Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Co mne naučila tato krize?

8. 2. 2010
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

2) Konecne nekdo, kdo uvadi rezervu ve vydajich a ne v absolutni castce ci prijmech. Ja bych sel dokonce jeste dal a pocital spise omezenejsi mesicni vydaje, protoze pokud budu napriklad bez prace, tezko pojedu na dovolenou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naprosty souhlas. Vzpominam na clanky o globalnim oteplovani a naslednych zaplavach - pritom kdyby se lide byli schopni stehovat dle klimatickych podminek, nebyl by problem. S ekonomickymi problemy je to podobne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Skvělé otázky!ad 1)Vysoké státní dluhy se mohou umazat inflací. Ovšem stát má dnes jen málo možností jak řídit inflaci (to centrální banka má větší možnosti), přesto je hrozba vyšší inflace (do 10%ročně) je za dva, tři roky vysoce pravděpodobná. I přes tuto hrozbu nemohu vše investovat - musím mít rezervy na nepříjmené situace i přes riziko zničení hodnoty díky inflaci. A navíc neumím odhadnout okamžik kdy z investice vystoupit.ad 2)Nejprve jsem si myslel, že stačí 6 měsíců spotřeby, nyní se přikláním k 12 měsícům spotřeby. Plus min. 12 měsíčních splátek hypotéky nebo jiného dluhu.ad 3)Spekulací je spíše míněno krátkodobé investování např. podle technické analýzy, nebo např. nákup zlata "protože půjde nahoru" atd.ad 4)Neumím poznat kdy krize přijde. Až to budu umět, otevřu si láhev chlazeného šampaňského a vyleju do vany abych si trochu zchladil koupel :-)Peníze si držím, abych levně nakupoval a měl rezervy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Poučný článek k zamyšlení. Mám pár připomínek:1) Jako jeden z adeptů krize jste uvedl státní dluhy. Stát se jich ale může zbavit inflací. Zohledňujete tento fakt, obzvláště s ohledem, že držíte "větší částku" v hotovosti, která tím může o část hodnoty přijít?2) Udávat rezervy v absolutních hodnotách považuji za nešikovné, protože každý máme jiné výdaje. Mohl byste to přepočíst na násobek průměrných měsíčních výdajů?3) Spekulace. U ní je vždy trochu problém s definicí. Co takhle ji definovat jako "záměrné podstoupení vyššího rizika za účelem vyššího očekávaného zisku"? Pak lze i spekulovat rozumně. (-;4) Když držíte hotovost pro případ krize, jak poznáte, kdy přijde? A pokud to poznáte, není lepší ty peníze investovat a na hotovost je přeměnit až před krizí?Předem díky za odpověď.

Nahlásit

-
0
+

Vše na této planetě se nějakým způsobem vyvíjí. A každý živý tvor se musí přizpůsobit, včetně lidí. Je naivní si myslet, že pro nás zákony přírody neplatí. Musíme se přizpůsobit. Pokud to nedokážeme tak zanikneme. Ať už jako Češi, Evropané nebo jako lidstvo takové. Ale mám takový pocit, že jako druh tady dlouho nebudeme.

Nahlásit

-
0
+

Takové články si musíme cenit zlatem. A nedělám si legraci, protože myšlenky mohou mít pro budoucí prosperitu lidí mnohem větší význam než třeba držení sofistikovaně strukturovaného portfolia akcií.Můj osobní tip na splasnutí další bubliny je v autorově seznamu na prvních třech místech a troufnu si ji nazvat peněžní bublinou. Nebohým státům nic moc jiného než se zadlužovat nezbývá, aby udrželi sociálně přijatelnou úroveň peněz v oběhu, když většina dává přednost jejich zmrazení ve slamníku s vidinou budoucích zisků ve zmíněném "výprodeji" ;.Dovolímsi tento tip podpořit svou skušeností. Poskytuji své služby jedné velké evropské firmě, která podniká v nefinančním sektoru a její akcie jsou na burze velmi ceněny. Nicméně ve skutečnosti podniká tak, že skupuje menší firmy v "oboru" a tyto ždímá až na dřeň, aby měla na nákup dalších firem a tak si udržela burzovními analytiky viděnou tendenci dlouhodobého růstu zisků. Je velmi poučné pozorovat, co činí její management, protože to není nepodobné tomu, o co se snaží státy mocí jejich politické reprezentace.

Nahlásit

-
0
+