Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Krize eura? Ale kdež, euro ukazuje svoji nejkrásnější tvář (III)

12. 12. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dva omyly:
1. Mohu volit Svobodné, ale můj hlas bude respektován pouze tehdy, když stejně bude volit alespoň 260 000 dalších lidí. V opačném případě je můj hlas rozdělen mezi strany, které jsem nevolil a s jejímž programem nesouhlasím.
2. Prázdný lístek je výraz nesouhlasu, ale nikoliv tlak na změnu politických služeb. Víte snad o nějaké zemi, kde by hromadná neúčast ve volbách vedla ke změně systému?
Naopak pro zavedené elity je prázdný lístek lepší, nežli volba nějaké okrajové (alias "extremistické& quot;)strany - strany mají své jisté ve formě skalních příznivců a nehrozí jim žádná "veš v kožichu" typu VV nebo dříve Zelení.

Vím, že tu jen polopatě opakuji známé pravdy, ale bezhlavou víru v demokracii je třeba bořit stejně tak, jako před 300 lety víru ve všespasitelnost a neomylnost katolické církve :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není pravda, že není koho volit. Kdo chce odpovědnou vládu, může volit Stranu svobodných občanů, například. Nebo hodit prázdný lístek. Pokud většina vhodí prázdný lístek do urny, bude to znamenat výraz nesouhlasu, který vytvoří tlak na změnu nabídky politických "služeb".

Nahlásit

-
0
+

Musím říci, že už mně štve ten sebemrskačský přístup "my voliči jsme pitomci a můžeme si za to sami". Podívejme se zcela technicky, jaké možnosti má český volič. Jednou za čtyři roky jít k urně a rozhodnout mezi 3-5 alternativami. Všechny předpokládají schodkový rozpočet, liší se jen v tom, v jakém poměru jdou půjčené peníze na sociální dávky, nemocnice, dálnice, veřejné zakázky či investiční pobídky. Když nezvolím ani jednu alternativu, bude můj hlas poměrně rozdělen mezi všecky.

Na druhou stranu děkuji autorovi, že se nebojí naplno říci, že devalvace není žádné spásné řešení. Není to nic více, nežli politicky vynucené přelití peněz od importérů a majitelů aktiv v devalvované měně k exportérům a dlužníkům.

Nahlásit

-
0
+

Je pravda, že stát zadlužili politici. Také je pravda, že tyto politiky zvolili voliči. Politici si kupovali voliče za státní peníze. Vzpomeňte na to jak se partaje předháněly před volbami v r. 2006. Stálo to pěknej balík. Nikomu to nevadilo, byla to taková oboustranně příjemná "dělba práce". Podívejte se na průzkum preferencí - máme to tu zas. Pořád to vypadá, že zatím to nějak jde. Ale když se podíváte na neschopnost zadlužení vyřešit, je jasné, že máme problém.

Nahlásit

-
0
+

Zcela souhlasím s tezí, že za současné problémy si můžeme sami, tedy demokratická většina, která si permanentní politiku zadlužování, odkladu řešení hospodářských potíží, žití na úkor někoho druhého (bohatších, mladších generací) sama zvolila a dál volí. Ostatně demonstrace v Řecku, Španělsku, Itálii a nakonec i odborářské miniprotesty v ČR nejsou o ničem jiném než v této politice ještě pokračovat. Jenže to co dříve trvalo tisíciletí (Egyt, Řecko...), staletí (Velká Británie), to dnes se žene rychlostí desetiletí a let (EU). Říše upadaly proto, že postupně převážilo množství lidí, kteří na nich chtěli parazitovat, nikoli je budovat. Podobně se to projevuje i v populačním vývoji - politika dvou až jednoho dítěte (ČSSR) se změnila na nekončící konzum singlů bez potomků. Nic proti tomu, jen můžeme očekávat brzký nástup "barbarů".

Nahlásit

-
0
+