosy z ropy).

3) Nikde se nezmiňuje měnový dualismus. Tedy že by marka v něměcku fungovala paralelně s eurem. Nebo že by existovala dvě paralelní eura, která by ale "platila" ve všech zemích současné eurozóny a firmy/lidé by si vybrali, jestli budou obchodovat v té slabší či silnější. Je to sice poněkud nestandardní, ale taková je i doba. Kdybychom měli freebanking, měn by teoreticky bylo nekonečno.

4) ad Vystoupení jižanských států:
A) Z e-zóny nelze vylučovat, musely by vystoupit z vlastní vůle
B) Zatím není možné vystoupit ze zóny a zůstat v EU
C) Na to by se musely změnit smlouvy, ale na to není čas a otevře se tím pandořina skříňka, nějaké změny chce kde kdo (třeba GB)

5) Když se projdete po jakémkoli německém městě, za pár minut potkáte X obchodníků s drahými kovy. Na internetu najdete minimálně stovky německých prodejců investičních mincí. Vypadá to, jako že si němci již vybrali svou budoucí měnu...

6) Dokud budeme říkat věty jako "když už se zadlužujeme", nikam to nepovede. Zadlužují se ONI a platit to máme MY a naše děti. ONI se zadlužují jednak proto, aby se obohatili (korupčně půjčené peníze "odklonili" ;na svoje konto) a jednak proto, aby si koupili hlasyvoličů a zůstali tak u lizu déle. O NIC JINÉHO zde nejde. Je to problém systému a dokud nezměníme systém, jsou nářky marné.

7) Jaká "další recese"? Kdyby se v EU a USA záměrně nevykazovala nižší, než reálná inflace, žádná recese nikdy neskončila. Spíš by se ukázalo, že na Západě je kontinuálně od 70.let.

Nahlásit

-
0
+