Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nová vláda musí řezat. A hned! Pižlání nepomůže.

16. 7. 2010
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Reaguji na úvahu nad obnovením myšlenky minimálního státu a ponechání peněz u občanů. Tato idea předpokládá racionálně rozhodujícího člověka (což zpravidla není), který je v daném oboru vzdělán (tj. zde finančně gramotný, což také zpravidla není).Proti tomu varianta "maximální stát" (sociální stát) má tu výhodu, že stačí mít racionální, vzdělané a osvícené lidi "tam nahoře" a není nezbytně nutné, aby tací byli všichni občané.Pochopitelně, nacházíme se v situaci, kde to "tam nahoře" mají pánové politikové ke vzdělanosti a osvícenosti daleko, proto se jeví jako moudřejší radši jim dát co nejmíň a co nejvíc ponechat na svobodném rozhodnutí každého jednotlivce.Ale obávám se, že na to v této zemi ještě zdaleka nejsme připraveni. A ani si nedovedu představit, jak dlouho ještě potrvá, než připraveni budeme. Pár let "zvyšování finanční gramotnosti" několika poradenskými společnostmi, případně tu a tam něco málo na školách, nedožene nedostatky vyskytující se v celé generaci. Vzdělání v celospolečenském měřítku je projekt na dlouhá léta a desetiletí. Navíc jsem přesvědčen, že moudré nakládání s penězi nemůže být moudré pouhým aplikováním naučené "techniky" ,ale vždy jen jako projev mravních a duchovních hodnot jedince i společnosti, stojících nad všemi jednotlivostmi a proměnlivostmi světa.

Nahlásit

-
0
+

To v žádném případě nebyl záměr a je dost smutné, Vy to z toho tak cítíte. Právě odboráři se budou zuby nehty držet sociálních výdobytků prosazených minulými vládami...Můj pohled je reálný: když změnu tak razantní, ale tuším, že zůstane při starém(jen u slibů).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi to nebyl záměr, ale trochu to vyznívá jako agitka netrpělivého odborářského bosse, který by potřeboval co nejdřív alespoň stávkovou pohotovost.

Nahlásit

-
0
+