Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Paděláme? Paděláte! Padělají...

6. 7. 2010
21 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nikdy jsem netvrdil, ze mezi spickovejma Mizunama a botama z trznice neni rozdil, jen aby bylo jasno:-)Jinak si myslim, ze spickovi bezci ze 20. - 60. let se nedozivali stari v horsim zdravotnim stavu nez jini lide z tohoto obdobi a muzeme si to zdokumentovat. Nemluvime o krovacich ale o napriklad o Paavo Nurmim nebo Emilu Zatopkovi, nemluvime o dvou tisicovkach kilometru za rok, ale treba deseti.Vetsina "vad" klenby je opet jenom otazkou nevhodneho pohyboveho vzorce a svalove dysbalance. Navic se za vadu vydava i zcela prirozena vec, jako je mirny pronacni dopad pri behu.Skutecne neodstranitelne a skodlive deformace jako napriklad zkracena noha jsou ve skutecnosti vzacne.Bota mi pak u teto vetsiny prijde jako prasek proti bolesti hlavy. Jiste s nim lze kvalitne a s dobrym pocitem zit, ale neodstranuje pricinu, pouze dusledky nevhodneho chovani se k vlastnimu telu. Ja se radsi poradne napiju vody, vyvetram se, necham odpocinout oci a pripadne si zdrimnu. Radsi se naucim behat spravnou technikou. Ta volba je ale na kazdem zvlast;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja s vami do velkej miery v podstate suhlasim vo vseoebcnosti, ide mi len o to ze je nemalo pripadov, ked kupa takej obuvi je motivovana inym ako marketingovym brainwashingom.Nie som krovak, nebehavam od narodenia a mam problematicke kolena, jednoducho v mojom stave by som si v beznej obuvi behat dovolit nemohol a preto si ju kupim z objektivnych pricin, nie z marketingovych. Nech budu svaly pruzit akokolvek, s touto obuvou budu narazy na kolena este mensie. Empiricky bolestivo overene.Cim nevylucujem fakt ze spusta ludi ma mylny pocit, ze beha lepsie iba vdaka znacke na nohe.Ale neda sa to tak generalizovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak.Dnešní člověk potřebuje klouby ušetřit do osmdesáti let věku. Dříve (evolučně) tak do poloviny.Navíc dnes lidi prostě váží víc, čili namáhání kloubů je intenzivnější (náraz doskoku/došlapu působí silou odpovídající několikanásobku hmotnosti).Navíc dnes jsou běžné různé vady klenby nohou a odpružení podrážky, zpevnění kotníku, ochrana střední části chodidla, atd... jsou důležité.No a samozřejmě jsme civilizačně zhýčkaní a nevidím důvod, proč by z toho lidé měli chtít slevovat zrovna u bot, když nejsou u jiných věcí. Opravdu nutně potřebujete nové auto? Jezdí přeci i patnáctiletá. Opravdu potřebujete dvouzónovou klimu, vyhřívaný volant, parkovací senzory vpředu i vzadu, zatmavovací zrcátka, ESP, automatickou převodovku, ...? No nepotřebujeme, ale rychle se na to zvyká. Ale jsou lidi, pro které to je zbytečný, nebo nedostupný výdaj a tak maj auto starší a boty koupí v tržnici. Každý má jiné priority i možnosti. Nicméně tvrdit, že mezi botama z tržnice a špičkovejma Mizunama není rozdíl je jako tvrdit, že není rozdíl mezi Fabií HTP a (každý si jistě něco dosadí) :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, ale ty svaly jsou urceny prave k tlumeni a svoji praci odvadeji dobre, kdyz jim clovek venuje svoji pozornost.Navic mi ukazte jedineho vyrobce bot, ktery slibuje, ze jeho boty ochrani vase zdravi.. moc dobre vedi, proc to neslibuji;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Argumentovat tim, kolik se dozival krovak, je trosku demagogicke. Spousta podminek byla jina a spise nez denni beh naboso je pricinou hygiena a mnozstvi predatoru. S plochyma nohama se rodime vsichni a teprve vhodnym cvicenim nam zesili svaly natolik, aby vytahly klenbu, ale to jenom mala poznamka na okraj;-)Ad 1.) "Guma" (vzduch, gel apod.) sice tlumi narazy, ale zmena techniky behu (pata vs. spicka) zpusobuje vyznamny narust dopadove sily. Pri behu naboso misto "gumy" funguje naplno cela soustava svalu na chodidle, lytku a Achillovka jako pruzina, ktera tlumi narazy. Navrch funguje cit pro povrch, amortizaci a rozlozeni zateze, ktery v botach neexistuje, protoze si nevyradite plejadu senzorovu. Celou tuhle slozitou strukturu se snazi bota imitovat.Bota navic krome mista dopadu meni i odrazovou strukturu a vytvari tak nova "pro bezce typicka" zraneni. Abebe Bikila vyhral olympijsky maraton bos a zlomil si zanartni kustku pote, co zacal behat v botach. Dopad v modernich botach navrch zvysuje rotacni sily pusobici na nohu - predstavte si, jak vypada dopad do zinenky. (zdroj napr. http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/content/view/205/61/)Ad 2.) To rozhodne nerozporuji:-) Pusobeni sil na svaly pri dynamickych a vytrvalostnich sportech je tak propastny, ze to snad nemusim komentovat.No a nakonec, vetsina africkych bezcu beha cele mladi stale naboso a dospely zivot v netechnickych botach a urcite nevazi 45 kilo. Ti nejlepsi behaji v lehkych netlumicich tretrach.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S clankom to sice uz nema nic, ale musim sa zastat bezeckych topanok :)Odhliadnuc od iste pritomnej jogging komercie ale v odpruzeni nejde ani tak o svaly ako o narazy v klboch. Mam trochu problemy s kolenami, a poviem vam ze je obrovsky rozdiel medzi behanim v beznej obuvi a v bezeckej obuvi. Rozdiel, ktory pre mna znamena v zivote behanie, alebo nebehanie, a to je pre mna jednoznacny edge v prospech znaciek Mizuno, Asics a pod.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale africké savany a mexické hory, ani evoluční biologie, možná nejsou tím pravým argumentem.Je sice pravda, že na běhání naboso jsme se adaptovali nejdéle. Stejně tak jsme se adaptovali na to, že jsme měsíc hladověli a pak ulovili mamuta a celého ho sežrali. Přesto se dnes doporučuje osm menších jídel za den.Problém je podle mne v tom, že jak ten lovec mamutů, tak ten bosý běžec na africké savaně, byl ve 30ti letech považován za kmeta a také byl tak opotřebován.A kdo se narodil s plochýma nohama a nemohl tak dobře běhat, prostě umřel hlady. Dnes si koupí boty s pořádným supportem a je v pohodě a dožije se 80ti.V Mizunech tedy asi nemám lýtkový sval a achilovku procvičenou tak dobře, jako africký křovák. Ale:1) Na rozdíl od toho křováka se dožiju dvoj až trojnásobného věku. On svoje klouby ve čtyřiceti již potřebovat nebude, já je budu potřebovat i v sedmdesátí. Musím je tedy víc šetřit.2) I s tak chabě trénovanou achilovkou a lýtkovým svalem jsem na tom určitě stále lépe, než většinová populace pojídačů bůčku a sledovačů VKVček a Ordinací. Nakonec lýtkový sval i achilovku podle mne posiluju víc než dost v posilovně a jízdou na kole. Achilovka zatím (třikrát klepu na dřevo) přežila i všechny squashe a badmintony, lýtkový sval se dočkal jen dílčích natržení. Takže opravdu nevidím důvod mu "dávat na pr***" ještě během po asfaltu v nějakých keckách :-)No a vlastně ještě jedna věc: hmotnost. Křovák měl 45 kilo. kolik musí unést klouby dnešních lidí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslim si, ze povrch v africkych savanach nebo mexickych horach si tvrdosti nijak s betonem nebo asfaltem nezada.Funkcni pradlo narozdil od bot nenahrazuje telesne funkce. Tricko z Moiry nenahrazuje poceni, zato Mizuno s vysokou patou nahrazuje praci lytkovych svalu a Achillovy slachy.Je pak zrejme, ze ty svaly jsou ochable a pri pokusu jit behat naboso moc dlouho nevydrzi. Pokud chce clovek takto behat (ne nutne naboso:-)), musi si svaly vycvicit znova od zacatku a to chvili trva.Ale myslim si, ze vysledek ve zmene doslapu, pocitu z behu a zdravi za to stoji;-) Na druhou stranu je to kazdeho volba;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To ale platí pouze tehdy, pokud opravdu intelektuální vlastnictví opravdu prokazatelně je vlastnictvím, zvláště jde-li o tři pruhy, nebo "fajfku" na obyčejném bavlněném tričku.http://www.libinst.cz/t l/tl_12_2001.pdfhttp://www.lib inst.cz/clanky.php?id=865

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No evidentne alespoň u toho funkčního prádle se shodneme.A podle mne u bot je to stejné, jen ne tak na první pohled evidentní.Dívat se na to z hlediska evoluční biologie je zajímavé. Řekl bych, že člověk jednoznačně není evolučně adaptován pro běh na betonu či asfaltu. A Wave Creation prostě můj běh na asfaltu udělají tak měkkým, jakým je běh naboso či v obyčejné obuvi po lesním povrchu s napadaným jehličím :-)A pak je tu ještě empirie. Když si na běh po asfaltu vezmu obyčejné neodpružené boty, nebo i běžecké, ale staré s opotřebovanou a ztvrdlou podrážkou, tak mne prostě bolí nohy. A neřekl bych, že si to sugeruju.Řekl bych tedy, že dobré boty jsou pro běh po tvrdém povrchu důležité. Jiná věc je, jestli někdo potřebuje Nike Air, aby došel z domu k autu. A samozřejmě nepotřebuje, v tomto případě si koupil zbytečně drahé boty, zřejmě pod vlivem marketingové síly značky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

každé auto má volant :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Akorat kazdy mluvime o jinem problemu:-))Ja mam doma dvoje silnicni Mizuna nejvyssi tridy z hlediska technologii (Wave Nirvana a Wave Creation), protoze jsem v urcitem obdobi sveho bezeckeho zivota nepochyboval o radach ortopedu, vyrobcu obuvi, vlozek a bezeckeho mainstreamu.Otazky, ktere me posledni mesice trapi a o kterych se posledni desetileti vasnive mezi bezci laiky i odborniky diskutuje zni: "Opravdu jsou potreba technicke boty s tlumenou patou? K cemu jsou dobre? Existuji dukazy, ze napomahaji zdravi/rychlosti/vytralosti? Neni to cele jenom zalezitost umele vytvorene poptavky?"V poslednich letech tuto diskuzi viri predevsim studie profesora evolucni biologie Daniela Liebermana z Harvardske univerzity, prezentovane v nejprestiznejsich vedeckych casopisech typu Nature; mezi laiky pak tyto zavery popularizuje vyznamna kniha Born to Run od Christophera McDougalla.Pridana hodnota technickych bezeckych bot je minimalne diskutabilni, oproti tomu pridana hodnota funkcniho obleceni je vysoka a neoddiskutovatelna.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pálením padělaného zboží je především naplňována myšlenka ochrany duševního vlastnictví, kterážto myšlenka zatím v Čechách nenachází dostatečné porozumění snad proto, že zde nejsou dostatečně chráněny ani hodnoty materiální jako jsou veřejné rozpočty, státní majetek a v mnoha případech ani soukromý majetek. Pouhé citace ilustrativních případů by mnohonásobně překročily možný rozsah tohoto příspěvku.V Čechách prostě není pravidlem, že cizí majetek je nedotknutelný a duševní vlastnictví není příliš respektováno ani jako pojem, natož aby ho bral někdo vážně - viz například rozsáhlé krádeže počítačového softweru atd. Problém prodeje padělaného zboží v Čechách patří do stejné skupiny lukrativních činností jako prodej narkotik, nekolkovaných cigaret, neoznačených zbraní, kradených aut, pančovaného alkoholu, a pančovaných pohonných hmot. Pouze se můžeme dohadovat, proč odpovědné státní orgány nejsou již dvě desítky let schopné tyto kriminální aktivity rázně zamezit, ačkoli mají k disposici sedmdesát tisíc zaměstnanců ministerstva vnitra, armádu,soudy, parlament atd. Pro začátek by tak snad alespoň stačilo, kdybychom si všichni zvykli na myšlenku, že duševní vlastnictví jako je ochranná známka, název firmy nebo výrobku, patent, softwer atd. má v civilizovaném světě naprosto stejnou váhu jako vlastnictví auta či domu. A to ostatní se snad potom časem vyřeší také. Musíme doufat.

Nahlásit

-
0
+

Nechci tady hájit konkrétní značky, ale..Rozdíl v kvalitě běžeckých bot poznám velmi lehce a to hlavně na tvrdém povrchu. V kvalitní odpružené botě mne nohy ńebolí, v "obyčejné" botě ano. Rozdíl není jen v odpružení, ale i v odvětrání, hmotnosti, zpevnění střední části chodidla, atd... O nějakém předpřipraveném prostoru pro umístění běžeckého senzoru (akcelerometru) přímo do boty se asi u tržnicových bot také nedá hovořit.Funkčně stačí i nějaké Nike Air, ale podle mne Mizuno je lepší. Adidas a Nike investují hodně do reklamy a proto jsou známější. Mizuno investuje hlavně do výzkumu a je to podle mne znát.Není nic jednoduššího, než si jednou takové boty zkusit koupit a nějaký ten "kiláček" v nich uběhnout.A jak říkám, platí to i o "hadrech". Na tržištích si koupíte pouze módu, tedy oblečení bez funkce, pouze "pro parádu". A u tohoto oblečení je opravdu fuk, jestli tam tu "fajfku" či 3 pruhy natiskne "padělatel" ;,nebo Nike/Adidas. Ale pokud chcete kvalitní termoprádlo, nebo funkční prádlo odvádějící pot či chladící prádlo pro sportovní výkony v létě, bohužel stejně nemáte jinou možnost, než jit do značkového obchodu nakupovat trička po tisícovce :-(A věřte mi, že jsou situace, kdy se vám opravdu hodí funkční prádlo, které vás zachová v suchu i když se potíte "jako prase" :-)Každopádně i toto svědčí o tom, že tržnice značkám konkuruje minimálně a "padělání" značkám působí jen minimální škody. Ale proč proti "padělkům" nebojovat, když to zaplatí poplatník.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opravdu věříte ACC, že padělané tepláky poskytují zisky srovnatelné s celosvětovým obchodem z ropou? Já tedy ne!Značky vznikly před mnoha tisíci let k tomu, aby spokojený zákazník příště poznal zboží z kvalitní dílny.Aby z tohoto pohledu doznal majitel značky úhony, musí být zákazník uveden falešnou značkou v omyl.Koupím-li na tržnici za stovku popsanou kabelu na nošení Voříška, nemám vůbec pocit, že firma Louis Vuitton právě utrpěla škodu za 2000 dolarů.No a zde je jádro problému. Někteří výrobci přešli od propagace kvalit svých výrobků k propagaci prestiže své značky. A právě ti mají s padělateli největší problémy.Proto se nejvíce padělá právě Adidas, Nike nebo Louis Vuitton. Tedy zboží, jehož středobodem je značka.Naproti tomu na padělaný prací prášek téměř nenarazíte, a pokud ano, nemívá padělek valný úspěch.Také pravé čínské Rolexky zatím mohou nechat Švýcary v klidu. Alespoň do doby než odstěhují výrobu do špatně vybavených dílen kdesi na Východě.Pokud denní směna vyrábí originály a noční směna padělky, pak vlastně majitel značky šel proti trhu. Kdyby použil strategii z noční směny, mohl to být on, kdo zaplaví tržnice levným zbožím a realizuje zisk.Hitem jsou pak „padělky naruby“. To se nekvalitní neznačkový výrobek opatří líbivým obalem s prestižní značkou, a s velkým ziskem se prodá. Právě ty míchají letitou logikou „dobrá značka = kvalita“.Kdesi vzadu se v tomto sporu krčí skutečné padělky – výrobky, jejichž cílem je uvést kupujícího v omyl.

Nahlásit

-
0
+

Když kupuji něco na sebe, tak v první řadě podle dojmu z materiálu a provedení, v druhé podle ceny a teprv pak vezmu na zřetel třeba i značku. Tu beztak nepovažuji ji za bůhvíjakou garanci kvality. Jak bylo ostatně uvedeno i v článku, ta samá fabrika v Asii klidně vyrábí jak originál tak padělek. Už tu byly i případy kdy byl padělek kvalitnější než originál. Takže ano, koupil bych i padělek. Stejně jako značkový výrobek, pokud bude vyhovovat zamýšlenému účelu za přijatelnou cenu..Mimochodem výrobky s výrazným logem, které se s takovou oblibou padělají, opravdu nemusím. Něco takového bych nekoupil už z principu, že nemám chuť dělat komukoli chodící billboard.

Nahlásit

-
0
+

Vyborne napsane, snad jenom ohledne behani podlehate komerci vyrobcu bezeckych bot.Neexistuje jediny hmatatelny, at uz statisticky nebo fyziologicky, dukaz, ze drahe boty chrani zdravi pohyboveho aparatu. Obodbny vysledek zjistite pri patrani po studiich ohledne vetsiny vyzivovych doplnku.Kazdopadne jsem off-topic, tak at to dobre beha;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Perfektně napsáno, já bych to tak nezvládl. Vždycky se do něčeho zamotám. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Koukněte třeba na bankrot Prostějova. Sázím malé pivo na to, že podnik nepohřbily padělky ani ekonomická „krize“"- Ano, prostějovska fabrika je pekný priklad. Pred pár rokmi som v ich firemnej predajni chcel kupiť nohavice. Klasické, do práce. Pýtam si v predajni :"Chcem nohavice, klasické, nie celý oblek, a nie rifle."odpoveď : NEMAME .Ani som nestihol povedať veľkosť ani farbu. Proste NEMAME. Žiadne normalne nohavice nemali. Proste NIČ. Firemna predajna textilky nemala ŽIADNE nohavice. Chvalabohu, že skrachovali.Vďaka za činsky tovar.

Nahlásit

-
0
+

1) Nejde o podvod, protože v tržnici originál nikdo soudný ani neočekává.2) Nadnárodní firmy tradičně privatizují zisk a socializují ztrátu, resp. náklady. Kdyby stát ochotně nehájil jejich "práva" a neprováděl razie na tržnicích, byly by tyto firmy ochotny boj proti padělkům financovat samy? Nemyslím si to, protože ten boj stojí HODNĚ peněz, ale reálné ztráty firem působené padělky jsou minimální - kdo si tričko s několika pruhy kupuje v tržnici za 200Kč, asi by si ho NIKDY nekoupil ve značkovém obchodě za 3000Kč. Ale když je ten "boj" pro firmy zadarmo, no tak "neber to za tu cenu", že. A stát se do toho rád pustí, protože přeci nějak musí ukázat, jak je užitečný a nezastupitelný a jek bychom bez užitečných služeb typu "celníci" byli namydlení. A ta potvora trh tyto užitečné služby nenabízí - a hned je tu další argument pro oprávněnost daní, regulací a růst státní moci na úkor lidí.PS: Boty na sekání trávy si koupím v tržnici, nemá cenu si "zazalenit" ;drahé boty. Na běhání ale mám Mizuno Wave Creation za poměrně nekřesťanský peníz, protože mám rád svoje klouby a i když v článku se píše, že padělky i originály se vyráběj ve stejné fabrice a nazančuje se, že maj i podobnou kvalitu, tak v případě běžeckých bot s tím nesouhlasím ani náhodou. Ono i u triček to platí jen u těch obyčejných. Ano, bavlněné tričko je furt jen bavlněné tričko. Ale jakmile jde o něco funkčního (např. funkční prádlo), mám obavy, že na tržnici vůbec není k sehnání a stejně se musí jít do značky.

Nahlásit

-
0
+

Dalsi zajimava statistika by byla, kolik lidi si jde koupit "tricko adidas" a kolik "tricko". Ja myslim, ze vetsina lidi na to zas az tak nehledi.Navic souhlasim s panem Michlem, problem techto firem neni Cina, ale neschopnost prizpusobit se. nabizi nektera z techto firem prodej po internetu primo od vyrobce za rozumne ceny?

Nahlásit

-
0
+