Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Miláčku, půjdeme na koncert?

20. 3. 2010
18 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

My se míjíme v pohledu. Vy vyprávíte příběh, dokonce sugestivní. Já říkám, že i sugestivní příběh je pořád jen příběh, realita je v číslech. Nepopírám, že reklama funguuje, zajímá mne jak funguje, v číslech, kvantitativně. A říkám, že byť je ta legrace s fotbalem opravdu hezká, souvislost s těmi čísly, s opravdovou účinností, je poněkud matná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pozorujte lidi okolo, případně se jich na vliv reklamy ptejte. Byl jsem překvapen, jak moc reklama na lidi působí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle je skvělý nápad! Dal by se z toho udělat zajímavý business.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Od toho je diskuse abychom diskutovali - pokud je to k věci:) Znalost značky už znamená bližší kontakt s klientem než u značky neznámé. Je zbořena první bariéra. Pokud budete mít ke značce usazené ve svém podvědomí neutrální vztah a budete rozhodovat mezi ní a jinak totožným výrobkem za stejnou cenu od značky kterou vidíte prvně, téměř jistě sáhnete po známé. Tuhle tendenci pozoruji i sám na sobě. Znalost značky je prostě nutný začátek. Poté záleží na vybudovaném image a referencích. Jak veřejných tak osobních. Čím silnější, tím více je zákazník ochoten za značku připlatit a naopak. To bude případ Vás a Sony. Zřejmě máte se značkou negativní zkušenost a proto nejste ochoten za ni připlácet, zatímco za jiné ano. A to pravděpodobně i kdyby šlo o stejný výrobek lišící se pouze nalepeným logem výrobce. Znám lidi, co by si koupili WV Sharan, ale Ford Galaxy by nechtěli. Přitom je to přesně tenhle případ. Reklama je forma manipulace davu a bezesporu funguje. O tom žádná. Lidé zkrátka mají tendenci chovat se stádně. Účinnost reklamy v poměru k vynaloženým nákladům záleží na schopnosti zasáhnout co nejlépe správnou cílovou skupinu, zvolit pro ni vhodné sdělení a umocnit ho momentem překvapení. Tohle všechno se Heinekenu v reklamě z článku povedlo. Nejen u mě získal jeden malý bod navíc:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechci odporovat, abych odporoval, jen mne napadá několik protiargumentů:1. Celý příběh vám prodává reklamní společnost.2. Znalost značky ještě neznamená, že si ji někdo koupí. Já například znám značku Sony, ale právě proto si její výrobky nekoupím. Našlo by se určitě víc příkladů.3. Příběh s mlékem Tučňák sám o sobě neříká o účinnosti reklamy mnoho. Aby se dalo na něco opravdu soudit, musel by existovat výrobek Bučňák, který bude víceméně stejný, ale reklama na něj nebude. Pak by se musela porovnat data o prodeji obou výrobků, započíst výdaje na reklamu a teprve tehdy by bylo lze opatrně mluvit o skutečné efektivitě reklamy.Nechci tvrdit, že reklama je zcela neúčinná, to by bylo absurdní, jiná věc ale je _jak_ je účinná. A to tak snadné zjistit není.

Nahlásit

-
0
+

Máte pravdu, tvrdá data jsou trochu problém. Přesto ale jsou možnosti jak účinnost reklamy vysledovat. Před časem mě v tomto směru zaujala akce jedné naší reklamní agentury. Rojela billboardovou kampaň na mléko neexistující značky Tučňák. Po měsíci udělala průzkum. Kampaň si vybavilo 28% respondentů, 73% zařadilo značku jako vhodnou pro děti, 20% tvrdilo, že zná značku. Během jediného měsíce a pouze jedním reklamním kanálem se podařilo vytvořit dostatečné předpoklady pro to, aby po výrobku příslušné značky v regálu svého obchodu zákazníci sáhli. Reklamka obratem jedná s mlékárnami o prodeji značky za nemalý peníz. A to šlo stále o jinak naprosto standardní formu i obsah reklamy. Ta Heinekenovská byla nesrovnatelně povedenější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problém je, že nezávislá čísla o účinnosti reklamy snad sice existují, je ale nesmírně obtížné je získat. Všechna obvykle publikovaná data buď pocházejí přímo z reklamních agentur, a nejsou tudíž ničím jiným než jen reklamou na reklamu, nebo z průzkomů, které agentury financují - takže jsou to taky jen marketingové žvásty."Budování značky" a "běh na dlouhou trať" jsou také jen marketingové značky. Zajímají mne tvrdá data z nezávislých zdrojů. Jsou? No jasně, nejsou.Jen kouř a zrcadla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, slogan může zapůsobit. Ale především funguje kouzlo neočekávaného. To násobí účinek každé reklamy. Spotřebitelé jsou na běžnou reklamu jako takovou zvyklí a více či méně ve vnímání otupělí. Je jedno jestli jim prezentujete i slogan, nebo samotnou značku. Záleží na tom jak. Stačí jedna kampaň s novou, více či méně šokující formou či obsahem, o které se mezi sebou lidé budou bavit, a její účinek se zmnohonásobí. Podstatou není samo sdělení, ale moment překvapení, díky němuž se značka spotřebiteli na čas mnohem víc zaryje pod kůži. Kampaň z článku určitě zafungovala skvěle. Pokud se sbírají podpisy pod citát vložený o kousek níž Martinem Vlnasem, připojuji i svůj.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nedozvěděl jsem se v čem je značka výjimečná či unikátní. Nevím proč si pivo koupit, nenašel jsem tam žádné sdělení. U piva se toho dá vymyslet spousta např. "máme nejlepší chmel" , "jedině naše pivo je zdravé" "Pijte jen to nejlepší". A co se týká toho povědomí, lze užít jeden příklad názorný příklad. Společnost Coca-cola ho posiluje desítky let. Sponzorovala nejrůznější sportovní akce, mají spoustu reklamy v televizi a dokonce zkoušela v zemích, kde expandovala (Indie, Čína) různé formy virálních reklam, které se staly velmi populární. Zatímco Coca-cola posilovala ono "podvědomí" ;,tak Pepsi zaútočilo s reklamou "Generation Pepsi", kde bylo jasné sdělení - Pepsi pijí moderní mladí lidé." Z toho vyplývalo, že Coca-cola do nové doby nepatří. Není divu, že prodeje Pepsině rostly obrovským tempem a CC už není co bývala. Já zkrátka virálním reklamám nevěřím. Je to spíše produkt pro reklamky (přináší jim další peníze) a nikoliv pro klienta.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tohle jsem hledal, ale nezjistil. Jak jsem ale psal v reakci na Arsena, tohle je o brandu ne o okamžitém zvýšení spotřeby. Je to běh na dlouhou trať..Podle tohle bych se ale klidně podepsal:How much did Heineken spend on this campaign? Probably much lesser than putting up a 30 seconds spot across the entire Italy TV network. The number of eyeballs this campaign has attracted was certainly above what an average campaign could achieve.Most importantly, this campaign has brought across what the Heineken brand is all about: It is “made to entertain.” The brand associations are also further strengthened because Heineken was already a sponsor for the Champions League. The soccer game, the Champions League anthem and the entertainment are all closely tight up with the brand. A perfect campaign, in my opinion.Čerpáno odtud: http://www.penn-olson.com/2010/03/20/heineken-shows-how-guerrilla-marketing-is-done-video/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle mě napadlo taky. Zvlášť pokud byl mezi diváky koncertu někdo, kdo si tam nedopatřením opravdu přišel opravdu poslechnout a k tomu byl natěšený na libé poetické verše :).Taky mě zaráží, že se takováhle monstrakce neprovalila předem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ahoj, takovéhle reklamy zkrátka posilují povědomí o brandu. A lepších způsobů, jak to udělat, podle mě existuje jen málo :) Navíc jde o pivo. Všichni víme, jak pivo chutná, všichni víme, jaké jsou mezi nimi chuťové rozdíly (s přivřenýma očima se dá se říct, že velmi malé), a tak to hlavní, co ovlivňuje kupující je právě brand (a cena samo - ta je ale taky podobná). Proto je posilování povědomí o značce klíčové.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale tohle bylo neco jineho nez Cesky sen, ti lide o fotbal neprisli, naopak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě bezva vtip, velká publicita, ale o kolik piva se prodalo víc? Ne, nechci údaje od organizátorů téhle legrace, ale _nezávislé_ údaje o účinnosti. Existují vůbec?

Nahlásit

-
0
+

No prave ze na Cesky sen si pamatuji. A ti lide tam na te louce nehyrili stestim. A co se me osoby tyce, taky bych asi organizatorum rekl neco od plic.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím si, že v tomto případě člověk pochopí, že byl obětí vtipu. Nikoli podvodu. Pamatujete akci Český sen? Dávám facebookové "To se mi líbí"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslim, ze ti lide si tu znacku budou pamatovat nadosmrti. Jen se obavam, aby pri takovych reklamach nedoslo k ublizeni na zdravi, protoze radu lidi to taky mohlo pekne vytocit.

Nahlásit

-
0
+

Ale já dle této reklamy nepoznal, proč si mám koupit právě Heineken. Protože udělal podvod pro pobavení? Primárním cílem marketingu není být vidět, ale umět prodat. Je spousta značek, které jsou známé, ale málo lidí si od nich něco koupilo. Co takové šicí stroje Singer, počítače Atari? Nebo různé IT firmy během internetové bubliny, které v USA znal téměř každý především kvůli svému masivnímu marketingu? Tyto "firmy" téměř nic neprodávaly a ztráty se neustále zvětšovaly. Doporučuji knížku "Konec reklamy, jak jsme ji dosud znali" od Sergio Zymana.

Nahlásit

-
0
+