Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Přemluv bábu, přemluv Kohouta!

21. 5. 2010
40 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Vztah volič - vláda lze chápat jako vztah akcionář = management, v němž povinnosti má nejen management, ale i akcionáři. Nadávat na management a přitom netrávit vlastní ČAS a ENERGII jeho AKTIVNÍ PRŮBĚŽNOU KONTROLOU (ne jen volbou, ale sledováním co navrhuje, jak hlasuje a pokud se nám to nelíbí jeho atakováním) je dle mě znak nezralosti.

Nahlásit

-
0
+

Zadlužování slouží k přenášení peněz v čase. Ale funguje to pouze bankovnictví částečných rezerv, a je to efekt psychologický.Máme jedny, kteří vyráběli, a tím naspořili, a myslí si, že peníze mohou kdykoliv utratit, a druhé, kteří si půjčili, a také si myslí že peníze mohou kdykoliv utratit. Jenže zboží v dané hodnotě vyrobili jen jedni z nich, ti druzí ho teprve (možná někdy) vyrobí. Systém tak před sebou valí rostoucí objem peněz krytý pouze slibem jednou vyrobit nějaké zboží. Dokud před sebou valený dluh bude dostatečně malý, a pokud se všichni najednou nerozhodnou utrácet, bude to fungovat. Pokud jedna z podmínek splněná není, nebude dostatek zboží a přijde inflace.Ano, je to nestabilní řešení, závislé na exponenciálním růstu výroby nebo na budoucím utahování opasků nebo bankrotech či inflaci, které odepíší úspory prohýřené dlužníky.V systému 100% rezerv to nenastává. Věřitel ví, že své peníze po nějakou dobu neuvidí.Investoři nadále kupují státní dluhopisy, protože mnoho z nich má stále skvělý rating, a ty co nemají, zase hodně nesou. Věří, že z toho letadla stačí vystoupit včas. Anebo dokonce věří, že je tak velké, že nemůže nikdy spadnout.Politikům nedochází, že dluhová exponenciela začíná pozvolně, ale časem roste rychle.Konspirační teorie pak tvrdí, že úrokové míry systému jsou úmyslně nastaveny tak, aby bankroty přicházely v průměru jednou za lidský život, aby pamětníci stačili vymřít.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K zadluzovani, trosku jsem se zamyslela:-) Zadluzovani slouzi k prenaseni penez v case. Pokud existuje na trhu druha strana, ktera muj vypsany dluh akceptuje, tak dany dluh ma ekonomicky vyznam. Ano, otazka je, jak se stat chova, jestli opravdu pujcene penize investuje nebo proji (prostavi v predrazenych dalnicich). Pokud ale jsou trhy, tvorene soukromymi investory, ochotne doted kupovat statni dluhopisy, ktere jsou podle "tri ekonomickych kralu" hloupe, tak si dovoluji tvrdit, ze selhava trzni mechanismus, selhava trh. Nelze obvinovat jen staty ze selhani, pokud banky, ktere mnohdy maji vetsi jmeni nez male staty, poptavku vytvari. Jak chceme tvorit system postaveny jen na trznich principech, pokud trzni mechanismus dovoli neco takoveho? Jak muze nekdo tvrdit, ze trhy jsou efektivni, kdyz delaji stejne chyby jako stat? Ono to vsechno totiz funguje na takovem skolnim toy modelu, ktery sice pochopi skoro kazdy, ale k realite ma hodne daleko... trzni system podle predstav "tri kralu" je podle me nestabilni reseni systemu, ktere jakakoli mala porucha vychily mimo a pak je treba venovat urcitou energii (v tomto pripade penize) na vraceni systemu zpet...

Nahlásit

-
0
+

asi se stanu analytikem :-) me prognozy jsou presne skoro jako P. K., dnes jsem videla panflet Svobodnych na FCB a kdo se tam prekvapive (ne)zjevil, ze bych je i volila... http://www.youtube.com/watch?v=GW4UVPoKB7w

Nahlásit

-
0
+

Tím blbem se netrapte. Byla to jen ad absurdum posunutá variace na chytlavý a na první pohled přesvědčivý slogan, který jste citoval. Myslel jsem, že se nad ním znovu zamyslíte! :-) Já vám i autorovi článku rozumím, ale mělo se s tou myšlenkou nějak naložit třeba v polovině volebního období. Mohla posloužit jako páka na politiky. Umím si představit chytrý web, který např. ODS sděluje: Pokud bude na kandidátce Bém, nedostanete naše hlasy - podepsáno XXX tisíc voličů ODS. Týden před volbami a bez jakéhokoli konstruktivního východiska to zkrátka není k ničemu a onen slogan o lumpech opravdu není nic jiného než laciný argumentační trik.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nedovolil bych si o Vas tvrdit, ze jste blb, nic takoveho jsem nerekl. Muj nazor je, ze s volenim lumpu jim vlastne clovek castecne napomaha a podporuje je. je otazka, do jake miry. Bohuzel dnesni zpusob voleb nedava prilis mnoho alternativ, viz muj prispevek nize.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Pavel Kohout dal čtenářům možnost ve svých textech prohlédnout skrze mnohá fakta do zákulisí jejich důsledků. Nebuďme zhrzelí, že nás Pavel Nedvěd odmítl reprezentovat ve fotbale a Pavel Kohout v politice. Poděkujme a udělejme to nejlepší podle svého uvážení...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je třeba si uvědomit, že lumpové co jsou u moci dobře VÍ, že jsou lumpové a to, že člověk kvůli nim nepůjde volit (= pasivita, rezignace voličů) jim vůbec ani v nejmenším nevadí. Vadilo by jim kdyby člověk dal hlas konkurenci, to by totiž nakonec možná museli zjišťovat proč, že vlastně letos nedostali tolik hlasů? Že by snad lidem opravdu začalo VADIT, že jsou lumpové? Špatného politika totiž nepřesvědčí sebelíp napsaný dopis, ale naopak HLAS VE VOLBÁCH KTERÝ DOSTANE MÍSTO NĚJ NĚKDO JINÝ - to je totiž JEDINÁ věc na kterou politici slyší! Pan Kohout pokud ví o nějakých lumpech nemusí volit dané lumpy, nic mu nebrání, aby volil úplně novou nezkorumpovanou stranu. Nebo alespoň zakroužkoval jiné lidi v jeho oblíbené straně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdo volí lumpy... Takže já jsem blb, protože s mým hlasem se sveze i blb Severa. Ok, to je ale typická sofistika. Bohužel tady ale nejde o akademickou debatu, Pavlův opakovaně medializovaný postoj má reálné dopady. Třebaže zanedbatelné. O tomhle článku jsem se včera dozvěděl z Facebooku. Jeden chytrý kamarád (k hlupákům Pavlovy názory nedolehnou) nepůjde volit. Pavlův vynález mu přijde stejně moudrý jako jeho ekonomické články a šíří to dál mezi přátele.Pavel Kohout v médiích mimo jiného dlouhodobě poukazuje na chybné ekonomické uvažování politiků a na lži, jež politici voličům servírují. To je úžasná práce pro tuhle zemi a Pavel ji dělá dokonale. Utváří tím naše názory a voličské preference, což je základní funkce připisovaná v demokracii médiím. Odrazováním od účasti ve volbách jako by popíral něco z toho, co mi dal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No ukazalo by se, ze soucasny system nefunguje a je treba s tim neco delat. S autorovym nazorem „kdo volí lumpy, sám se stává lumpem“ souhlasim.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pro pana Kohouta:http://volby.kategorie .cz/http://www.vymentepolitiky .cz/

Nahlásit

-
0
+

Co je zahadou, prock nevoli Stranu svobodnych, hm? tam by se hezky ideologicky ukotvil, mohl by delat treba Machovi a Louzkovi ekonomickeho a zaroven medialniho poradce, moc Svobodnym ta propagace nejde...

Nahlásit

-
0
+

Logika Pavlova návrhu je vyjádřena bonmoty „kdo volí lumpy, sám se stává lumpem“ nebo „kompromis s lumpárnou není kompromis, je to prohra“. To se dá aplikovat v mnoha oblastech, ale rozhodně ne v souvisloti s volbama. Rozhodování nad volebními lístky můžeme zjednodušit na otázku „chci žít v zadlužené zemi, nebo dám šanci rozumnému hospodaření“? Že to není 100% čisté, a tak se toho neúčastním? Co to vztáhnout na byznys? Finanční trh, média...

Nahlásit

-
0
+

Tak si rikam co se vlastne Pavel Kohout snazi svym "nejitim k volbam" dosahnout? Kdyby tady zilo 10 milionu Kohoutu a nikdo nesel k volbam co by se stalo? (Uvaha ciste teoreticka nebot je zrejme ze clenove stran si sami sobe hlas daji vzdy!) Zadna strana by neziskala ani jeden hlas. Co pak? Ze by nove volby? :) Zacykleni? Bezvladi? No to jsme si tedy pomohli :)

Nahlásit

-
0
+

Volit znamená a vždy znamenalo vybírat si. V optimálním případě to nejlepší v rámci možností. Problém tkví jednak v tom, že postupem času se ono "nejlepší" mění na "(subjektivně) nejméně škodící", druhak v tom, že možnosti výběru jsou stále více a více omezenější. Ještě se ptáte, proč ta nechuť účastnit se té nechutné volební maškarády? Řekněte, který z kandidátů myslí opravdu smrtelně vážně, co svým voličům slibuje? Myslíte, že mu jde skutečně o blaho lidu a službu společnosti? Ale prosím vás, kdyby za to nic neměl a šlo by skutečně o pouhou "službu lidu", s pouhou náhradou prokazatelných obecně prospěšných výdajů, kolik by jich asi v parlamentu zůstalo? Souhlasím s panem Kohoutem i s jeho názorem na současné volby. Nesouhlasím pak s panem Majerem a s jeho tvrzením ohledně šíření podobných názorů a přeji si, aby se lidé pořádně zamysleli nad tím, PROČ chtějí jít k volbám: jdu k volbám, protože chci podpořit stranu, s jejímž programem se ztotožňuji, anebo proto, že chci zabránit dostat se k moci straně, ke které chovám ryzí antipatie? O čem ty naše volby vlastně jsou? A jsou naši politikové skutečnými zástupci svých voličů? A jak to myslel Platón, když psal v Ústavě (????????) o "Pánech jeskyně"?

Nahlásit

-
0
+

s P.K. ve vetsine veci nesouhlasim, ale tady paradoxne ano...

Nahlásit

-
0
+

Toto včera cestujícím naservíroval pan Radim Jančura ve svém žlutém autobuse. Mě se to líbilo. Bába co si vedle četla rytmus života lehce prskala... http://www.youtube.com/watch?v=7DrCRJn2q5I&feature=player_embeddedKaždopádně i ta odvaha toto pustit cestujícím je na smeknutí. Jen tak dál.

Nahlásit

-
0
+

Nejsme odpovědni pouze za to, co děláme, ale i za to, co neděláme ... Moliére

Nahlásit

-
0
+

Kohoutova strategie ma bohuzel docela diry. Jednak v dobe kdy hodne lidi ma problem jednou za par let dorucit do urny listek nelze cekat, ze stejni lide budou rozesilat stranam dopisy a jeste za to platit... Timpadem nepujde nikdy o tisice hlasu, ale spise jednotlivcu. Dale to predpoklada, ze predsedove stran jsou cisti, poctivi, nezkorumpovani lide kteri nemaji potuchy o tom jaky krivak je pan Opencard. To je samozrejme chybny predpoklad, jednak to dobre vi a taky o sobe vi, ze jsou jaci jsou (= spatni). A to zda to napise novinar do novin, nebo nekdo v soukromem dopise to je necha beztak vcelku chladnym. (Nenastve je to, ze nepujdete k volbam, ale to, ze oni volby nevyhrajou, protoze jste dali hlas treba jine nove strane ktera jim ubrala mandaty!). Jedine obdobi kdy politici poslouchaji co lidi rikaji a chteji je ve volbach a to prostrednictvim udelenych hlasu. Na jednu stranu pan Kohout naznacuje, ze komuniste jsou daleko nejhorsi stranou (souhlas), ale nadruhou stranu rika, ze on bude POUZE doufat, ze k volbam prijde dost lidi co jim hlas nedaji (protoze on volit nepujde!) tudiz neziskaji mnoho procent i kdyz vi, ze komunisticti volici pujdou k volbam i kdyby trakare z nebe padaly. Nakonec treba rict, ze i vraceny hlas nic neznamena jelikoz stejny clovek si muze ve volebni mistnosti zazadat o nove hlasovaci listky vcetne dane strany... Jdete k volbam a volte tak, aby neuspesni a zkorumpovani lide ktere v politice nechcete nedostali hlasy a museli odejit.

Nahlásit

-
0
+

Preferencni hlas pro ctyri lidi vubec neresi problem toho, ze se do Parlamentu z volene strany dostanou i ti, ktere tam nechcete, zvlast pokud jsou tak vysoko, jako pan Opencard.Joo, kdyby existovaly i negativni preferencni hlasy, dalo by se diskutovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prosím, můžete někdo panu Kohoutovi vysvětlit, že existuje něco jako preferenční hlas? Ano, je to namáhavější, musíte si progooglovat (pro dříve narozené prolustrovat) jednotlivé lidi. Ale je to zřejmě třeba. Pro extra líné existuje i zkratka aneb www.defenestrace2010.cz .Děkuji moc

Nahlásit

-
0
+

no já volím svobodné a celkem bez vycitek

Nahlásit

-
0
+

Výborný nápad.Do volební urny tedy svého favorita vhodím. Kroužky budu udělovat pouze podle sympatií k dané osobě. Ten kdo za to bude stát, obdrží můj volební lístek se vzkazem do schránky ve svém sídle. KSČM ani současná ČSSD čekat mé psaní nemusí...P.S. Stejně myslím, že většina kandidátů už dávno patří do urny :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, bohuzel ve volbach neni mozne hlasovat tak, abych dal najevo nesouhlas se soucasnou politikou a omezil jejich prijem. osobne mi takova moznost chybi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě, že na Moravě nemámé Opencard, o další starost méně. (-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Peníze jsou za získané hlasy a mandáty, vhozením prázdného lístku ani jedno z toho přece nezměníte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavý nápad. K volbám půjdu, ale tento článek mě rozhodně inspiroval.Ještě mě napadlo, že by se to dalo doplnit vhozením prázdné obálky u voleb, aby alespoň vítězná strana (a víme která to asi bohužel bude) nedostala ,,vaše" peníze.

Nahlásit

-
0
+

Pavle, mám tebe a tvoje názory v úctě, ale tohle by ti někdo opravdu měl rozmluvit. Nemyslím názor, ale jeho šíření. Doufám, že to moc lidí neovlivní. Jak napsal Aleš, politika není Sex ve městě, nemá smysl vyhlížet pana Božského. Já ODS nemůžu z úplně stejného důvodu, tak to tam hodím někomu jinému, kdo může v parlamentu zastupovat moje zájmy.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý nápad, pane Kohoute. Já osobně volit půjdu, přestože mnou zvolená strana není také 100%-ni, ale ty minusy jsem schopen akceptovat a překousnout.Váš nápapd ale využiji, a pošlu volební lístek straně, kteoru jsem dosud volil stále...

Nahlásit

-
0
+

Na druhou stranu se tak mohou dostat ke korytům ti, kteří ještě nejsou nažraní. Ti co jsou tam dlouho si už nakradli. Jejich motivace k dalšímu korupčnímu jednání je díky tomu menší. Možná ale spíš platí, že s jídlem roste chuť. Kdo ví?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2