Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Deprese z recese? Recese z deprese!

22. 4. 2010
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Smozřejmě záleží jakou definici máte na mysli, ČSÚ slovo "meziroční" ;ve své definici má.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Oponovat samozřejmě můžete.Jestli vláda utratí peníze za zbytečný zkorumpovaný projekt, je to stejné, jako kdyby podnikatel postavil výrobní linku na zboží, které nikdo nechce a ještě za ní zaplatil 5x víc, než je třeba. Dopad na HDP je obdobný.Samozřejmě až na to, že takový podnikatel zbankrotuje a příště tu chybu už nebude moct udělat, poučej se i ostatní. Stát ty chyby může dělat opakovaně a nikdo se nepoučí.Státní výdaje jsou z velké části vyhození peníze (neefektivní a nevratné investice) a z části to jsou dokonce peníze využité na protispolečenskou a protiekonomickou činnost, které doopravdy HDP snižují. Různá opatření, která komplikují podnikání, matou podnikatele ve výběru efektivních projektů, působí chybné alokace zdrojů, působí podnikatelům další náklady, atd... Navíc stát si na své aktivity půjčuje a tím dochází k VYTĚSŇOVÁNÍ úvěrů pro soukromé firmy na efektivní projekty.U těch zásob platí, že podnikatelé principiálně nemají zájem dělat na sklad, čili existují přirozené a automatické procesy, které toto drží v rozumných mezích. Nic takovéhu u státu evidentně neexisutje, desítky miliard se rozhazují po desetiletí a náprava nikdy nenastane. Naopak politici a byrokrati mají osobní eminentní zájem na vysokém utrácení za korupční předražené zakázky.Navíc kolik procent HDP jsou ty zásoby? Je to malé a dočasné číslo. Vládní výdaje je ohromní číslo a navíc stále přítomné (resp rostoucí). Je to daleko nebezpečnější a negativnější jev.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovolim si oponovat. Vladni vydaje jsou porad spotreba - v konecnem dusledku to nekdo vlade prodal. Jestli to bylo opravdu nutne je vec jina, ale stejne tak nekontrolujeme jestli jste si to Porsche opravdu musel koupit nebo to byly vyhozene penize.Naproti tomu zasoby prodane nejsou. Pokud vyrobite 100,000 skodovek na sklad, HDP se zvysi bez ohledu na to jestli jste je prodal nebo ne. Samozrejme pokud je pristi cvrtleti zesrotujete (nebo prodate za desetinu ceny) HDP padne a cele se to "spravi" - pres business cyklus je vliv zasob nula.Clanek je ale o psychologickem dopadu cisel HDP - a napriklad tom, ze zasoby muzou cislo ovlivnit bez toho aby to melo opravdovy dopad na ekonomiku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problém není, že HDP obsahuje zásoby, nebo není to problém velký.Velký problém je, že HDP obsahuje vládní výdaje a to s kladným znaménkem a v plné výši.Co je na vládních výdajích kladného? Co je kladného například na 5x předražené dálnici, nota bene pokud třeba spojuje dvě místa s mizivou poptávkou po dopravním spojení a kterou je týden po otevření potřeba opravovat? Co je kladného na rekonstrukci Českého domu, nebo na zaplacení (záměrně?) prohrané arbitráže?Střízlivý mainstreamový ekonom by měl trvat na tom, aby se ve vzorci pro výpočet HDP vládní výdaje dělily nějakým koeficientem (minimálně dvěma). Rakousko libertariánský ekonom by asi měl trvat "drobnosti" ;- změně znaména na minus před tím G!Současný vzorec může vyhovovat tak leda pomateným Keynesovým pohrobkům, mastičkářům, zaříkávačům a bábám kořenářkám.

Nahlásit

-
0
+

Slovo "meziroční" ;v definici recese není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nezni nahodou ona ''definice'' recese "dve po sobe jdouci ctvrtleti MEZIROCNIHO poklesu HDP"? Pak je Vas priklad samozrejme nesmysl...

Nahlásit

-
0
+