Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Řekům nepomohli, Irům už musí

24. 11. 2010
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jenze zde jde o to, aby si financnici v zakulisi prisli na sve a politici jim k tomu pomahaji, nic vic. Nebo si snad nekdo mysli, ze se to dela pro obycejne danove poplatniky?Proste a jednoduse to maji odepsat a je to. Riziko musi nest i ten, kdo Irsku pujcoval a take politici, ne jen a jen prumerny danovy poplatnik.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Však ona probíhá :)Jen trochu jinak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diky za tip na nadherny clanek. Ja osobne bych tam sice dal i krach penzijniho a zivotniho pojisteni, ale to uz je detail.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no tak proběhne restruktualizace těch dluhu no a?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problém je že když si sníži životní úroveň na naši tak jim dramaticky klesne HDP ale dluhy zůstanou. Tzn. poměr z dnešní 1,5 dluh/HDP vzroste klidně na 3 a to už splatit prostě nejde. Dále je nutno počítat s masovou emigrací atd. Prostě tohle je také krásný příklad toho jak s globalizací přestávají fungovat klasické národní státy. Nechci strašit ale nás to dost možná také za 20-30let čeká až bude značná část populace v důchodu a začne v Evropě Gerontokracie.Před dlouhou dobou o tom napsal Pavel Kohout dodnes nepřekonané dílo: Monika odchází do penze :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tak ono je nemorální socializovat ztráty.nechápu proč se ty banky nenechají padnout

Nahlásit

-
0
+

Pokud se dobře pamatuji tak v 90.letech nám nikdo také finančně nepomohl.Dluhy bank a firem byli převedeny do uměle státem vytvořených firem a všechny dluhy splácíme doteď. Oddlužené firmy se privatizovali Škoda-Volkswagenu, Spořitelna-Erste atd.apod.Nevidím důvod proč by to podobně nemohlo jít v Řecku, Irsku, Španělsku, Portugalsku, Itálii atd.Prostě je donutit je prodat oddlužený státní majetek a ať si z toho umoří svoje problémy a když to nebude stačit tak si budou muset snížit svoji životní úroveň na tu naši. Myslím, že nechat přispívat nové země eurozóny na blahobyt starých zemí je přinejmenším nemorální.

Nahlásit

-
0
+

Ta poslední věta by chtěla trochu rozvést."Pomoc Řecku a Irsku" je primárně injekcí věřitelům. Tedy pro západní banky, přičemž například na těch německých jsem hodně závislí.My určitě na tomto vykupování dluhů participujeme také a to skrze evropské instituce. Ale v jaké míře?To by chtělo samostatný článek.

Nahlásit

-
0
+

Z lokálního pohledu Slovenska je zajímavá, a úsměvná, bezpáteřnost politiků, „Ján Počiatek, který tvrdí ….“. Zřejmě pan exministr zapomněl, že to byl on, kdo jako ministr financí udával tón za Slovensko, jak má být EFSF koncipován. A nyní bude hovořit o tom, že euroval bez sankcí nedává smysl? Předpokládám, že nakonec před televizními obrazovkami bude hřímat, že vláda jednala špatně, když poskytla Irsku prostředky?!

Nahlásit

-
0
+

To ale nic nemění na tom že je to zadlužení navíc které musí slováci splatit. pro představu je to něco jako kdyby se ČR skokově zadlužila o 250-300mld Kč. tzn. o 1/4 více než dnes. Nehledě na to že tento dluh zřejmě nebude nikdy splacený. A když tak inflačně tzn. bude to částečná ztráta. Další tunel na státní finance.

Nahlásit

-
0
+