Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Čínské století

3. 5. 2010
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Čo presne znamená "brokerský fond", ktorého majiteľom je autor tohto príspevku? Viem, čo je broker, viem, čo je fond, no spojeniu týchto dvoch slov v praxi veľmi nerozumiem..Ďakujem.

Nahlásit

-
0
+

a tak číňani jsou zvyklí žít na dluh možná kvůli neexistenci sociálního systému

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Autor zapomíná na jinou mentalitu Číňanů, kteří jsou zvyklí spořit, narozdíl od Američanů, kteří jsou zvyklí žít na dluh. Takže popisovaný scénař buď nenastane vůbec anebo ten proces bude velmi pozvolný. Týž pozvloný postup lze použít i pro zhodnocení yüanu. Silná měna pak přinese i spoustu problémů, protože výrazně sníží konkurenceschopnost exportně zaměřených firem a zároveň jim zvýší náklady..Takže můj předpoklad je, že zhodnocování bude pozvolné tak, aby se na to všechny strany zvládly adaptovat.

Nahlásit

-
0
+

Zhodnocení yüanu bude hořká pilulka i pro mnohé čínské firmy. Takové, co spokojeně žily z levné pracovní síly, díky níž podehráli západní konkurenci, a neměly tak potřebu investovat do moderních technologií.

Nahlásit

-
0
+

Politicky totalitní režim v Číně potřebuje masu chudých dělníků, tj. slabý juan. Silný juan by posílil "spokojenou&quo t;střední třída, která nepotřebuje vytvářet ideového nepřítele, bez něhož se totalitní ideologie neobejde. Resume (zjednodušeně): Silný juan zlikviduje jak americkou ekonomiku tak čínskou totalitní ideologii. Ale, vypustí si čínští kapři svůj rybník ? Myslím, že již mohou, jsou nepochybně bohatě za vodou.

Nahlásit

-
0
+

Před cca 100 lety přebírala Amerika žezlo od Velké Británie. Proto je možné, že budoucí vývoj Číny bude mít rysy vývoje Ameriky ve 20. století a budoucí vývoj Ameriky pak bude mít rysy Velké Británie ve 20. století.

Nahlásit

-
0
+