Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Peníze jsou vůbec zvláštní věc!

13. 5. 2010
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Těžké to je. Ale takovéto generalizování považuji za velkou chybu v logických úvahách, která může vést k mnoha problémům. Proto jsem na ni upozornil..Pátral jsem v paměti docela dlouho. Ale nepřišel jsem na nic, co bych chtěl mít jen proto, že je to "in". Bylo (a je) samozřejmě dost věcí, které chci, protože se mi líbí. I když je vlastně nepotřebuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím. V těch článcích vůbec nejde o původně dané téma, ale o zajímavou sondu do myšlení teenagera. Taky nám jednou bylo tolik..I já si dokážu vzpomenout na to, jak jsem se v jejich věku snažil získat něco módního. Napadá mě například tehdy dost luxusní walkman Panasonic, na který jsem si ty dva tisíce co stál musel vydělat měsíční prázdninovou brigádou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dokud jsem sám nezkusil napsat článek pro Finmag, netušil jsem, jak je to těžké. A jsem díky tomu o dost tolerantnější než dříve. Myslím si, že generalizování s věkem ustupuje. Čím je člověk starší, tím více poznává, že svět není jen černý a bílý a že mnoho věcí je složitějších než se na první pohled zdá. Text je podle mě vzhledem k věku velmi zdařilý..Původně jsem byl přesvědčený, že se také nemám kam zařadit. Před chvílí jsem si ale vzpomněl, že jsem si kdysi moc přál scateboard (a dostal jsem ho). A bylo to kvůli tomu, že to byl tenkrát hit a skoro všichni jej měli. Nikdy jsem se na něm pořádně nenaučil jezdit a navíc jsem se brzy docela ošklivě zranil. Zkuste zapátrat v paměti, třeba si taky na něco vzpomenete:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Oba články se dost liší. Zde nemám problém se s většinou věcí ztotožnit. Peníze by neměly být modlou, ale pouze měřítkem hodnot odvedené práce.Chápání toho, že peníze dávají jejich majiteli možnost změnit svět k lepšímu, je zvlášť u nás dost vzácná věc. Tato země potřebuje nové architekty Hlávky jako sůl!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A smim se optat, zda Vy osobne nekoho takoveho znate? Ja tedy ne, ikdyz musim priznat, ze mezi miliardari nebo mnichy se nepohybuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě si dovolím zareagovat na diskusi, která se pod oběma texty objevila. Nejdříve: díky za ni - každá taková konfrontace je pro autory (a nejen z řad studentů) pozitivní výzvou a motivuje dále o svých textech a názorech v nich prezentovaných přemýšlet..Texty jsme s porotci vybrali, protože představují originální sondu do myšlení mladých žáků. To, že jdou "proti proudu" většiny textů, které se zde snažíme publikovat, není podle mého na škodu. Navíc si dovolím tvrdit, že se v podobném duchu nesla většina odevzdaných textů. Tyto pak byly vybrány pro jejich zajímavé zpracování.

Nahlásit

-
0
+

Hezký den a díky moc za upozornění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Toho jsem si nevšiml. Myslel jsem, že je to "standardní&quo t;příspěvek na FinMagu. Omlouvám se všem za nesmyslný komentář. Autorce přeji mnoho štěstí při cestě životem a otevřené oči :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tipujete velmi správně, pane Jarkovský, velmi mladá. Totiž: "FINMAG uvádí dvě nejlepší práce studentské soutěže úvah na téma: "Chci být šťastný, nebo bohatý?"" A šlo o středoškolské studenty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Ale co jsou to vlastně peníze? Jen potištěný kus papíru! Jeho hodnotu určila až lidská pravidla. Všichni se těchto pravidel drží, nikdo tu jejich hodnotu nemění a všichni se k nim chovají s respektem."1) peníze po tisíce let nebyly potištěnými kusy papíru, nýbrž zlatem, stříbrem či případně jinou komoditou, kterou určil trh. Dnešní potištěný papír je pár desítek let trvající experiment, který už moc dlouho nevydrží. 2) hodnotu peněz mění (snižují) každý den centrální banky a na něm postavený bankovní systém. Právě pro to, že se jedná jen o potištěný papír.

Nahlásit

-
0
+

Případně i zcela generalizované: "Každý z nás si někdy koupil něco, co nepotřeboval jen proto, že to měli všichni ostatní" - kam se máme zařadit my, kteří se ani mezi všechny nevejdeme?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážená paní GabrieloSkutečně pro Vás platí: "Neznám nikoho, kdo by si nepřál mít více peněz"?Pak bych řekl, že jste buď velmi mladá nebo nastal čas se zamyslet nad tím, koho znáte a neznáte.Chápu, že Finmag je web pro lidi, kteří se o peníze zajímají. Obávám se ale, že budou velmi špatnými (po)rádci, pokud budou žít JEN jimi.Josef Jarkovský

Nahlásit

-
0
+