Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Krize eura? Ale kdež, euro ukazuje svoji nejkrásnější tvář (I)

1. 12. 2011
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já si také nemyslím, že "obecná společná měna" je příčinou dnešních problémů.
Otázka je, jestli Euro není jaksi speciálnější měnou, tedy jestli nemá vlastnosti nad rámec "obecné společné měny", které z neutrálního prostředku směny a uchování hodnoty přeci jen dělají alespoň dílčí příčinu krize.

Problém fiat měn je jejich neomezená zásoba. Když si eura půjčím, nová eura tím vzniknou. To způsobí inflaci, která obere všechny držitele eura stejně - i ty, kteří si nepůjčili. Takže vzniká morální hazard. Kdo nekrade, okrádá rodinu. Kdo si nepůjčuje, okrádá národ. Kdo si půjčí víc, může žít na úkor ostatních. Řekové vlastně doposud skrytě inflačně zdaňovaly německé střádaly.

Další faktor růstu zadlužení jihu asi byl psychologický: po vstupu do eurozóny jim skokově dramaticky klesly úrokové sazby (na dříve nevídané úrovně) a půjčovat si bylo lákavé a při daných sazbách ani nevypadalo nebezpečně a neufinancovatelně. To se změnilo až když se těmto zemím vrátily reálnější sazby (z historického předEUROvého pohledu má Španělsko a Itálie stále sazby docela nízké - jen nemohou "inflovat" jako dřív).

Takže znovu: společná měna obecně problémem není a to ani mezi rozdílně vyspělými zeměmi (zlato bylo společnou měnou asi ještě rozdílnějších zemí, jen se ho nedalo půjčovat víc, než ho bylo). Problémem může být její konkrétní implementace.

No a v dnešní situaci už jsou důsledky tak naakumulované, že ani rozpad eurozóny vyloučit nejde. Pokud by z bank některého státu jihu odtekla likvidita (což se již děje), banky by nemohly fungovat. Pokud by jim ECB nebyla ochotna likviditu dodat (vytisknout), vláda dané země by v podstatě byla nucená z EZ vystoupit, začít tisknout vlastní měnu a tu bankám dodat. Jinak by se ekonomika dané země zcela zastavila. V tomto směru euro nyní funguje trochu jako zlatý standard (ovšem bez těch včasně preventivně působících zpětných vazeb) - je to jako by v systému zlatého standardu ze země a z jejích bank odteklo veškeré zlato. Takové zemi také nezbyde nic jiného, než zl.standard opustit a natisknout si vlastní fiat peníze. Není to ideální, ale v dané situaci to poslední možné řešení.

Nahlásit

-
0
+

Domnívám se, že objem všeobecných dluhů je již tak velký, že je jakoukoliv evoluční metodou nesplatitelný. K tomu přistupuje fakt, že vlády nejsou schopny ani ochotny s tím něco dělat. Dále fakt, že nám o této situaci politici i bankéři trvale lžou. Postupně se na tuto situaci v tichosti připravují různé zájmové skupiny a za chvíli to bude lépe vidět.

Myslím si tedy, že řešením bude nějaký radikální postup typu měnová reforma, kolaps měn, znárodnění úspor, devalvace penzí, zásadní politický převrat v některé z klíčových zemí, vystoupení z měnové unie, faktické zrušení zastupitelské národní demokracie, uzavření bankomatů (jako praktický jev) a podobně.

Kdy to přijde není jasné, ale spouštěcím mechanizmem může být ledacos - od státních bankrotů, přes spuštění uplatňování CDS převyšujích patrněnásobně svým objemem jižtak nepředstavitelnou výši dluhů, atd.
Dům je plný plynu, čeká se kdo a kdy zazvoní.

Nahlásit

-
0
+

Že euro v dnešní podobě pžežije, tomu nevěřím. Jeho konec znamenal otřesy na trzích, mnohamiliardové ztráty bank a invsetorů, to ano.

Neznamenal by však konec světa nebo byť jen konec EU.
http://proinvestory.cz/ co-by-znamenal-konec-eura

Nahlásit

-
0
+

Je tu ale ještě ta část, která není vidět: Jak by asi vypadala Osoblaha, kdyby zavedla svou vlastní lokální měnu? Podle toho, co jsem doposud o lokálních měnách nastudoval, bych se klidně vsadil, že by se její prosperita zvýšila... :)

Nahlásit

-
0
+