Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: David Marsh: Po čem Němci (tajně) touží? Po Česku bez eura!

21. 12. 2011
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Mě není jasné, jakou by mělo mít Řecko motivaci vystoupit z eurozóny.

„Když prostě Řecku – či jakékoli jiné zemi – dojdou peníze a nikdo už nebude ochotný Řekům půjčit, řeknou si, že se eura vzdají. Budou muset.“ To nechápu. Ony snad řecké dluhopisy půjdou v nových drachmách na odbyt lépe? Ne, jen se budou lépe splácet, s libovolným úrokem, když měnu bude manipulovat přátelsky nakloněná centrální banka.

Nahlásit

-
0
+

No, z univerzitní pracovny to tak může vypadat. Je často rozdíl makro a mikro pohledu. Polovina českých exportérů je z posilování koruny vůči euru nešťastná a ti by brali euro hned. Před deseti lety bylo euro za cca 36 korun a nyní je ze 25. Exportní ceny příliš nestouply, resp. pouze o inflaci v německé (kolem 2% ročně), ale mzdy a další náklady stouply na dvojnásobek. Utlumit to ve zvyšování produktivity byl sakra oříšek. Druhá polovina je ráda, protože když se něco negativního děje na světových trzích a koruna poklesne k euru, dostanou za svůj export víc korun, ale pokud padne euro pod nějakou jejich hranici, určenou vnitřními náklady, jsou namydlení a volají po euru.
V roce předcházejícím než co Slovensko přijalo korunu, mnozí exportéři dokonce zvažovali, že budou mzdu vyplácet v euru, někteří to dokonce i udělali. Jeden exportér mi vypravoval „Když je kurz eura 22,90 a nyní odjíždí kamion ven, tak vím, že jsem prodělal 10 000 Kč. To je pro mne krize. Až bude kurz na 25 korunách, na kamiónu vydělám na týden mzdy jednoho pracovníka. To by se jeden … (typická mužská vulgaritka).
Pohyby české koruny vadí i investorům, kteří do ČR přivezou materiál a odvezou výrobek. Kolísání koruny znemožňují přesně nastavit parametry cen, nákladů, marže, atd.
Přijetím eura a ukotvením kurzu sice něco ztratíme (kurz jako tlumič), ale také něco získáme (predikovatelnost nákladů) a jde o to, co přinese větší výhody a nevýhody.
Pokud bude politika s přijetím eura otálet přes jistou hranici, dojde k „eurotizaci“ ekonomiky a podniky a občané na euro přejdou sami. Ale to je scénář pravděpodobný nejdříve za 5 let. Tedˇto nehrozí :- )

Nahlásit

-
0
+